Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zwracam się z prośbą o podanie skutecznych sposobów na usuwanie starych warstw farby z grzejników żeliwnych (kaloryferów). Która z metod jest najdoskonalsza i szybka w realizacji?
https://forum.murator.pl/topic/66187-usuwanie-starych-warstw-farby-z-grzejniko%C3%B3w-%C5%BCeliwnych/

Najskuteczniejsze jest piaskowanie, mozna też opalać (jedno i drugie po zdjeciu grzejnika) - tylko czy warto?

Nowoczesne konwektorowe grzejniki wcale nie są drogie, a znacznie estetyczniejsze i wydajniejsze.

Dziękuję za odpowiedź :)

Grzejniki są już zdemontowane. Prosiłbym o więcej informacji na temat piaskowania i jak opalać. Jakie są zalety i wady tych metod?

Dziękuję za odpowiedź :)

Grzejniki są już zdemontowane. Prosiłbym o więcej informacji na temat piaskowania i jak opalać. Jakie są zalety i wady tych metod?

Piaskowanie - sposób droższy, ale najlepszy.

Przywraca grzejnik do stanu fabrycznie nowego - pozostaje zywy metal.

Zawozisz grzejniki do najblizszego zakładu piaskarskiego i już. :D

Opalać można samemy - potrzebna dobra opalarka która wypali farbę (uwaga - dym!) i drobna szczotka druciana, którą trzeba pieczołowicie usunąc resztki nagaru i popiołu po spalaniu.

Powodzenia. :D

• 2 weeks później...
Nowoczesne konwektorowe grzejniki wcale nie są drogie, a znacznie estetyczniejsze i wydajniejsze.

tylko zapomniał handelkarz dodać:

że np do instalacji otwartej CO /jeżeli taką masz/ to się nie nadają za bardzo...

A jak już je wypiaskujesz bądż opalisz to ie zapomnij pożądnie przepłukać. Oczyszczenie od wewnątrz bardzo dużo daje w późniejszym użytkowaniu. Zrobiłam tak 2 lata temu ze wszystkim grzejnikami więc wiem po sobie.
Jest jeszcze taki preparat na pędzel pt. Skansol albo spray Paint Remover. Spryskujesz, czekasz kilka minut i zmywasz wodą. Ma zastosowanie w zakładach lakierniczych. Świetnie się nadaje jak masz złość na sąsiada bo parkuje na twoim miejscu.....
Jest jeszcze taki preparat na pędzel.... Świetnie się nadaje jak masz złość na sąsiada bo parkuje na twoim miejscu.....

W takim przypadku równie skuteczny jest "kret" w płynie. :oops: sorry za radę, nie stosowałem, ale wiem, choć zawsze parkuję na swoim miejscu. :D