Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja tak sobie myśle -dlaczego nie dajesz bufora np 1000 litrowego i nie akumulować ciepła w nocnej taryfie a potem do podłogówki wodnej i oddawać to ciepło w dzień?

sam zaczynam budowę domu pasywnego na wiosnę i będę miał reku + kominek i myśle czy dawać solary czy PC czy po prostu poprzestać na grzałce włożonej do tego bufora

MARKOG

ma racje, podloga jest akumulatorem :D

wracajac do tematu

moja taryfa to G11 i w zasadzie nie interesujemnie inna jesli nie przekraczam 100kwh na dobe poniewaz roznica w cenie kwh jest teoretycznie duza ale po przeliczeniu calego roku najlepiej wychodzi G11 do tego np dodatkowa oplata(G12W)

ostatnio przeliczylem 120kwh na dobe i zysk pomiedzy taryfami byl w granicach 70zł na korzysc taryfy G12 lecz tylko w sezonie grzewczym bo liczac caly rok to najlepiej wychodzi G11 :D

przypominam niektorym ze moje CO to kociol elektryczny "elterm" i standartowe wodne CO ktore ma grzac w dzien a nie w nocy :wink:

jesli mialbym piece akumulacyjne (zaluje ze zrezygnowalem :cry: ) to taryfa nocna jest najlepsza

akumulator np 1000l moze jest O.K. ale aby go nagrzac tez trzeba wykorzystac prad wiec nie jest to calkowicie super :wink:

w ciagu ostatniej doby poszlo 60kwh

oczywiscie w podanych ilosciach jest zawsze! zwawrty boiler oswietlenie itp :)

Witam

Zachęcam do przeliczenia całkowitych kosztów zapotrzebowania na energię za rok 2006.

Moje roczne koszty poniesione na energię w 2006r są następujące:

Prąd wg zużycia 3567 KWh stan na 31.12.06 - stan na 31.12.05

Gaz : 546 m3 :

drewno 7,5 mprzestrz

koszty wg zapłaconych rachunków

Prąd 1 477,85 zł

Gaz 839,04 zł

drewno 840 zł

Razem 3 156,89

Powierzchnia podłóg w domu wynosi 130 m2

Zatem moje roczne zapotrzebowanie na energię za rok 2006 wyniosło 24,28 zł na metr kwadratowy.

Dom jest dwupoziomowy parter + poddasze, garaż nieogrzewany. Dużo palę w kominku (prawie co dzień), kominek jest z płaszczem wodnym, na zachodniej połaci dachu zainstalowałem 4 panele solarne, które ogrzewają wespół z piecem gazowym i kominkiem zbiornik wody użytkowej 300l. Zbiornik ten z piecem gazowym jest połączony z ogrzewaniem podłogowym (ogrzewanie podłogowe w całym domu), dlatego ciepłem uzyskanym z kominka mogę podgrzewać podłogi. W domu tym mieszka 3 osoby od trzech lat. Temperatura w domu wynosi ok. 22-25 st.C na dole i 21,5-22 na górze. Ogrzewanie podłogowe włącza się przy temp 21,5 aby dogrzać, oraz przy temp 24, aby odebrać nadmiar ciepła ze zbiornika CWU (przy ponad 55 st.C)

Uważam, że przedstawienie takiego sposobu rozliczenia jest o wiele bardziej zrozumiałe dla każdego, bardziej proste jest jego wyliczenie (nie potrzeba przeliczać osobno kWh wyliczone dla prądu, gazu i drewna, odpada problem rozliczenia abonamentów i opłat stałych) natomiast wszystko wrzuciłem do jednego "wora" i wyliczyłem w jednostce najbardziej zrozumiałej dla każdego.

Zachęcam do przeliczenia zapotrzegowania na energię w swoich domach i podzielenia się uwagami z innymi. Porównanie kosztów energii w różnych systemach może być ważną wskazówką, przy podejmowaniu decyzji w wyborze systemu ogrzewania.

Gorąco pozdrawiam Leon z Wrocławia.

najlepiej wychodzi G11 do tego np dodatkowa oplata(G12W)

Dokładnie tak przy taryfie WEEKEND jest duża dodatkowa opłata.

Ja nie mam żadnej dodatkowej opłaty ale jak juz wcześniej gdzieś ustatliliśmy to zelezy od dostawcy energii

Dokładnie tak! W ENEA akurat jest opłata.

re SNCF

"zaraz, myjesz sie w wodzie kotłowej?"

oczywiście,że nie - w zbiorniku CWU są dwie wężownice

jedna połączona z kotłem CO

druga z płaszczem kominka i zbiornikiem solarów

są dwa oddzielne obwody

Wymiana ciepła odbywa się przez te wężownice, zbiornik CWU 300l jednocześnie jest prostym akumulatorem energii

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

Czy to Cię jeszcze nie boli?.... 1200kW w dwa tygodnie to ca 500zł, to miesięcznie 1000zł. Za gaz wyszło by dużo mniej. Pomyśl o racjonalizacji systemu ogrzewania, bo jak przyjdą mrozy, to będzie bardzo nieprzyjemnie.

pozdrawiam.

Witam

Lukol pamiętaj że nikt z ogrzewających prądem (ja również) nie wybiera takiego systemu ogrzewania bo lubi prąd tylko dlatego że nie ma na działce gazu ziemnego ,więc stwierdzenie typu ....to bez sensu ,gazem będzie taniej a węglem najtaniej jest nie na miejscu .Co z tego że gazem będzie taniej jak go nie ma w poblizu ???? . Wszyscy wiemy że gaz ze zbiornika jest prawie tak samo drogi jak prąd a perspektywa wydania kilkunastu tyś zł na taki sposób grzania ( przyłącze,budowa fundamentu, opłaty za dzierżawę ,piec o wiele droższy,instalacja o wiele droższa ) sam nasuwa konieczność wejścia w prąd . Poza tym połączenie kotła elektrycznego z kominkiem z płaszczem wodnym zmniejszy jeszcze koszty ogrzewania (kosztów kominka nie liczę bo i tak większość z nas je ma lub będzie miała ) ,nie wspomnę o drugiej taryfie która da jeszcze sporo oszczędnosci . Uparcie będę bronił prądu bo nikt s nie jest w stanie podać żadnego alternatywnego sposobu ogrzewania w przypadku kiedy nie ma na działce gazu . Myślę tu oczywiście o czymś równie wygodnym jak prąd bo zaraz ktoś napisze że piec na węgiel wyjdzie taniej ,albo pompa ciepła za 40 czy 60 tyś :evil:

Witam

Lukol pamiętaj że nikt z ogrzewających prądem (ja również) nie wybiera takiego systemu ogrzewania bo lubi prąd tylko dlatego że nie ma na działce gazu ziemnego ,więc stwierdzenie typu ....to bez sensu

Witam :)

To nie do końca prawda. Mam na działce gaz ziemny (w każdym bądź razie w pobliżu - gazownia chce 2000 za zrobienie przyłącza z szafką do granicy działki), a świadomie wybieram ogrzewanie prądem. ALE buduję dom energooszczędny - reku, solary, dużo ocieplenia itd. Nadaję mu wiele cech domu pasywnego. I w takim układzie wychodzi mi zapotrzebowanie na energię nie większe niż 40-50 kWh/m2/rok. Przy takich założeniach ogrzewanie będzie praktycznie pracować tylko w niskiej taryfie, więc inwestycja w paliwo gazowe jest ekonomicznie NIEOPŁACALNA. Ale to dotyczy mojego przypadku.

Witam

Zyczę ci ,aby twoje obliczenia się sprawdziły bo różnie to bywa 8) .Ja też mam dużo ocieplenia (tak mi się wydaje :lol: ) a mimo to boję się przyszłych rachunków za prąd .Reku nie mam bo to żadna oszczędność tylko wygoda ,a solary są jeszcze za drogie i nigdy się nie zwrócą .....no chyba że potanieją 2-3x .

Zabieram głos z pozycji osoby doświadczonej (również w kwestii źródeł ogrzewania). Tak się złożyło, że przez kilka lat zebrało się tych doświadczeń trochę i staram się niektórym z Was uświadomic pewne konsekwencje. Czy z tego wyciągniecie jakieś wnioski, czy będziecie mnie przekonywać, że rzeczywistość jest zypełnie inna niż ta, którą ja widzę, to już zupełnie inna kwestia.

robertowi-aw za miesiąc grzania w temperaturach typowo jesiennych wychodzi 1000zł/miesiąc. Mnie wychodziło w bardzo mroźne miesiące 2800, a nawet 3000zł. Już przypuszczałem, ża tylko u mnie było coś nie tak, ale z prostej ekstrapolacji wynika, że w czasie mrozów robertowi-aw "wyjdą" podobne koszty ogrzewania. Jeżeli Waszym zdaniem, nie ma przy takich kosztach powodów do zastanowienia, to natychmiast się wyłaczam, ale wydaje mi się, że jednak przy takich kosztach coś trzeba zrobić.

Oczywiście bez dostępu do gazu ziemnego jest problem, ale należy wówczas szukać innych rozwiązań. Może druga taryfa i jakiś bufor. Może jednak ekogroszek.

Dla mnie prąd był koszmarem i odczułem duża ulgę zmieniając źródło ciepła. Pewnie większość z Was stwierdzi, że u mnie coś było nie tak - byc może, ale zmieniło się zdecydowanie na tak po zmianie źródła ciepła.

Pozdrawiam