zebra 24.11.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 dalej do Jeziera - jakich spodziewasz się oszczędności po zamontowaniu tej wentylacji? i czy mogę zapytać o koszty tej instalacji? każda informacja na etapie planowania jest przydatna ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.11.2006 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 zebra Nie liczę na żadne wymierne oszczędności w rachunkach. Teraz mam wentylację a wcześniej raczej jej nie miałem. Dokładne koszty podałem w wątku:http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=70942&start=120 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.11.2006 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Więc załużmy że wyjdzie 1:1 i wówczas otrzymamy iż ogrzewanie przy plusowej temp. na zewnatrz kosztuje miesięcznie ok 700zł. Dla mnie to jest sporo. Wiem, że moje rozumowanie jest uproszczone bo pomijam powierzchnie i inwestycje o czym pisaliście ale ja decydując się na dom decydowałem się na inwestycje tzn koszty na starcie a później ma być tak aby dało się zyć przy różnych sytuacjach zawodowych bo nie wiadomo jak bedzie. Jest o tyle uproszczone, że nikt chyba nie zakłada ogrzewania 1:1 docelowo w obu taryfach, zwłaszcza jeśli zakładasz wykorzystanie ciepła na zasadzie akumulacji i chcesz oszczędzać (chyba, że nie rozumiem do czego to 1:1 się odnosi). Po drugie, jak ściany wyschną i się nagrzeją to nie będą wymagały tyle mocy "inwestowanej" co teraz nie będzie rozszczelnień, będą ludzie, lodówka itp (w sumie pomijalne niby wartości ale mały grzejnik by z tego wyszedł ) Pomijam kwestie zysków na wentylacji z reku czy gwc, tak jak napisał Jezier, ona jest głównie dla wygody a jak się da zaoszczędzić to super (teoria mówi, że tak, w zależności od opracowania i sponsora artykułu od 10 do 40%) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 24.11.2006 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Prosimy o więcej szczegółów nt. ogrzewania na prąd Proszę bardzo W starym domu mam ogrzewanie GZ-50, również w drugim ( wyjazdowym ). Zaczęliśmy zastanawiać się na wymarzonym projektem, a ja następnie nad policzeniem kosztów budowy i moich ulubionych - ogrzewania. Siłą rzeczy gazem oczywiście ... Jest też jedno twarde założenie ! Będziemy mieć tylko określoną ilość kasy ( trochę swojej i reszta to kredyt ). Na ekstrawagancje nie ma miejsca, ale wszystko w dobrym standardzie. Jeszcze drugie założenie. System ogrzewania musi być bezobsługowy + kominek dla przyjemności. No i zacząłem w obliczeniach „uszczelniać” ten przyszły dom tu i ówdzie styropianem, wełną, dodałem sprawny rekuperator, zmieniłem okna itd. Cały czas pilnując przyszłych kosztów budowy. Doszedłem do całkiem dobrych wyników. Tak dla treningu policzyłem koszty ogrzewania również prądem. A więc wyrzuciłem tym samym z kosztów projektu ; komin, koszt projektu gazu i jego podłączenia ( pozostanie mi tylko jego odcięcie ), koszty instalacji kotła i przeglądów oraz parę innych ... I zdziwiłem się, że prąd wychodzi porównywalnie, może nieco drożej. Ale mniej formalności, mniej w przyszłości rachunków, lepsza sterowalność ... Powstał jednak problem z cwu. Prądem - drogo. Zacząłem więc szukać i wpadłem na PC powietrze/woda. ... Po drodze były kolektory słoneczne. PC tylko do cwu to jednak nieporozumienie. Wróciłem więc do podłogówki wodnej i zaprzągłem PC także do ogrzewania, tak coby pracowała nawet 24h/dobę. Bingo ! Musiałem jeszcze popracować trochę z akumulacyjnością domu coby w niezbyt zimne dni korzystać tylko z taniej taryfy. Druga rzecz to, że PC przy –15C na zewnątrz „staje”. I tu wrzuciłem parę kabli grzejnych w podłogę + wykorzystam grzałkę wbudowaną w PC. Do -20C nie ma problemu, później parę dni korzystam z akumulacyjności domu. W dramatycznych sytuacjach przy –30C zerknę łaskawie na kominek. Sprawdziłem też ile tych dni z –15C i -25C jest w roku. Nie tak dużo. Kilka. Wniosek opłaca się. Już pisałem w innym wątku bilans u mnie jest następujący. Założenia : Ceny nośników energii liczone według obecnych ( znanych ) cen. Amortyzacja urządzeń PC-25 lat, kocioł GZ – 15 lat, kable grzejne – 50 lat ( ale to niemalże pomijalny koszt ). Policzyłem ( dodałem/ująłem ) uboczne koszty infrastruktury dla każdego ze sposobu ogrzewania. Nie liczyłem infrastruktury wspólnej dla wszystkich urządzeń. Nie liczyłem potencjalnych zysków z lokat i kosztów kredytu. Cały czas mieszczę się w założonym budżecie budowy. Koszty całkowite uwzględniające ceny medium i amortyzację policzone dla 20 lat : GZ – 50.......................................... = 36 500 zł, ( kotłownia 12 tys. zł ), Prąd tylko, 2 taryfy........................... = 38 000 zł ( maty, kable + boiler elektryczny – 7700 zł ), Prąd z PC powietrze woda – 2 taryfy... = 31 500 zł, ( całość 16 000 zł ) PC glikolowa kolektor ziemnym.......... = 35 800, ( PC + kolektor – 32 tys. zł ), Roczne koszty ogrzewania + cwu : GZ-50 ................ = 1390 zł, Prąd .................. = 1790 zł, PC pow/woda ..... = 920 zł, PC glikol ............ = 890 zł. Ceny Mediów : GZ-50 ............ 1,6 zł/m3 ( taryfa poniżej 1000 m3 ), Prąd ...............0,21 i 0,44 zł / kWh, ( dwie taryfy ), Uwzględniłem zyski bytowe, baaaaarzo dokładnie. Dom 176 m2 + garaż dwustanowiskowy nieogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 ... jabko - nie wygłupiaj się czemu bierzesz nas pod włos ... Nie biere Szczerze też chciałbym grzać prądem nie ruszajac tyłka nawet na 3 minuty żeby podłożyć do pieca. Ale tylko wtedy gdy będzie to niewiele droższe jak niektórzy przekonują. A że pisze prowokująco ? hmmm Wtedy mozna się wiele dowiedzieć ... energia elektryczna 60kWh/m2 CWU 500kWh/osobę (2.590,-) ... Kotły na paliwo stałe od 2,5 do 6 zł/m2 CWU 20 - 30zł/osobe (od 290 do 700zł,-) ... Ale to sprowadza mnie spowrotem na ziemię do przekonań które miałem wcześniej (z doświadczeń rodziny i znajomych bo sam prądem nie grzałem) To nie są niewiele większe koszty. To nawet nie są dwukrotnie większe koszty. To są straszne koszty. Biorąc średnią 500zł (290-700) prąd wychodzi 5x drożej. Jeśli mogę płacić 500zł a z racji lenistwa chce płacić 2500zł to wtedy muszę wejsc w jeden z dwu stanów świadomości: 1) Być na tyle bogatym że koszt 2500zł i tak jest dla mnie mały 2) Był chorym psychicznie A niestety te pieniade to dla mnie baaardzo dużo a za chorego się nie uważam. Choć kto wie, kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 24.11.2006 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 dzisiaj w ciagu dnia kociol "spalil" 8kw zdaje sobie sprawe ze jest obecnie temp dodatnia i koszty wzrosna ale nie moim zdaniem nie przekrocza 1000zł tez wolalbym placic mniej ale 1, nie mam kotlowni 2, nie mam czasu na pobudowanie pomieszczenia w ktorym moge postawic piec bo cala procedura trwa okolo pol roku plus budowa a ja musze sie wprowadzic JUZ 3, gaz no niby mam ale koszt instalacji drozszy w porownaniu z pradem o okolo 10.000zł (minimum) pozdrawiam jutro nowe dane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pewne wnioski są: Gaz z butli i olej kosztuje już "blisko" prądu.A to faktycznie jest już nieopłacałne bo problemów przy tych źródłach jest wiele. Zostaje:1) Tanie drzewo dla kopciuchów2) Średni gaz ziemny dla ludu3) Drogi prąd dla wybranych nie mam gazu więc wybór ogranicza mi się do prąd kontra drzewo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 24.11.2006 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Temat już jest tak wyeksploatowany, że pozwolę sobie na małe podsumowanie. Po pierwsze jak byśmy nie konfigurowali domu w kontekście ocieplenia domu, odzyku i oszczedzania ciepła to relacja ceny energii uzyskanej z gazu i prądu wychodzi jak 1 : 3, czyli mówiąc wprost prąd jest trzy razy droższy od gazu ziemnego. Po drugie jeśli około 95% użytkowników decyduję się na inne rodzaje ogrzewania niż prąd, to dla mnie przynajmniej byłby to bardzo ważny powód do zastanowienia się nad zasadnością ogrzewania prądem. Argument: "odpada mi koszt komina i kotła za 10 000zł" też są bezzasadne, ponieważ jak pogodzić nie budowanie komina z równoczesną deklaracją instalowania kominka, a poza tym jak ktoś naprawdę tego komina nie chce to kupuje kocioł z zamkniętą komorą spalania (nie wspomnę o kondensacjnym) i wypuszcza rurę przez ścianę. I oczywiście taki kocioł, już zupełnie niezły, kosztuje ca 2 500zł. Oczywiście są sytuacje, kiedy nie ma jakby innych możliwości, ale z własnego doświadczenia wiem, że po pierwszym sezonie ogrzewania prądem, zaczyna się bardzo szybko szukać tych innych możliwości i w zasadzie zawsze się je znajduje. Jeszcze raz to powtórzę: jeżeli realacja gazu do prądu jest 1 : 3, to jeżeli grzejesz prądem i wychodzi Ci za miesiąc 900zł, to gazen Ci wyjdzie 300zł, jeżeli prądem 600zł, to gazem 200zł i jakby tego nie układać, to zawsze ta relacja będzie właśnie taka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 A Ty nie pracujesz czasem jako doradca w Gazpromie że tak przekonujesz do tego gazu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 24.11.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Taryfa weekendowa: pon-pt 22-6 i 13-15 + całe soboty, niedziele i święta. No niekoniecznie - taryfa weekendowa zalezy od dostawcy w Dolnosląskiej EnergiiPro to jest 22-7 i 14-16 + sobota od 14 do poniedziałku do 7mej bez świąt chyba bo nie wiem czy sterownik ma zaszyte święta w sobie i lekko sobie tego nie wyobrażam ze pracownicy ZE "wczytują" co roku święta do sterownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.11.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Kilka danych na temat kosztów z mojej strony. Mieszkam od 15 września, dom 110 m2 parterowy, Makroterm 16 kw + Kospel 12 kw, taryfa weekendowa. Przez ostatnie półtora miesiąca zużyliśmy prądu ogółem za ok. 180 zł (zgodnie z naszymi obliczeniami), w tym ok. 2/3 to taryfa nocna. Oprócz tego w zasadzie codziennie palimy w kominku, wtedy temp. waha się od 21-24st., w II taryfie termostat nastawiony na 20,5 st. Nie wiem ile zużyliśmy drewna, ale kupiliśmy 12 mp po ok. 100zł i sądzimy że na sezon starczy. Dodam, że grzaliśmy dość mocno żeby parkiet wysechł, mamy płytę elektryczną i parkieciarze cyklinowali parkiet w I taryfie. Fakt, że na dworze jest dość ciepło. Później podam następne dane, sama kiedyś ich szukałam na forum jak wybieraliśmy sposób ogrzewania i nie znalazłam (dla rowiązania kominek z płaszczem+piec elektryczny c.o.). Na razie jestem z kosztów zadowolona, ale ostatnio czytałam, że prąd w Polsce jest zbyt tani i w ciągu 5 lat może nawet podrożeć o 50% Pozdrawiam telesforek my to prawie sąsiadki. To samo województwo. Bardzo proszę o dalsze zdawanie relacji. Z góry dziękuję. Będę bardzo wdzięczna. PS. Czy macie tylko kaloryfery czy również podłogówkę. Napisz jak to jest u Was. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.11.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Temat już jest tak wyeksploatowany, że pozwolę sobie na małe podsumowanie. Po pierwsze jak byśmy nie konfigurowali domu w kontekście ocieplenia domu, odzyku i oszczedzania ciepła to relacja ceny energii uzyskanej z gazu i prądu wychodzi jak 1 : 3, czyli mówiąc wprost prąd jest trzy razy droższy od gazu ziemnego. Przeczytaj dokładnie co napisano przy kosztach : taryfa całodobowa Po drugie jeśli około 95% użytkowników decyduję się na inne rodzaje ogrzewania niż prąd, to dla mnie przynajmniej byłby to bardzo ważny powód do zastanowienia się nad zasadnością ogrzewania prądem. ponad miliard Chińczyków je ryż, a w Polsce pyry i pyry Oczywiście są sytuacje, kiedy nie ma jakby innych możliwości, ale z własnego doświadczenia wiem, że po pierwszym sezonie ogrzewania prądem, zaczyna się bardzo szybko szukać tych innych możliwości i w zasadzie zawsze się je znajduje. Czyli mam na własny rachunek kłaść rurociąg gazowy, czy palić na paliwa stałe ? Zasponorujesz mi większą kotłownię ? Nie stać mnie na nią Jeszcze raz to powtórzę: jeżeli realacja gazu do prądu jest 1 : 3, to jeżeli grzejesz prądem i wychodzi Ci za miesiąc 900zł, to gazen Ci wyjdzie 300zł, jeżeli prądem 600zł, to gazem 200zł i jakby tego nie układać, to zawsze ta relacja będzie właśnie taka. w taryfie II prąd kosztuje 0,186zł/kWh, podczas gdy gaz ziemny 0,166zł/kWh (oczywiście podaję cenę uśrednioną gazu, a prądu dla Wlkp) To tyle jak chodzi o podsumowanie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 24.11.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Jeszcze raz to powtórzę: jeżeli realacja gazu do prądu jest 1 : 3, to jeżeli grzejesz prądem i wychodzi Ci za miesiąc 900zł, to gazen Ci wyjdzie 300zł, jeżeli prądem 600zł, to gazem 200zł i jakby tego nie układać, to zawsze ta relacja będzie właśnie taka. w taryfie II prąd kosztuje 0,186zł/kWh, podczas gdy gaz ziemny 0,166zł/kWh (oczywiście podaję cenę uśrednioną gazu, a prądu dla Wlkp) To tyle jak chodzi o podsumowanie .. Może słabo liczę, ale jakoś mi nie wychodzi to 1 : 3. Może o to chodzi, że jak grzejesz prądem, to stres z powodu widma bankructwa jest tak straszny, że trzeba doliczyć jeszcze flaszkę dziennie dla ukojenia zszarganych nerwów Kto wie, jak z ruskimi pójdzie na ostro, to grzejący gazem się zestresują i "czynnik flaszkowy" spowoduje odwrócenie stosunku kosztów ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 24.11.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ponieważ Mice powołujesz się na moją wypowiedź, muszę się odniesc do Twojej, żeby dościślić zupełnie obiektywnie, Twoje nie do końca prawdziwe informacje.Najtańsza cena energi elektrycznej w kraju, oferowana przez VATTENFALL, w najlepszej taryfie kształtuje się na następująco:Taryfa G12eDzień - 0,3727zł/kWhNoc - 0,1919zł/kWh Srednia dobowa 0,2974zł/kWhNie komplikując sprawy przyjmijmy sprawność 100% Gaz ziemny - przy sprawności 90%; cena 0,1486zł/kWh Jakie są różnice widać na pierwszy rzut oka i dalsze wnioski niech każdy sam wyciąga, jednak zawsze trzymajmy się obiektywnej prawdy.W moim rejonie ceny prądu są znacznie wyższe, natomiast cena gazu jest w przybliżeniu ta sama w całym kraju. I jeszcze tak się dziwnie składa, że zapotrzebowanie na ciepło jest największe w ciągu dnia (niestety w tej drogiej taryfie). Nikogo nie przekonuję do ciągnięcia gazociągu, natomiast próbuję przekonać tych, którzy gaz ziemny mają i mino to wybierają prąd jako źródło ciepła. Oczywiście nic na siłę i za wszelką cenę. Niestety życie boleśnie weryfikuje nie do końca sprawdzone koncepcje. Pozdrawiam P. S.A to porównanie z Chińczykami nijak się ma problemu. Nawet jako wysublimowana alegoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.11.2006 00:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Ponieważ Mice powołujesz się na moją wypowiedź, muszę się odniesc do Twojej, żeby dościślić zupełnie obiektywnie, Twoje nie do końca prawdziwe informacje. Najtańsza cena energi elektrycznej w kraju, oferowana przez VATTENFALL, w najlepszej taryfie kształtuje się na następująco: Taryfa G12e Dzień - 0,3727zł/kWh Noc - 0,1919zł/kWh Srednia dobowa 0,2974zł/kWh Nie komplikując sprawy przyjmijmy sprawność 100% Gaz ziemny - przy sprawności 90%; cena 0,1486zł/kWh Jakie są różnice widać na pierwszy rzut oka i dalsze wnioski niech każdy sam wyciąga, jednak zawsze trzymajmy się obiektywnej prawdy. Przeliczyłem dokładnie i w Enea Wlkp wychodzi w nocnej 0,1826 (liczę razem ze stawką systemową, cena sprawdzona przed chwilą w cenniku) Ale nawet wg Twojego przelicznika ledwo 2:1 ale mała uwaga poniżej ... I jeszcze tak się dziwnie składa, że zapotrzebowanie na ciepło jest największe w ciągu dnia (niestety w tej drogiej taryfie). I tak i nie, w tym cały problem, żeby tak zaplanować ogrzewanie, żeby akumulowało ciepło w II taryfie i jak najwięcej oddało w I. Wg różnych rozważań zakłada się, że max ok 1/4 idzie w I taryfie a wtedy średnia liczona przez Ciebie znacznie spadnie. Czytałem niedawno opracowanie w którym napisano, że przy dobrym opracowaniu systemu, prąd wychodzi drożej o ok 35% niż gaz ziemny. Z tego co napisał Jezier to może nawet mniej. Nikogo nie przekonuję do ciągnięcia gazociągu, natomiast próbuję przekonać tych, którzy gaz ziemny mają i mino to wybierają prąd jako źródło ciepła. Oczywiście nic na siłę i za wszelką cenę. Niestety życie boleśnie weryfikuje nie do końca sprawdzone koncepcje. Ja nigdzie nie twierdziłem, że gaz ziemny jest be Ale, że nie mam go, to zabrałem się za przeliczenie gaz płynny vs elektryka i stąd moje nastawienie pro elektryczne A to porównanie z Chińczykami nijak się ma problemu. Nawet jako wysublimowana alegoria. A nie mogłem się powstrzymać, nie lubię instynktu stadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 25.11.2006 00:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Mice jaki będziesz miał piec? Na chwilę obecną planuję kospela, do niego podłączony zbiornik 140l na c.w.u Czy taki zasobnik może być DOWOLNEJ marki - np. Vaillant ? Byłoby fajnie mieć już docelowy zasobnik bo za 8 m-cy mam mieć gaz - wtedy kocioł KOSPEL lub ELTERM "pójdzie do pawlacza" a podłączę Vaillanta.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 25.11.2006 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 podaje odczyty licznika jestem bardzo zadowolony To licznik / prąd budowlany czy już na Ciebie ?? Ile w ogóle kosztuje tzw. "prąd budowlany" ? Rozumiem, że licznik na mnie może być dopiero po zameldowaniu czyli po zakończeniu budowy i po odbiorze domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 25.11.2006 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Nie mam żadnego regulatora, który przestrzegałby godzin włączania. Nie mam też żadnego regulatora sterującego okresowymi obniżkami temp w domu. Jedyne regulatory to termostaty nagrzejnikowe ustawione na jedną temp w ciągu całej doby (21 stopni). Nie dogrzewam kominkiem. Wow ! Jakaś magiczna taryfa całodobowa - w promocji ?? P.S. Przy 21 st. moja luba chadzałaby po domu w kożuchu... Ja muszę uzyskać min. 24 st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 25.11.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Nikogo nie przekonuję do ciągnięcia gazociągu, natomiast próbuję przekonać tych, którzy gaz ziemny mają i mino to wybierają prąd jako źródło ciepła. Oczywiście nic na siłę i za wszelką cenę. Niestety życie boleśnie weryfikuje nie do końca sprawdzone koncepcje. Ja nigdzie nie twierdziłem, że gaz ziemny jest be Ale, że nie mam go, to zabrałem się za przeliczenie gaz płynny vs elektryka i stąd moje nastawienie pro elektryczne Gdyby obok mojej działki był gaz ziemny to w 99,99 % bym się zdecydowała na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 25.11.2006 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Mice jaki będziesz miał piec? Na chwilę obecną planuję kospela, do niego podłączony zbiornik 140l na c.w.u Czy taki zasobnik może być DOWOLNEJ marki - np. Vaillant ? Byłoby fajnie mieć już docelowy zasobnik bo za 8 m-cy mam mieć gaz - wtedy kocioł KOSPEL lub ELTERM "pójdzie do pawlacza" a podłączę Vaillanta.. Wg mnie tak, bo skoro w tzw. wężownicy popłynie woda, to obojętne z jakiego pieca. Warunek, ze zasada działania całości musi być taka a nie inna. Czyli taki zasobnik jak pisał wyżej anpi juz nie, bo tam może nie być króćcy do takiego sposobu podłączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts