Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

Zmuszasz mnie Mice do szukania informacji, ale robię to z satysfakcją, bo bardzo lubię sprawdzone informacje i tu przytaczam Ci fragment cennika dla wielkopolski:

CENA 1 kWh

Cena w zł/kWh:

w strefie nocnej (8 kolejnych godzin, spośród 9 godzin w okresie od 22.00 do 7.00 oraz 2 kolejne godziny, spośród 4 godzin w okresie od 13.00 do 17.00) 0,1992

w strefie dziennej (pozostałe godziny doby) 0,4729

Jest to zdecydowanie mniej różowo, w porównaniu do Twoich informacji (nie wiem skąd je wziąłeś?).

Można oczywiście stosować różne układy akumulacji energii, ale w tym przypadku pakujemy się w koszty i to niemałe.

NIe mam żadnego interesu przekonywać do wybrania opcji gazu ziemnego, ale próbuję niektórym uswiadomić, że jeśli mają do dyspozycji gaz ziemny, to ogrzewanie prądem jest bezsensowne.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest to zdecydowanie mniej różowo, w porównaniu do Twoich informacji (nie wiem skąd je wziąłeś?).

PREZES URZĘDU REGULACJI ENERGETYKI DTA-4211-148(14)/2005/2688/VII/BM/KK dotyczy cennika na rok 2006, dokument wisi na stronie Enea

ale zostawmy te przeliczenia, ja biorę do swoich obliczeń to co mi wychodzi a Ty i tak nie używasz prądu :wink:

Można oczywiście stosować różne układy akumulacji energii, ale w tym przypadku pakujemy się w koszty i to niemałe.

Jak policzysz koszty wszystkiego co związane z prądem i wszystko co związane z gazem (ale dokładnie wszystko) wyjdzie na to samo.

I proszę nie wyliczaj, cz wyjdzie czy nie, to nie ten wątek :)

NIe mam żadnego interesu przekonywać do wybrania opcji gazu ziemnego, ale próbuję niektórym uswiadomić, że jeśli mają do dyspozycji gaz ziemny, to ogrzewanie prądem jest bezsensowne.

tego ten wątek też nie dotyczy, ale zauważ, że tutaj mało kto tak napisał :)

w ciagu ostatniej doby "poszlo" 50kw na CO temp zew. podobna jak poprzednio

z tego co widze okolo 65-70% calej energii pobranej przez kociol poszlo w nocy!!! kiedy temp zewnetrzna spada

po przeliczeniu oplacalnosci taryfy "normalnej" i weekendowej wyszlo mi ze do okolo 70kw na dobe (samo CO) nie oplaca sie taryfa G12W

przeliczylem 3 zalaczenia pieca w ciagu "tanich" godzin i 2 w ciagu "drogich" weekendy liczylem 5x "tanie" zalaczenie, doliczylem taz oplate stala 100zł ktora podobno jest doliczana do G12W

zysk miesieczny okolo 70zł jesli nie uzywam swiatla itp :-?

..... doliczylem taz oplate stala 100zł ktora podobno jest doliczana do G12W.....

Nie ma żdnych opłat dodatkowych ani przy G12 ani przy G12 weekendowej

a co do opłacalnosci to mi się opłacało G12 (12%) nawet w lecie dla chętnych mogę przedstawić tabelkę porównawczą z każdej faktury za prąd i myslę że przy grzaniu CWU w lecie prądem te róznice będą jeszcze większe niż u mnie (CWU grzane PC) - ogólnie mogę to podsumować tak że gdybym spowrotem przeszedł na G11 to bym płacił ok 30% więcej /rok

Acha nie wykorzystuję przez kuchenkę elektryczną prądu w godz 13-15 czyli w dni powszednie prawiez zawsze w I taryfie. Tylko zmywarke nastawiam po 22 bo ma timer, pralka chodzi najczesciej w I taryfie, prasowanie zawsze w I taryfie - a i tak jest oszczednosc w stosunku do G11

Czyli taki zasobnik jak pisał wyżej anpi juz nie, bo tam może nie być króćcy do takiego sposobu podłączenia.

Do mojego zasobnika można podłączyć jednocześnie 2 źródła ciepła - w moim przypadku jest to kominek z płaszczem i solary. Ale można też podłączyć piec gazowy, węglowy i jakikolwiek inny.

Przeliczyłem dokładnie i w Enea Wlkp wychodzi w nocnej 0,1826 (liczę razem ze stawką systemową, cena sprawdzona przed chwilą w cenniku)

Źe liczysz.

Sumujesz składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej + składnik zmienny stawki sieciowej + stawkę systemową.

A tak naprawdę składnik zmienny stawki sieciowej + stawka systemowa=składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej.

Podwajasz więc swój składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej. Do tego podajesz kwotę netto, która powinna być powiększona o 22% vatu.

Zapominasz natomiast zupełnie o cenie prądu.

lukol-bis liczy dobrze.

Nie mam żadnego regulatora, który przestrzegałby godzin włączania. Nie mam też żadnego regulatora sterującego okresowymi obniżkami temp w domu. Jedyne regulatory to termostaty nagrzejnikowe ustawione na jedną temp w ciągu całej doby (21 stopni).

Nie dogrzewam kominkiem.

Wow ! Jakaś magiczna taryfa całodobowa - w promocji ??

Jestem przeciwnikiem akumulowania ciepła, a już napewno akumulowania niekontrolowanego. Grzeję więc wtedy kiedy trzeba a nie wtedy kiedy prąd jest tańszy. To system grzejny jest dla mnie a nie ja dla ogrzewania.

Źe liczysz.

Sumujesz składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej + składnik zmienny stawki sieciowej + stawkę systemową.

A tak naprawdę składnik zmienny stawki sieciowej + stawka systemowa=składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej.

Podwajasz więc swój składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej. Do tego podajesz kwotę netto, która powinna być powiększona o 22% vatu.

lukol-bis liczy dobrze.

lukol-bis Zwracam honor, poszedłem szeroko (Żeby nie było, że nie umiem przyznać się do błędu :wink: )

Zapominasz natomiast zupełnie o cenie prądu.

Chodzi o stały składnik opłaty sieciowej ? Ale to ciężko przeliczyć na cenę jednej kWh skoro nie wiem ile zużyję, w moim przypadku gdy porównuję z gazem płynnym musiałbym liczyć dzierżawę butli bądź jej amortyzację od ceny zakupu. Dlatego wolę liczyć gołą cenę kWh. No chyba, że znowu coś nie tak myślę, to proszę prostować :)

w bydgoszczy do taryfy G12W doliczyc trzeba stalala oplate do rachunku okolo 135zł (chyba przesylowa) miesiecznie niezaleznie od tego czy pobieram 1kw czy 1000kw

ta sume trzeba doliczyc to kosztow

wtedy okazuje sie ze do okolo 70KW na dobe (samo CO) nie oplaca sie powyzsza taryfa :(

obecnie sie przeprowadzam

najblizsze dane pod koniec tygodnia :D

pozdrawiam

w bydgoszczy do taryfy G12W doliczyc trzeba stalala oplate do rachunku okolo 135zł (chyba przesylowa) miesiecznie niezaleznie od tego czy pobieram 1kw czy 1000kw

Zależy tylko od mocy umownej czyli przyłączeniowej i taryfy, a to i tak byś chyba płacił, bez względu na to do czego używasz ?

A tak swoją drogą wg symulatora Enea, taryfa weekendowa wychodzi znacznie drożej jeśli przyjmiesz nawet czas grzania dzienna/nocna jak 1:1 nie wspomnę o 1:2 (no chyba, że znowu coś źle liczę ale teraz to ich automat 8) )

Dlaczego G12w wybrałeś ?

wtedy okazuje sie ze do okolo 70KW na dobe (samo CO) nie oplaca sie powyzsza taryfa :(

pozdrawiam

heh, powodzenia i zazdroszczę :wink:

pozdrawiam

Faktycznie przejrzałem ten wasz cennik i stwierdzam że macie powalony ZE - nie doćś że okresy tanie i drogiej taryfy inne niż w całej Polsce (6-21/21-6) u mnie 7-14, 16-22/14-16,22-7. Brak tego okresu w środku dnia faktycznie by mi bardzo przeszkadzał (w tym czasie pompa w zimie zawsze chodzi 2 pełne godzinki)

to jeszcze faktyczie jak ktos chce G12W trzeba opłacić jakieś 81,10 nie wiadomo za co (układ półpośredni) - Przy G12 juz taka opłata nie występuje jedyn 5 zł trzeba wybulić czyli o jekies 3 wiecej niż G 11 - paranoja. Ja przeszedłem na weekendową bo mnie to nic nie kosztuje - ot o 2 gr droższy "drogi" prąd. Na pocieszenie powiem że ta weekendowa to już chyba u mnie w stosunku: tani prąd do drogiego prądu- zmieni teoretycznie około 10%. Zmiana z G12 na G12W wydłużyło mi czas "taniego prądu" o 1 godzinę na dobę ( teraz jest 11h a było 10)[/url]