Jezier 11.12.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Jezier a jak grzejesz?? Domyślam się że prądem ale piecami? I jak duży dom masz? Konwekcyjnymi elektrycznymi grzejnikami a dom ma 138m2 powierzchni ogrzewanej i 400m3 ogrzewanego powietrza wewnątrz domu. Tutaj publikuję szczegółowe zużycie prądu u mnie w domu: http://www.republika.pl/jezier/prad_rachunek.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 11.12.2006 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Jezier a jak grzejesz?? Domyślam się że prądem ale piecami? I jak duży dom masz? pzdr Z tego co pamiętam, JEZIER ma dobrze ocieplony dom. To też istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.12.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Jezier a jak grzejesz?? Domyślam się że prądem ale piecami? I jak duży dom masz? Konwekcyjnymi elektrycznymi grzejnikami a dom ma 138m2 powierzchni ogrzewanej i 400m3 ogrzewanego powietrza wewnątrz domu. Tutaj publikuję szczegółowe zużycie prądu u mnie w domu: http://www.republika.pl/jezier/prad_rachunek.gif ale masz nocną czy dzienną taryfę i kiedy grzejesz, jeśli konwektory to taryfa chyba dzienna bo nie ma akumulacji (jak przy piecach)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.12.2006 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Mam taryfę g12. Grzeję całą dobę. Jak prąd jest drogi i jak tani. Nie mam żadnego sterownika przy grzejnikach, który byłby zaprogramowany na szczególne wykorzystywanie tanich godzin. CWU grzeję tanim prądem, staram się też prać i zmywać w godzinach 13-15 lub po 22. Jak widać w tabelce 40-50% prądu jest taniego na moim rachunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 11.12.2006 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 ja uaktualnię dane 20.12 - to bedzie 2 miesiące od założenia G12g i dwa miesiące ogrzewania (w ciepłej zimie ) - teraz sprawdzałem i wyszedł mi stosunek prądu niskiego do wysokiego na poziomie 90/10 % !!!!!!! od mojego ostatniego odczytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 11.12.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2006 Ja jeśli prąd to na 100% poiece akumulacyjne z obliczeń mi wychodzi 60 zł więcej niż za gaz (i pokrywa sie to niej wiecej z kosztami znajomego który ma piece i jhest bardzo zadowolony), ale inwestycja tańsza więc czy energetyce czy do banku (w przypadku droższej inwestycji "gazoweJ")- bez różnicy, tyle samo z kieszeni leci a może wyjdzie nawet prądem mniej . Jak będe musiał dogrzewać w ciągu dnia to mnie żona z domu wy.... bo już mi mówi że jestem rąbnięty z tym prądem i że nie mam racji. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 13.12.2006 11:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 witam przepraszam ze tak malo pisze ale caly czas mam cos do zrobienia klamka innym razem lampka dzisiaj odnalazlem tabele mocy grzejnikow jutro jesli dam rade podam dokladne moce i ich rozklad pewne jest to ze w ciagu miesiaca poszlo rowno 2.000kwh w tym boiler swiatlo wiertarki itp od 2 tygodni utrzymuje srednia temp w domu 21,5 kociol zalacza sie na okolo 7 godzin w ciagu doby a jest ustawiony na 67% swojej mocy dzisiaj wieczorem planuje porownac wszystkie teryfy ze soba i cos moze zmienie (jesli bede mial czas ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 13.12.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Hmm, tak się zacząłem zastanawiać odnośnie prania i zmywania w taniej taryfie - czy to ma sens? Niedawno musiałem kupić pralkę (niestety, stara skończyła 20 lat i zdecydowanie chciała się wyprowadzić ) i tam w tabeli jest podane, że na standardowe pranie zużywa ona 0,46 kWh. Słownie: czterdzieści sześć setnych kilowatogodziny. Niecałe pół. Nawet w drogiej taryfie jest to ok. 20 groszy, w taniej - 10. Nie wiem jak ze zmywarką. Czy dla tych paru groszy warto się tłuc po nocach? (to jest pytanie a nie prowokacja ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 13.12.2006 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2006 Hmm, tak się zacząłem zastanawiać odnośnie prania i zmywania w taniej taryfie - czy to ma sens? Niedawno musiałem kupić pralkę (niestety, stara skończyła 20 lat i zdecydowanie chciała się wyprowadzić ) i tam w tabeli jest podane, że na standardowe pranie zużywa ona 0,46 kWh. Słownie: czterdzieści sześć setnych kilowatogodziny. Niecałe pół. Nawet w drogiej taryfie jest to ok. 20 groszy, w taniej - 10. Nie wiem jak ze zmywarką. Czy dla tych paru groszy warto się tłuc po nocach? (to jest pytanie a nie prowokacja ) Ja też musiałem ostatnio kupić pralkę, bo stara wyzionęła ducha. Kupiłem taką z wyłacznikiem czasowym, można np. ustawić, żeby zaczęła pranie za 1, 2, 3... godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARKOG 14.12.2006 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 U mnie jak wsponiałem zuzycie "taniego" pradu doszlo w tym miedsiacu do 90% - oczywiscie w głównej mierze składa się na to ogrzewanie ale..., W miesiącach letnich zużycie prądu "taniego" kształtuje się na poziomie 60-70% co sie na to składa. Podgrzewanie CWU w niskiej taryfie. Pralka pierze kiedy chcemy (nie ma timera). Prasowanie tym bardziej kiedy sie chce. Wode też w czajniku pozwalamy sobie ugotować w "drogim" prądzie Zmywarka chodzi tylko w taniej taryfie chociaz tez jest klasy AAA ale jak ma timer to czemu nie wykorzystac (w kuchni przeciez nie spie i hałasu nie słychać). Tak więc nie sądze żeby te urządzenia skłądały sie na całość użytkowania. Na pewno duże znaczenie ma kuchenka elektryczna. Jak mozna łatwo policzyć taryfa G12 jest opłacalna od zuzycia kształtującego sie na poziomie ok 50/50. Tak więc zakładam że jeśli ktokolwiek chociazby grzeje wodę elektrycznie i ma kuchenkę elektrycną (no i korzystne przedziały czasowe w taryfie G12) to mu sie zawsze opłaci G12 a juz na pewno G12g (przynajmniej w dolnośląskiej EnergiiPro). Podsumowywując: W użytkowaniu oprócz zmywarki (chociaz jak trzeba to ją też czasami puszczamy 2 razy dziennie) nie przejmujemy sie niczym i nie zwracamy uwagi że mamy II taryfowy prąd. PS Wogóle pranie w nocy nie wchodziłoby w rachubę bo rano spieszymy sie do pracy to kto by pranie porozwieszał - a po południu po prawie dobie przeleżenia w mokrej pralce na pewno nie wpłynie to korzystnie na świeżość prania. PS2. Acha ta osczedność w miesiacach letnich to jest 10-20 zł na 150zł czyli prawie żadna. Ale jest satysfakcja przede wszystkim (tu skubne 10 zł tam 50 zł i juz na 20 browarków będzie). A poza tym u mnie w grę wchodzą oczywiśćie miesiące zimowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 14.12.2006 16:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 oto dane grzejnikow purmo V22 (poza lazienka) srednia wysokosc wszystkich pomieszczen okolo 2.40m pierwsze pietro pokoj goscinny polaczony z pustym pomieszczeniem razem okolo 20m2-1400W plus maly grzejnik na drugim koncu 250W pokoj dziecka 9m2-1000W sypialnia 16m2-1300W lazienka 4m2-"drabinka" wymiary 100x50 (nie znam mocy) parter salon 16m2 2x1000W kuchnia polaczona szerokim wyjsciem z salonem i dwoma przedpokojami (w jednym schody na pietro) 2x900W po przeciwnych stronach pokoj goscinny 12m2 1000W wejscie drzwi podwujne w tym jedne uszczelnione okna 5-cio komorowe szyba (jesli sie nie myle) 1.0 okno w salonie tarasowe 150x220cm styropian 12cm wpuszczony 50cm ponizej gruntu we wnekach okien 2cm welna na poddaszu 20cm boiler 80l sterowany zegarem oswietlenie w kuchni 310W (jeden wlacznik) oswietlenie w salonie podzielone na wlaczniki osobne max 150W srednio 90W oswietlenie w lazience 150W (jeden wlacznik) klatka schodowa 200W (jeden wlacznik) reszta standart okolo 60W obecnie kociol sterowany termostatem pompa pracuje z kotlem (nie non stop) na najwyzszym biegu moc kotla ustawiona na 67% temperatura srednia w ciagu doby 21,5 wszystko bezobslugowe sprawdzilem tylko 2 razy cisnienie wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 14.12.2006 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 aaaaaaa dodam ze dopiero w sobote mija pelen miesiac od mometu wlaczenia kotla "spale" niecale 2000kwh z tym ze licznik liczy od 10 listopada kiedy to robotnicy uzywali ostro elektronarzedzi i nie dbali o szczelnosc domu bardziej wiarygodne dane beda dopiero po nastepnym miesiacu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 18.12.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 pojawia sie problem jest nim wentylacja ja mam grawitacyjna i juz wiem ze mechaniczna z rekuperatorem jest w dzisiejszych czasach wskazana problemem nie jest wilgoc (regularnie mam rozszczelnione okna) tylko wychladzanie pomieszczen moja wentylacja przynosi duze straty-niestety zastanawiam sie nawet nad przyslonieniem o polowe otworow wentylacyjnych jesli ktos ma doswiadczenie z wentylacja grawitacyjna to prosze o porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BoBoW 18.12.2006 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 Witam Wentylacja grawitacyjna faktycznie jest problemem przy ogrzewaniu, szczególnie elektrycznym. Więc coś można z tym zrobić. Wydaje mi się, że propozycja - zainwestuj w mechaniczną z odzyskiem ciepła raczej nie wchodzi w grę. Myślę, że powinieneś się zapoznać z systemem wentylacji hybrydowej i higrosterowanej Aereco lub Darco. Hybrydowa zapewni Ci stały przepływ powietrza - tak przynajmniej wynika z materiałow informacyjnych - co wg. mnie w praktyce sprowadzi się do tego, że ograniczy Ci wymianę powietrza w zimę i podniesie w lato. A wszystko to kosztem (niewielkim) prądu do wentylatorów. Natomiast zastosowanie nawiewników higrosterowanych i kratek higrosterowanych da Ci dwie rzeczy (tak przynajmniej mi się wydaje): nawiewniki zmniejszą powierzchnię napływu powietrzaprzez okna i poprawią strumień tego powietrza. Będzie napływało tylko u góry, a nie całym obwodem okna - większy komfort. Do tego sterowanie strumieniem powietrza, czego nie ma przy rozszczelnianiu. Nie mówiac o wiejącym wietrze i jego odgłosach przy rozszczelnionych oknach. Natomiast kratki higrosterowane także ograniczą wymiany powietrza. Proponuję zajrzeć do wspomnianych wyżej materiałow. ps. JA u siebie rozważałem takie rozwiązanie, ale ostatecznie wybrałem wentylację mechaniczna z reku (też będę miał ogrzewanie elektryczne - świadomie i z premedytacją). ps 2. nie jestem pracownikiem ani przedstawiciele wymienionych firm. Pozwoliłem sobie podać ich nazwy, bo do takich materiałow dotarłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 27.12.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 robert-aw co słychać u Ciebie? Jak wypadły Święta w nowym domu? A jak sprawuje się ogrzewanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 29.12.2006 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 swieta minely calkiem milutko oczywiscie caly czas jest cos do zrobienia obecnie sprawdzam ile poszlo pradu i wyszlo mi ze przez dwa tygodnie okolo 1200kwh w tym jest zawarte wszystko temp zewnetrzna w nocy okolo +1 a w dzien +2-3 w domu mam ustawione 22st.C od godz 4.00 do godz 20.00 w nocy ustawilem 20st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 29.12.2006 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Czy to Cię jeszcze nie boli?.... 1200kW w dwa tygodnie to ca 500zł, to miesięcznie 1000zł. Za gaz wyszło by dużo mniej. Pomyśl o racjonalizacji systemu ogrzewania, bo jak przyjdą mrozy, to będzie bardzo nieprzyjemnie.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 29.12.2006 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Czy to Cię jeszcze nie boli?.... 1200kW w dwa tygodnie to ca 500zł, to miesięcznie 1000zł. Za gaz wyszło by dużo mniej. Pomyśl o racjonalizacji systemu ogrzewania, bo jak przyjdą mrozy, to będzie bardzo nieprzyjemnie. pozdrawiam. ale jaką taryfę liczysz ? jak wykorzystasz g12 z dobrze wysterowanym układem to będzie mniej (co nie znaczy, że wyjdzie b. tanio ) policz sobie +/- 50/50 wykorzystanie taryfy I i II to wyjdzie coś około 720. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 29.12.2006 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Liczę tak jak ma robert-aw, czyli I taryfa, ca 0,42zł/kWh.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 30.12.2006 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2006 robert-aw czy masz wczorajszy (piątkowy) "EXPRESS BYDGOSKI"? Jest tam (strona IX) tabela opłat za prąd od 1 stycznia 2007 roku. Są pakiety DOM i UNIWERSALNY. Do tego rózne taryfy. Dokładnie opisane, wyszczególnione. Oczywiście mówię o ENEA. Czytam np. Pakiet DOM Taryfa całodobowa wychodzi:0,1548 zł/kWh (0,1888 z VAT)opłacie abonamentowej 2,23 zł/m-c. (2,72 z VAT)Składnik stały opłaty sieciowej (zł/m-c): układ 1-fazowy 2,45 (2,99 z VAT)układ 3-fazowy 3,76 (4,59 z VAT)składnik zmienny opłaty dystrybucyjnej (zł/kWh) (cała doba) dla obu układów jest 0,1636. (ok. 2 zł z VAT) A było od 01.01.2006 r. 0,4016 zł/kWh, (a tutaj jest już z 22 % VAT)opłata abonamentowa 2,67 zł/m-cSkładnik stały opłaty sieciowej (zł/m-c): układ 1-fazowy 1,68układ 3-fazowy 4,64 Czy to oznacza że będzie odrobinkę taniej??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts