Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mozaika w łazience

riood4

Recommended Posts

A dlaczego niewykonalne?

Sa conajmniej 3 rodzaje mozaiki i kazda sie klei inaczej.

Najtansza to ceramiczna lub gresowa np z Opoczna czy Cersanitu lepsza z IMola, Steulera. Klei sie tradycyjnym klejem do plytek.

Mozaika szklana od taniego w miare Vidrepur, przez Trend po Bisazze - klei sie klejami epoksydowymi /sa latwiejsze zamienniki np w PCI, Sopro/

Wymaga umiejetnosci i doswiadczenia.

Mozaika kamienna - klei sie ja nieprzebarwiajacymi klejami do kamienia /mozaiki z marmuru, piaskowca, granitu a nawet zirconitu czy onyksu/

Moaziki wystepuja na 2 rodzajach podloza. Siatkowe do precyzyjnego ukladania i na podkladzie papierowym tzw mozaika przemyslowa / trudna do ukladania zwlaszcza precyzyjnych elementow, krzywizn, lukow itp./

Ceny mozaiki zaczynaja sie od ok. 190zl/pewnie sa tez troche tansze/ a koncza na nawet 16tys. za metr kw.

Dla sredniodoswiadczonego plytkarza polozenie mozaiki nawet na krzywiznach nie powinno byc problemem.

Ratunku!!!!!

Czy ktoś ma doświadczenie w kładzeniu mozaiki w łazience?

Czy to skomplikowana czynność ?

Mój majster (czyt. teść) twierdzi, że to niewykonalne.

P.s. A może ktoś ma namiary na mozaikę w rozsądnej cenie?

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Może Pan Majster nie spotkał się z mozaiką na siatce, układa się ją całymi "plastrami", np 30cmx30cm a może wykonawca boi się że kamyczki 2,5cm układa się pojedynczo? :wink:

mozaika szklana z firmy Krzemień klejona na folii samoprzylepnej , we wnękach przykleiliśmy na płyte Gk i całośc do ściany

kleiłem na klej na białym cemencie - jak na razie trzyma ale po postach 2112wojtek mam wątpliwości czy dobrze zrobiłem.

Sprawdzam wlasnie dla pewnosci w Sopro.

Warianty sa 2.

1. Wysokoelastyczna zaprawa klejowa, cementowa biala, cienkowarstwowa wzmacniana wloknem sztucznym np no 1 w Sopro

Zginanie >= 2,5mm

2. Klej - fuga epoksydowa - zalecane w sytuacji gdy srodowisko bedzie agresywne.

Wariant 1 odpada na basenach i w pomieszczeniach przemyslowych ale mozna go stosowac w pomieszczeniach mieszkalnych w lazienkach tez jesli nie stosuje sie np solanek, podchlorynow, mocnych ruchow wody itp.

Jesli wiec Twoja mozaika nie bedzie przy jacuzzi lub w kabinie to ok. :p

CPI podaje podobnie

A wiec jesli war. nr 1 Rezi to wszystko OK! :p

A przy okazji klejenia szkla - duzych tafli , to suplement do walkowanego tematu jak przymocowac szklana szybe na scianie w kuchni. :lol:

Mozna zastosowac klej dwuskladnikowy poliuretanowy reakcyjny, wysoce elastyczny, kotry nie zmienia wogole przejrzystosci szyby.

A wiec nie tylko sruby :D