Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kilka danych na temat kosztów z mojej strony. Mieszkam od 15 września, dom 110 m2 parterowy, Makroterm 16 kw + Kospel 12 kw, taryfa weekendowa. Przez ostatnie półtora miesiąca zużyliśmy prądu ogółem za ok. 180 zł (zgodnie z naszymi obliczeniami), w tym ok. 2/3 to taryfa nocna. Oprócz tego w zasadzie codziennie palimy w kominku, wtedy temp. waha się od 21-24st., w II taryfie termostat nastawiony na 20,5 st. Nie wiem ile zużyliśmy drewna, ale kupiliśmy 12 mp po ok. 100zł i sądzimy że na sezon starczy.

Dodam, że grzaliśmy dość mocno żeby parkiet wysechł, mamy płytę elektryczną i parkieciarze cyklinowali parkiet w I taryfie. Fakt, że na dworze jest dość ciepło. Później podam następne dane, sama kiedyś ich szukałam na forum jak wybieraliśmy sposób ogrzewania i nie znalazłam (dla rowiązania kominek z płaszczem+piec elektryczny c.o.).

Na razie jestem z kosztów zadowolona, ale ostatnio czytałam, że prąd w Polsce jest zbyt tani i w ciągu 5 lat może nawet podrożeć o 50% :evil:

Pozdrawiam :D

telesforek my to prawie sąsiadki. To samo województwo. Bardzo proszę o dalsze zdawanie relacji. Z góry dziękuję. Będę bardzo wdzięczna.

PS. Czy macie tylko kaloryfery czy również podłogówkę. Napisz jak to jest u Was.

Nawet jesteśmy trochę bardziej niż sąsiadki, bo pracuję w Bydgoszczy 8)

Mamy tylko kaloryfery

Kilka uwag: gdybym miała gaz ziemny, nie kombinowałabym z prądem. Problem jest jak nie ma gazu. Relacje zajomych z gazem z butli skutecznie mnie do niego zniechęciły - koleżanka w zeszłym roku w styczniu (faktem jest, że było b. zimno) zapłaciła 1300 zł (dom standardowo ocieplony ok. 130 m2). Teraz gorączkowo zastanawia się co z tym zrobić, ale trochę ją blokuje kara za zerwanie umowy z dostawcą gazu - chyba 3 tys. zł.

Piec na paliwo stałe - trzeba mieć kotłownię, a tych kilka dodatkowych metrów do zbudowania też kosztuje parę tysięcy. I gdyby nie kominek z płaszczem nie robiłabym wodnego c.o. na prąd.

Pozdrawiam :D

w bydgoszczy do taryfy G12W doliczyc trzeba stalala oplate do rachunku okolo 135zł (chyba przesylowa) miesiecznie niezaleznie od tego czy pobieram 1kw czy 1000kw

Można spokojnie zdecydować się na układ pomiarowy bezpośredni i wtedy abonament wynosi 21 zł miesięcznie. Ale i tak nie wiem czy warto. Bo rzeczywiście te dwie tanie godziny w okolicach południa przydałyby się.

witam juz jestem

i juz mieszkam w domku :D

przez 25dni poszlo 1320kwh do ogrzania oswietlenia itp temp srednia 19,5 (obecnie 21) w tym jest boiler 80l sterowany zegarem oswietlenie srednio 200W przez 10 godzin dziennie (w tym licze wiertarki itp)

z tego co widze to za pierwsze 30 dni bedzie rachunek okolo 650zł razem z oswietleniem :D czyli nie liczac oswietlenia i CWU samo ogrzewanie wyjdzie okolo 500-550zł za pierwszy miesiac :D

w tym tygodniu podam moce grzejnikow i kubature pomieszczen

pozdrawiam :wink:

Fajnie, że się odezwałeś.

Gratuluję zamieszkania w DOMU! Święta spędzicie już na większym metrażu :D

Patrząc na Twoje wyliczenia to nie jest aż tak źle. Mokre ściany, urządzenia budowlane, światło, pewno duże zużycie wody. Tak to jest chyba na początku.

Czekamy na dalsze spostrzeżenia.

Cokolwiek by nie kombinował, trzeba sobie zdać sprawę z tego, że energia elektryczna jest energia przetworzoną w najwyższym stopniu - wszystkie inne nośniki energii są pierwotne w stosunku do elektryczności. Dlatego też /choć zależy to trochę od nośnika użytego do opalania elektrowni/ jej cena będzie zawsze wyższa w stosunku do paliw pierwotnych. Wyłączam tu energię pozyskiwaną ze źródeł dostępnych /wiatr, woda/ oraz elektrownie atomowe, choć w tych przypadkach z kolei dużo wyższe są koszty inwestycji. Stąd ogrzewanie elektryczne zawsze będzie najdroższym sposobem ogrzewania, oczywiście w odniesieniu do nośników dostępnych na danym terenie. Usprawiedliwieniem dla jego stosowania jest czystość w miejscu użytkowania /choć nie ekologiczność/, brak konieczności nakładów pracy fizycznej w trakcie eksploatacji i ogólnie bezdozorowość ogrzewania. Nie bez wagi jest również łatwość automatyzacji układu oraz niższe koszty na etapie inwestycyjnym. Jeśli jednak ogrzewanie elektryczne, to piece akumulacyjne z dynamicznym rozładowaniem energii, które akumulują ciepło w tańszej taryfie. Tradycyjne rozwiązanie z piecem centralnym i grzejnikami po pierwsze powoduje niepotrzebne straty energii, a po następne najtaniej grzeje w nocy, czyli wtedy, kiedy to ciepło jest najmniej potrzebne /nocne obniżenie temperatury/. Można byłoby zastosować co prawda centralny akumulator energii, ale musiałby być to dość duży akumulator. Zupełnie nie nadaje się taki sposób ogrzewania do domów szkieletowych w systemie kanadyjskim, gdzie akumulacyjność cieplna budynku jest prawie zerowa i grzejniki, choć o małej mocy, muszą właściwie pracować non stop.

Konkludując: można się decydować na ogrzewanie elektryczne, ale ze świadomością najwyższego kosztu ogrzewania spośród nośników przedkładając ponad koszty wygodę obsługi. Nie może to być jednak jedyne źródlo energii cieplnej, bo szczególnie poza miastami zdarzają się dłuższe przerwy w dostawie energii elektrycznej, a biorąc pod uwagę stan naszej sieci przesyłowej oraz kierunek zmiany klimatu /coraz częstsze wichury, katastroflne opady itp/ przerwy te będą coraz dłuższe i występować będą częściej.

Wybór, jak zwykle, należy do ciebie!

Ale przyszłość należy do energii elektrycznej. Bo w przeciwieństwie do innych nośników można pozyskać ją ze źródeł odnawialnych.

Czytałem taki raport, w którym podawane są orientacyjne koszty wyprodukowania 1 MWh w przyszłości.

W okresie najbliższych kilku/kilkunastu lat koszt ten ze względu na rozwój nowych technologii może byś 2-3x mniejszy :o :o :o

Aczkolwiek nic to nie musi oznaczać co do ceny energii.

Ale przyszłość należy do energii elektrycznej. Bo w przeciwieństwie do innych nośników można pozyskać ją ze źródeł odnawialnych.

Niech piorun uderzy w każdego kto twierdzi że drewno nie jest odnawialne.

Ba. Nawet węgiel, ropa i gaz - tylko tutaj trzeba czekać nieporównywalnie dłuzej

Witam

Ja będę w przyszłym roku się budował.

Mialem plan zrobić dom energooszczędny <40 kWh/m2 rok

ale po dodaniu dodatków na mostki termiczne wychodzi że nie da rady zrobić <40 kWh. Same mostki podniosą sezonowe do ok 80 kWh z 20 cm na ściany, 30 na stropodachu, 20 posadzka.

Jeszcze nie wliczałem mostków od przejść rurami kanalizacyjnymi przez posadzkę w 3 miejscach.

Chcę grzac waśnie prądem, piecami akumulacyjnymi dynamicznymi, znajomy ma i baaaardzo chwali. Ale na 100% zdecydowałby się mając te <40 kWh a tak wciąż się zastanawiam, oczywiście taryfa nocna z pełną automatyką.

Wg mnie prądem grzać tylko gdy dom jest energooszczędny i naczej różnica między prądem a innymi paliwami drastycznie rośnie.

Niech piorun uderzy w każdego kto twierdzi że drewno nie jest odnawialne.

Ba. Nawet węgiel, ropa i gaz - tylko tutaj trzeba czekać nieporównywalnie dłuzej

Jabko - popatrz nie uderzył :oops: . Może dlatego, że pisząc o źródłach odnawialnych w domyśle miałem i różne drewnopochodne (wierzbę, trawę słoniowa, itp) :lol: