Maluda 17.11.2006 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Witam mam taką sprawę i mam nadzieję, że ktoś z Was mi w tym pomoże. Pisze pracę nt. "Wykorzystania energii słonecznej w budynkach mieszkalnych" wszystko, idzie całkiem sprawnie, tylko utknełam w jednym punkcie. Mam obliczenia odnośnie ilości energii przeznaczonej do podgrzania ciepłej wody. I mam coś takiego: Q cwu = m[ kg] x cw [kcal/kgK] x dT [K] Q cwu = 320 [kg] x 1 [kcal/kgK] x 40 [K] Q cwu = 12 800 [kcal] = 12 800/ 860 = 14,89 [kWh dziennie] I moje pytanie jest następujące, co to jest za oznaczenie dT ?? Za odpowiedz serdecznie dziękuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 17.11.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Delta T, czyli różnica temperatury. Normalnie używa się alfabetu greckiego, ale komuś się nie chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts