Alanta 19.05.2003 07:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2003 Bukszpan właśnie zaczął żółknąć od środka, z zewnątrz jest zielony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.05.2003 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 Alanta, a może przyciąć go zdecydowanie ? Wtedy będzie mniejsze zapotrzebowanie na wodę i może korzenie dadzą radę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Smok 20.05.2003 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2003 To samo radzę Tesce. Brzoza na pewno da sobie rade. Wypuści nowe gałązki. Zwłaszcz teraz, na wiosnę. Niestey nie wiem jak zachowa się bukszpan, ale lubi być przycinany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Osówka 21.05.2003 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2003 Moc natury jest ogromna. Trzy lata temu wsadziłam sobie klona, parę sosenek i brzózek - wszystkie po amatorsku wyszarpane od sąsiada. Ten nieszczęsny klon, jako,że był mały i niewidoczny uległ skoszeniu kombajnem (bo rósł w zbożu zasianym jeszcze przez byłego gospodarza naszej działki). Mimo to odbił i wkrótce znów został skoszony przy koszeniu chwastów. Następnie zaorany, wałowany itd. Tą wiosną znów wyrósł i biedaka ogrodziłam -taki weteran zasłużył sobie. Natomiast dereń "na nalewki" zasadzony z prawdziwej szkółki, podlewany i chuchany stoi już trzy tygodnie i nic. Kwiatki mu przywiędły, ale nie uschły. Jego koledzy z parku dawno mają liście, a nawet zawiązki owoców, a mój śpi. Ale gałązki ma nie suche, tylko takie "podsuszone"z zewnątrz, zielone w środku. Czy on ma szansę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 02.06.2003 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2003 mój pobożonarodzeniowy zasuszony świerk dostał tydzien temu wyrok w zawieszeniu na 2 tygodnie wyrok: kara śmierci przez ścięcie... po 3 dniach ze starych zasuszonych wyszły nowe pędy... po prostu trzeba stawowczo sprawę postawić - albo wóz, albo przewóz... to zawsze skutkuje pozdrawiam snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa 10.06.2003 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2003 Mój szkółkowy dereń też do tej pory nie odbił ale co ciekawe obcięte i uziemione gałęzie ukorzeniły się i już mają listki. Moja mama tnie i ukorzenia wszystko co się da - nawet galęzie z pogiętej wierzby które kupiła do wazonu. Bukszpan też się dobrze ukorzenia - także gdyby ten duży się nie przyjął to warto z niego zrobić troszkę sadzonek żeby nie zginął na marne. Drzewka często po przesadzeniu ciągną jakiś czas na swoich sokach więc wyglądają jakby się przyjęły a potem zaczynają ginąć. Ja z moimi choinkami poczekam do jesieni. Z drugiej strony byłam pewna, że zamroziłam wisterię a ona tydzień temu nagle wybiła i dzisiaj ma już 20 cm przyrosty! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikamw 19.07.2015 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Witam wszystkich przejętych przesadzaniem drzewek . Jestem 1 raz na tym forum - dlatego tak oficjalnie. Przesadziłam graba na wiosnę, około 3 metrowego i trochę za późno, z małymi listkami. Drzewko przez ostatnie miesiace traciło listki. Usychały. W tej chwili nie ma ani jednego, ale gałazki sa z cała pewnościa żywe. Co zrobić, żeby zwiększyć drzewku szanse na przeżycie? Czytałam w postach wyżej, że niektórzy przycinaja, nawoża .... O przycinaniu gałazek u przesadzonego drzewa w innych źródłach znalazłam sprzeczne z soba opinie i trochę nie wiem co robić ....... Będę wdzięczna za radę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikamw 19.07.2015 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 Bardzo krzepiace sa takie obserwacje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikamw 19.07.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2015 To o krzepiacych informacjach było do Osówki ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts