Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak im pomóc

agnieszkakusi

Recommended Posts

Jeńki, Kuleczka przepraszam, nie chciałam nikogo w żaden sposób urazić....po prostu cały czas mam w głowie rozmowę z moją szwagierką, która na moje opowieści o tej całej akcji powiedziała mi" po co ty się w to mieszasz?" :o :o I zrobiło mi się tak jakoś dziwnie tym bardziej, że np. dostaje od nas wszystkie ciuchy po naszej córce dla swojej, która jest rok młodsza. I tak zaczęłam się zastanawiać czy w Polsce jest taka znieczulica czy co. Ale Kuleczka przywróciła mi wiarę w ludzi.... DZIĘKI!!!

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Masz rację Agnieszka.Uważam że lepiej dać takiemu co naprawdę ptrzebuje i sobie to doceni .Moja szwagierka z teściowa zawsze mi dogadywały ,jak widziały jakiś nowy ciuch u moich dzieci że mój mąż nie narobi na nas ,że po co tyle kupować ,że dzieci wyrosną,a ja lubię mieć fajnie dzieci ubrane.Wiec pstanowiłam już dawno że ciuszki po dzieciach oddam właśnie naprawdę komuś potrzebujacemu,a nie rodzince bo wiem że ich stać.CIESZĘ SIĘ WIĘC ŻE MOGĘ KOMUŚ POMÓC :lol: :D

A ja przyznam się, że bardzo dużo ubrań kupuję w lumpeksach.Córka ma ciuchy praktycznie tylko stamtąd. Oczywiście nie bieliznę czy rajstopki. Dzięki temu jest chyba "najmodniej" ubranym dzieckiem jakie znam... :lol: :lol: i to za małe pieniądze. W tych sklepach można dostać naprawdę fajne ciuszki szczególnie dla maluchów i jakoś trudno mi się opanować, żeby jej nie kupić. Czasami kupuję nawet na wyrost. Ostatnio znalazłam dżinsy za dwa złote, ale będzie mogła je ubrać za jakieś dwa lata :lol:

Jednak sądzę, że Agnieszka powinna w jakiś sposób uzasadnić tą pomoc. Choćby dlatego, że to Ona będzie blisko mieszkała. I my powinnyśmy do swoich paczek dokładać jasną informację, że te paczki są odpowiedzią na apel o pomoc.

Canna, jakoś nie bardzo rozumiem DLACZEGO trzeba uzasadniać chęć pomagania.

Przyznaję się że i ja kupuję ciuchy prawie wyłącznie w ciucholandach,ostatnio troche kupiłam na allegro ale tez używane.Tymbardziej mnie właśnie wkurza ta moja teściowa ,bo przecież nie wydaję jakiś dużych sum na te ubrania,a są naprawdę świetne .To fajnie że jest nas wiecej szperających w lumpeksach.

No, już jestem, dopiero wróciłam z pracy, przepraszam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_redface.gif

i od razu zaglądam tutaj i co widzę http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_eek.gif

nieporozumienie.

Tak to bywa, zastosowałam widocznie skrót myślowy.

Chodziło mi o to, żeby tej pani jakoś to wytłumaczyć.

Dostanie kobiecina ileś tam paczek a we wszystkich kartkę od św. Mikołaja (specjalnie trochę przesadzam), tylko, że Ona już napewno nie wierzy w cuda. Całkiem głupia chyba nie jest i powiąże te paczki z wizytą Agnieszki. I tu myślę, że Agnieszka mogłaby Jej powiedzieć, że wystosowała taki apel o pomoc wśród znajomych http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

podała adres i jeśli cokolwiek przyjdzie to jest to własnie odpowiedź na ten apel. Wtedy ta pani będzie przygotowana i nie będzie już tak istotne to, co my napiszemy do Niej.

W żadnym wypadku nie chodziło mi o tłumaczenie się nawzajem z chęci pomocy.

W ramach zadośćuczynienia za zamieszanie dokładam do paczki buty zimowe dla dziewczynki.

Za godzinę wychodzę z domu wysłać paczkę. Dam znać co do ograniczeń wagowych.

Wysłałam http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Niecałe 8 kg.

Na średniej Poczcie przyjmują do 20 kg. Na Głównej więcej, nie pytałam ile.

Z powodu butów zimowych (rozmiar 32, będą teraz jeszcze za duże) nie zmieścił się płyn do mycia naczyń. Pójdzie następnym razem.

Nie mialam papieru pakowego, więc okleiłam pudełko tapetą samoprzylepną ozdobną http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

Dobrze, że pani Dominika jest uprzedzona, nie włożyłam w końcu żadnej kartki, bo nie wiedziałam co napisać http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_evil.gif

Pierwsze koty za płoty, ha

Jestem zadowolona.

Tylko to, co wysłałam nie nakarmi ich i nie ogrzeje, ale za to będą czyści http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_wink.gif

może ta dziewczynka nie miała jeszcze nigdy własnej pasty do zębów http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

Następnym razem wyślę żywność i słodycze.

Agnieszka koniecznie dowiedz się czym jest karmione maleństwo!!!!

Mleko modyfikowane powinno być stale to samo, nie kupię dopóki nie dowiem się jakie mleko dziecko dostaje.

Przyznaję się że i ja kupuję ciuchy prawie wyłącznie w ciucholandach,ostatnio troche kupiłam na allegro ale tez używane.Tymbardziej mnie właśnie wkurza ta moja teściowa ,bo przecież nie wydaję jakiś dużych sum na te ubrania,a są naprawdę świetne .To fajnie że jest nas wiecej szperających w lumpeksach.

te na allegro to chyba też w dużej mierze z ciuchlandów właśnie - szczegółnie obstawiam te aukcje, gdzie sprzedawca wystawia kilkanascie zestawów w tym samym rozmiarze, a w każdym zestawie po kilka kurteczek, kapeluszy ic zego tam jeszcze. Ilości, kórych nie jest w stanie wynosić jedno dziecko. Niektórzy sprzedawcy mają naprawdę ciuchy pierwsza klasa - a przebitka, jaką osiągają skłania mnie do rozmyślań nad włąsnym "ciuchowym" interesem ;-)

ni emówiąc o jakości ubrań z lumpów, a np. z rynku, które po dwóch praniach pękają

Jesteśmy chyba w takiej samej sytuacji - w moim beznadziejnym miasteczku nie ma sklepów z porządnymi ubraniami, tylko jakaś taniocha/tandeta, bo ludzie biedni, i naprawdę lepiej jest w ciuchlandzie coś kupić niż beznadziejną "nówkę".

Niektórzy sprzedawcy mają naprawdę ciuchy pierwsza klasa - a przebitka, jaką osiągają skłania mnie do rozmyślań nad włąsnym "ciuchowym" interesem ;-)

Trochę sie tym bawię (przy czym sprzedaję ubrania po moich dzieciachi dzieciach z rodziny) i powiem ci, że to muszą być naprawdę: firmowe (nie wiem co ludzie mają z tymi metkami :roll: nawet śpiochy rozm 50 muszą być znanej firmy :wink: ) i w dobrym stanie ubrania, żeby osiągnęły dobrą cenę.

Czasami gra jest nie warta świeczki :-?

Ale jeśli faktycznie masz dobry i TANI ciucholand - próbuj :wink:

PS. sorry, że poza tematem

Zastanawia mnie też jedna rzecz...zobaczcie ile osób zaglądało do tego tematu - ponad 1500, a odpowiedzi jest 72...chyba trochę mało w naszym społeczeństwie jest współczucia dla innych. :roll:[/quote

To nie tak że zagląda tyle ludzi a odpowiedzi znacznie mniej. Dla mnie wystarczająca jest ta ilośc informacji aby pomóc biednej rodzinie. Nie biorę udziału w waszej dyskusji ale pomogę. Działam społecznie w spółdzielni mieszkaniowej gdzie na codzień prowadzimy działalność dla biednych ludzi. Jak sami zauważyliście chojność ludzi w takich sytuacjach jest zadziwiająca.

Pozdrawiam.

Tak, już na ten temat pisałam przy okazji uwagi zwróconej przez Kuleczkę. Jestem zszokowana odzewem forumowiczów, ale byłam trochę zdołowana po rozmowie ze szwagierką i tak chyba trochę niefortunnie napisałam, że odzew jest mały. Jak ktoś po czuł się urazony to przepraszam.

Tak, już na ten temat pisałam przy okazji uwagi zwróconej przez Kuleczkę. Jestem zszokowana odzewem forumowiczów, ale byłam trochę zdołowana po rozmowie ze szwagierką i tak chyba trochę niefortunnie napisałam, że odzew jest mały. Jak ktoś po czuł się urazony to przepraszam.

To nie w kategoriach - urażony- . Potraktuj to jako potwierdzenie że taką działalność trzeba prowadzić. Bieda w Polsce jest ogromna i każda działalność jest potrzebna. Wielkie ukłony dla Ciebie.

Pozdrawiam