Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia wiejska z piecem chlebowym..

Gagata

Recommended Posts

Gagata, jak znajdziesz, daj znać. W moich okolicach nie widziałem.

Gagata, zrobić chyba nie da rady. To musi być odlew z żeliwa, bo stalowy szybko się przepali. Z budową kuchni czekam nie tylko na dopływ kasy, jak na razie jest baaaaaardzo cienko, ale i z zakupem płyty by wiedzieć jakiej wielkości kuchnię budować. Miejsce mam zarezerwowane.

Irenie dziękuję za maila. Faktycznie do Węgorzewa to muszę przez Giżycko. Tym razem nie dam rady wpaść i choć zobaczyć. Może następnym razem. Bo jestem w tej chwili fizycznie w "komturii". Niestety w niedzielę wieczorem muszę być w Warszawie.

Ireno, czy jesteśmy (będziemy) sąsiadami?

Wiecej napiszę i na maila odpowiem jak wrócę, bo mi coś laptop szwankuje, a łączność gorzej niż zła.

oooo, to widzę, że będę miała gości 8) :D

:roll: /

Jak nie dostanę w Węgorzewie to wybiorę się do Krzeszowic :D

wiem wiem!!!! W Piszu jest wielki sklad budowlany Bud-Met, jadac z warszawy trzeba za zaraz Orlenem skrecic w prawo, albo od Pisza no to w lewo :lol: . Tel: 87 423 05 54. Maja balty z ogromna iloscia fajerek, ale nie wiem ile kosztuja, ale chyba spoko. Oprocz tego maja nowe kafle, ale ladne: pamietam zielone prostokatne w wypukle wzorki i bardzo ladne gladkie biale owalne. Różne drzwiczki do piecow, tez ladne, tzn. wg. mnie, tzn. bez zadnych zlocen :wink: Sama sobie chcialam zrobic fajerkowa, ale mi zabraklo miejsca chwilowo, kasy i nie mam sily latac za zdunem (o ile juz wszyscy nie wymarli).

Pozdrawiam serdecznie z Ublika pod Orzyszem,

Justyna

ps. nie macie do sprzedania ze 100m2 deski podlogowej wysuszonej, sosnowej bo na inna nie mam kasy? Mialam zamowione, ale sie okazalo, ze u oszukanca i teraz mam klopot, bo w okolicznych tartakach maja tylko swieze deski najtaniej po 52 zl za m2+100 zl za suszarnie :evil: Chyba skocze do Grupy Olsztynskiej po pomoc :roll:

Kairos, dzięki za informację o elementach kuchni. Fajnie, bedę miał po drodze! :D

A dlaczego Cię jeszcze nie było w naszej grupie? :evil:

Jeśli chodzi o deski podłogowe może coś doradzę, ale nie dziś.

U mnie zduna praktycznie nie ma. To znaczy jest jeden, ale w głowie mu się poprzewracało i i za kuchnię krzyknął 4500 złotych polskich. Zbuduję sam, według projektu z Domu Letniego Muratora.

Pozdrawiam i zapraszam do grupy.

Tomek

Tomek - a jaki to numer Domu Letniego Muratora - ten z projektem ?

My w przyszlym roku tez chcemy stawiac kuchnie fajerkowa :)

To było kilka lat temu W Domu Letnim. Opis jak zbudować kuchnię z piecem do pieczenia chleba. Ktoś mi ten Nr, hmm, nóżek dostał. Ale mam kopię nadesłaną przez jednego z forumowiczów. Mam nadzieję, że Redakcja nie będzie nas ścigać za naruszenie praw autorskich? :)

Jak chcesz to się podzielę. Tylko nie teraz bom wprawdzie bezrobotny, ale cholernie zajęty.

PS Urzędowi do spraw wypłacania zasiłków wyjaśniam, że moja zajętość nie przekłada się w najmniejszym stopniu na jakiekolwiek korzyści majątkowe.

A dlaczego Cię jeszcze nie było w naszej grupie? :evil:

Siemanko, no jakos tak z niesmialosci :oops: Dzieki za zachety! Deski juz mam zamowione 36 zeta za m2 suche II gatunek, sosna. Okazalo sie ze stolarz pod Piszem ma, najblizej jak mozna, a mysmy gdzies pod Goldapia szukali ciemni ludzie :lol: :lol: Jakby kto chcial deski w takiej cenie, to moge zagadac i jak juz je kupimy to wkleic foto jak ten II gat. sie prezentuje. I uwaga: robie eksperyment stulecia: klade zwykla stara cegle na posadzke + przecieta na cztery, zeby byla plytka. Zobaczymy co bedzie, katasdtrofa niewykluczona... We "wnetrzach"mam temat "podloga z cegly??" - kupienie takich specjalnych henmejdow mnie przeroslo cenowo, to se sama robie, najwyzej bedziem zdzierac i montowac nowiuskie gresiki :-? :-? Jak juz te samorobe zrobie, wleje w nia tysiac litrow jakiegos siajstwa do samorobnej cegly (pewnie polki w obi sie uginaja od puszek z napisem "specjalnie dla justyny i jej ceglowek- niezniszczalne!" :lol: )i poczekam na pierwsze brudy, to sie podziele nowinami i zdjeciami. Moze nowa ere otworze w posadzkarstwie??? Ryzykuje tylko na 25m2 :D :D . Dobra nie zanudzam moimi ceglami. Pozdrawiam,

justyna (kairos to moj pies owczarek belgijski)

ps. a pod jakim pretekstem wejsc na grupe olsztynska??? :wink: A moge tak po prostu bez ceregieli sie tam tylko przedstawic, co robie na mazurach, w jakim domu, itp?

Wchodź bez pukania :D

Tam już komitet powitalny czeka :D

tak na marginesie, to blachy z fajerkami doœć szybko pękajš w najwęższym miejscu. Dlatego większoœć stosuje blachy pełne. Wytrzymujš znacznie dłużej.

A ja mam w chalupie takie paskudztwo, czyli kuchnię węglową, taką bialą, emaliowaną, z duchówką. Nagrzewa się ekspresowo i fajowo ogrzewa pokój, ale równie ekspresowo się wychladza :evil: , więc rezygnuję. Poprzedni wlaściciele postawili ją na miejscu takiej kaflowej kuchni węglowej. Poszli z duchem czasu, nowoczesności. A ja teraz muszę się tej ich nowoczesności pozbyć.

tak na marginesie, to blachy z fajerkami doœć szybko pękajš w najwęższym miejscu. Dlatego większoœć stosuje blachy pełne. Wytrzymujš znacznie dłużej.

Retrofood, a jak podrzucać opał do takiej kuchni bez fajerek, z pełnymi blachami które wytrzymuja znacznie dłużej? Jestem prze budową więc każda informacja cenna.