Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt ogrzewania w sezonie 2002/2003

Gość

Recommended Posts

czasy nie sa latwe, nawet dla posiadaczy komfortowych domow.

Z watkow w dziale "wymiana doswiadczen" dowiesz sie od marketingowcow sprzedajacych kominki i takie tam, ze nie ma co czekac, tylko montowac ogrzewanie elektryczne (bo prestizowo nic do zarzucenia) a do tego najtansze kominkowe i tylko w nim palic, to bedzie wowczas najtaniej a opal bedziesz mial w zasiegu reki obok wersalki w pokoju i tym sposobem nie zamarzniesz w mrozne dni.

Reklama dzwignia handlu, szanowni kolezanki i kolegdzy z klubu budujacych pod znakiem muratorai nie tylko.

• 2 weeks później...

Nasz dom, 200m, sciana warstwowa, ale jeszcze przed ociepleniem i tynkowaniem, ogrzewanie buderus 28kw + kominek z płaszczem wodnym - zuzycie gazu od podłączenia w połowie X do końca kwietnia 2300zł + 6 kubikow mokrego drewna /wierzba/ :grin:

To chyba dobry wynik :eek:

• 2 weeks później...

Cześć! Tak się złożyło że od 9 lat pracuję w branży ciepłowniczej i nie jest mi obce liczenie kosztów ogrzewania. W przyszłym roku (lub jeszcze w tym ze względu na VAT) rozpocznę budowę domku 125 m2. KOszty mozna podzielić na dwie części:

1 - to koszt inwestycji

2 - koszt eksploatacji

Ponieważ mowa tu jest o pkt. 2 to przy dobrej izolacyjności budynku ogrzewanie dla budynku ok. 12-140m2 nie powinno przekroczyć 600 zł. Oczywiście jeśli mamy sprzężony układ ogrzewania kominkowego i gazowego jest najtaniej i można mówić o kosztach rzędu 300-400 zł. Zakładając prawie 7 miesięcy okresu grzewczego w 2002/2003 wynik oscylujący wokół 2400-2800 jest niezły. Jeśli kogoś interesuje pkt. 1 zapraszam

• 3 weeks później...

Moim zdaniem takie suche porównanie "ja zapłaciłem 2500 zł, a ja 1.500 za sezon grzewczy " jest bez sensu.

Kowalski jest ciepłolubny i minimalna temp. w ciągu dnia u niego to 24 stopnie, w nocy 21 , a Nowakowi wystarczy 21 w dzień i 18 w nocy.Kowalski ma niepracującą żonę i małe dzieci - więc temp. dzienna ustawiona jest na maxa, z kolei Nowak z żoną pracują - nie ma ich w domu od 6.00 do 16.00,dzieci nie mają, mieszkają sami. Dzień mają ustawiony od godziny 5.00 do 6.00 i od 16.00 do 23.00, pozostała część doby - na sterowniku jest noc.

Kowalski ogrzewa powierzchnię 160 m.kw, a Nowak 120 mkw.

Jak porównać kwoty wydane na ogrzewanie ?

Na ogrzewanie i nie tylko - bo przecież również na ciepłą wodę do kąpieli, mycia garów, gazu do gotowania, itp.

Moim zdaniem takie suche porównanie "ja zapłaciłem 2500 zł, a ja 1.500 za sezon grzewczy " jest bez sensu.

Kowalski jest ciepłolubny i minimalna temp. w ciągu dnia u niego to 24 stopnie, w nocy 21 , a Nowakowi wystarczy 21 w dzień i 18 w nocy.Kowalski ma niepracującą żonę i małe dzieci - więc temp. dzienna ustawiona jest na maxa, z kolei Nowak z żoną pracują - nie ma ich w domu od 6.00 do 16.00,dzieci nie mają, mieszkają sami. Dzień mają ustawiony od godziny 5.00 do 6.00 i od 16.00 do 23.00, pozostała część doby - na sterowniku jest noc. Kowalski ogrzewa powierzchnię 160 m.kw, a Nowak 120 mkw. Jak porównać kwoty wydane na ogrzewanie ?

Na ogrzewanie i nie tylko - bo przecież również na ciepłą wodę do kąpieli, mycia garów, gazu do gotowania, itp.

Bardzo sluszny post! Doskonale wiadomo, ze koszty utrzymania to zaraz po koszcie budowy najwazniejsza sprawa dla budujacego! (dla mnie moze nawet wazniejsza).. i dlatego koszty ogrzewania podawajcie prosze z mozliwie duza iloscia informacji - wtedy to da jakis obraz. Z gory dziekuje :)

:: target

• 1 month później...

No właśnie - niech Kowalscy, Nowakowie, Wiśniewscy i inni napiszą jak to u nich wychodziło w ostatnim bardzo długim sezonie grzewczym.

Następny sezon grzewczy już niedługo. Inwestorzy kończą instalacje CO i informacje są baaaaardzo potrzebne.

HEY

• 2 weeks później...
  • 2 months później...