Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak pozna? czy drzewko si? przyj??o ?

Recommended Posts

Alanta Pozdrawiam :grin:

W tym roku może słabo albo prawie wcale nie rosnąć ale jak przesadziliście na bardziej odpowiadającą mu glebę to może przyjąć zmianę miejsca prawie niezauważalnie.

Jak będzie żółkł na końcach to znaczy, że przechorowuje. A jak poznać że się nieprzyjął - to proste po jakimś czasie ci poprostu uschnie :grin:

Pozdrawiam

Jeżeli pozostałe brzózki nie puściły listków to jest prawdopodobne , że już nie puszczą. Proponuję przyciąć na wysokości 5-10 cm nad gruntem. Ja tak robiłem i większość odbijała.Daj im szansę - no powiedzmy 2 miesiące.

Ryś

On 2003-04-29 07:49, Teska wrote:

a ja w tamtym roku przesadziłam brzozke, najpierw uschła a nastepnie pusciła nowe listki :smile: teraz patrze, listki sa na dolnych dwoch gałęziach, a na gornych nic...to oznaka ze juz nic z niej nie bedzie??

teska - być może częśc gałązi przemarzła - na razie poczekaj - jeśli nie pojawią się pąki liści na tych gałązkach, spróbuj sekatorem przeciąć jedną z nich - jeśli bedą suche poczekaj do jesieni i je poobcinaj...

ale jeśli wogóle na drzewku są liscie to będzie ok

snow

Tnij Teska jak najszybciej póki jeszcze w tych drzewkach jest życie.Pąki na drzewkach są już od jesieni i dawno powinny być z nich liście. Jak będziesz czekać do następnej jesieni (tylko po co ?)to brzóski "zdechną". W tej chwili Twoje brzóski strasznie się męczą ponieważ korzenie pchają do góry wodę z mikroelementami i trafiją na zdrewniały już przewodnik i suche gałązki. Jak je teraz przytniesz to naprawdę im ulżysz i niechybnie wyrośnie nowy przewodnik, który zastąpi stary. Przesadziłem już ponad setkę samosiejek i te , które nie puszczają listków na zdecydowanej większości gałązek tnę i jest OK. Pamiętaj drzewo potrzebuje do procesu fotosyntezy chlorofilu wyprodukowanego w zielonych liściach. Z suchych gałązek jeśli do tej pory liście nie wyrosły to już nie wyrosną. Zrobisz jak zechcesz.Posłuchaj dobrej rady. Niestety anonimowego (który nie wiadomą skąd się wziął).

Ryś

Jeszcze raz powtarzam Teska - zrobisz jak zechcesz. Mnie po zabiegach j.w. praktycznie wszystkie brzózki odbiły.Wczoraj przyciąłem znowu kilka po zeszłorocznych przesadzaniach - te które to ciężko znoszą. Działkę mam dużą - rolną... i bawię się tak już czwarty rok. Dom który już od dwóch lat stoi ma być dodatkiem do otoczenia. A otoczeniem będzie między innymi las.

pzdr Ryś

Anonim ma rację. Suche, chore gałązki powinno się jak najszybciej obciąć. My w ubiegłym roku przesadziliśmy kilkadziesiąt brzózek. Kilka się nie przyjęło, uschły (było b. suche lato). I jeszcze jedna rada, ktoś wyżej twierdził aby po przesadzeniu nie przycinać gałązek, ja robię zupełnie odwrotnie. Wiadomo, że przy przesadzaniu osłabi się system korzeniowy drzewka i jeśli nie przytniemy góry zostanie zachwiana równowaga między częścią naziemną i podziemną i drzewko trudniej się przyjmuje. Ja obciąłem u brzózek najniższe gałązki aby im "ulżyć" i 95% się przyjeła mimo suszy.

Pozdrawiam

Wczoraj byłem na działce, oglądałem brzózki, wyraźnie widać żywe gałązki, mają już listki i z rozróżnieniem ich od suchych o tej porze roku nie powinno być żadnego problemu.

Mogę dodać, że kilka lat temu przesadzałem kilkanaście naprawdę dużych brzóz i świerków przyjęły się wszystkie.

Ja mam inny problem, mam działkę przy lesie i na kilkunastu arach wyorałem brzózki samosiejki i posadziłem dąb, jesion, sosnę itp. Problem polega na tym że po roku znowu jest tu wiele brzózek samosiejek i trzeba się ich jakoś pozbyć. Brzózka jest jednym z najładniejszych drzew (moim zdaniem), ale nie można mieć ich na całej działce.

Pozdrawiam

My posadziliśmy 16 brzózek jesienią. Były to 2-3 metrowe samosiejki z lasu. Przyjęły się wszystkie. Ziemię mamy ciężką, gliniastą. Niektóre drzewka owocowe posadzone 2 tygodnie temu /ze szkółki/mają zaczątki listków, więc chyba też się przyjmą. Swierki - jeszcze nic nie widać. Rododendron duzy, którego przesadzalismy, odchorowuje przeprowadzkę.

Alanta, a korzenie zimą obkopywałaś i obcinałaś na zimę.

Ja mam do przesadzenia 2 duże i stare bukszpany i jedną ogromną tuję ( też am z 15lat) i boję się czy wykopać i przesadzać , czy tak jak gdzieś czytałem odkopać na zimę korzenie i zrobić to za rok. Jak było u Ciebie?

A może jednak zaczekam aż Twoje się przyjmą i spróbuję ze swoimi?

Mam napewno suche gałazki...jak wziełam złamałam to sa suche..jutro pojade i tak jak mowicie poobcinam je...i zobacze co bedzie sie działo...jakos nie mam sumienia tej brzozki wykopać i wyrzucić..:smile:

Ale po tej obcince zostanie tylko konar:sad: i pare dolnych gałązek...

Bobiczku, z moim bukszpanem to była akcja z dnia na dzień :smile: . Teściowa dała cynk, ze znajoma chce wykarczować bukszpana bo jej zawadza w małym ogródku działkowym, więc mój mąż wziął na drugi dzień urlop, wykopał dziurę na działce, a po południu pojechaliśmy wykopać bukszpana. Staraliśmy sie wykopać go z dużą bryłą korzeniową, stracił więc może z 10% małych korzeni, niestety, korzenie główne wrosły pod betonową płytę ścieżki i musieliśmy je przeciąć. Na razie ma się dobrze, nie żółknie, choc liście nie są soczyscie zielone...