acca5 16.11.2006 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Otrzymałam nasiona magnolii, czy mam szanse na uzyskanie z nich sadzonek i jak to zrobic albo gdzie szukac informacji. Są miękkie, nie wysuszone.Koloru bordowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 16.11.2006 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Masz, a jakże . Jak młode siewki Ci nie wymarzną, to za jakieś 10 lat może nawet zakwitną. Ale jak, to nikt nie wie.. To tak, jakbyś posiała Klapsę. Wyrośnie perdziołka Już to było, pisałem, Pinus też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 16.11.2006 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 No jak ma wyrosną pierdziołka to raczej kupie sadzonkę z gospodarstwa ogrodniczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 17.11.2006 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 acca5 Mirek najwyraźniej nie wie jak. Zadałam kiedyś podobne pytanie i niestety odpowiedź była podobna. Nie chodzi mi o to żeby od razu zakwitła. Mam nasiona i chciałam zobaczyC a może akurat się uda. Pewnie przemarzną sadzonki ale co zrobic żeby z nasionka wyrosły nawet zwykłe maluteńkie sadzonki? Mirku nie gniewaj się że tak pisze ale domyślam się że jako fachowiec nie bawisz się w coś co nie przynosi oczekiwanych skutków ale wyobraś sobie ile my amatorzy mamy uciechy gdy wyrasta coś co sami posadzimy. Pozdrawiam A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 18.11.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Nikt nie wie jak (znaczy zakwitnie). Proszę bardzo- nasiona po oczyszczeniu (moczenie w ciepłej wodzie i maceracja np. ryżową szczotką- nie wolno przesuszyć) stratyfikujemy,(stan spoczynku zarodka) w temp 1-3 st., wysiewamy wiosną,(opt. temp. 21 st.) roczna siewka w dobrych warunkach do 0,5 m. Po wytworzeniu pierwszych liści przesadzamy do pojemników.Siewki rosną do pożnej jesieni i słabo drewnieją, dlatego zimować bezmroźnie w pierwszym roku. Starsze też chronić przed mrozem.Na miejsce stałe w trzecim roku.Powodzenia.A z nasion rozmnażamy gatunki botaniczne (kobus, tripetala itp.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 18.11.2006 09:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 To ja odpadam, bo wiem,że naprawde nic z tego nie wyrośnie, próbowałam juz wiele razy z innymi roslinami i nic, czasami cos ale marnieje- wole kupic od razu wieksze i pewne. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anka76 18.11.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Dzięki Mirek . Jesteś WIELKI! Zobaczymy co mi z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts