Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Porównywać można tylko wielkości stałe tj. ilość kWh, litrów czy m3, a nie zmiennych kosztów pozyskania energii - jaka by ona nie była - to po pierwsze. Po drugie, to tak jakoś się przyjęło, że obliczając zapotrzebowanie na energię do ogrzania liczy sie w kW na m2, zaś zużycie w kWh na m2 lub m3.

Istnieją również tabele przeliczeniowe, gdzie z grubsza mozna przyjąć, że

1m3 gazu miejskiego = 1 litr oleju opałowego = 1.1 litra LPG = 10 kWh = ileś tam kg węgla, owsa, drewna,itp.

Szacunkowo (nie znam sprawności pieca, ani gatunku drewna) przeliczając podane przez kbab dane oceniam, że zuzył w omawianym roku około 13.500 kWh , co daje około 104 kWh na m2. czyli inaczej licząc, gdyby miał wszystko na prąd to zapłaciłby około 4.850,- za cały rok.

Robercie_aw jeśli chcesz mogę Tobie przesłać plik w exelu gdzie porównałem sobie w którym momencie opłaca się zmienić taryfę na 12.

Bardzo cenne są Twoje konkretne dane zamieszczane na forum tak trzymaj. Sam posiadam 2taryfy i mam z tego tytułu oszczędności zimą - z tym że nocą oraz między 13-15 zużywam 60-70% energii. Latem koszty (w moim przypadku) 11 i 12 są podobne.

pozdrawiam elektrycznych i nie tylko

re j-j

proponuję do takiego ciepłego domu dołączyć solary, a ogrzewanie podłogowe, ale wodne. Przy małym zapotrzebowaniu na energię do ogrzewania doskonale się sprawdzają nawet w naszym klimacie.

A dlaczego proponujesz wodne?

Też bardziej jestem za tym ale jakoś nigdzie nie spotkałem się z akumulacyjnym podlogowym wodnym zasilanym kotłem elektrycznym i mam trochę "pietra".

Będzie to tak jak w Legalett- w plycie fundamentowej tyle że nie powietrze ale woda (to co polecasz i ja tez bym wolał) lub kable grzejne- czy ma to jakieś znaczenie jaki czynnik (?) chyba nie ale pewności właśnie nie mam.

pzdr

re j-j

Wodne dlatego, że ciepłem uzyskanym z kolektorów słonecznych można ogrzewać wodę w instalacji grzewczej, tzn piec elektryczny będzie wspomagany przez kolektory. Ale do tego potrzebny jest duży zbiornik CWU, który jednocześnie byłby akumulatorem ciepła (dodatkowy atut przy II taryfie na energię elektryczną) oraz w większym stopniu wykorzystałby tańszy prąd.

re j-j

Wodne dlatego, że ciepłem uzyskanym z kolektorów słonecznych można ogrzewać wodę w instalacji grzewczej, tzn piec elektryczny będzie wspomagany przez kolektory. Ale do tego potrzebny jest duży zbiornik CWU, który jednocześnie byłby akumulatorem ciepła (dodatkowy atut przy II taryfie na energię elektryczną) oraz w większym stopniu wykorzystałby tańszy prąd.

Z kolektorów już zrezygnowałem bo uważam że to jest bajer dla sasiadów, są jeszcze za drogie i się zwracają u mnie po ok 25- 30 latach (żadne tyle nie wytrzymają). Mam plan ale zrobić kolektor tylko na c.w.u. w przyszłości , dlatego na pewno będe miał zasobnik na ok 200 l z 1 wężownicą (pod przyszły kolektor) i grzałką (używana cały czas do momentu gdy zrobię kolektor).

Ja myślałem o wodnym akumulacyjnym w plycie fundamentowej z innego powodu:

1. Brak pola magnetycznego (ale tu zostałem uspokojony :) )

2. Możliwość zawsze zmiany źródła ciepla (przy kablach grzejnych w plycie nic nie zrobię)

Ale OK za długo chyba ciągnę nie ten temat :), przeniosę pytanie i tam zapraszam :).

pzdr

re sSiwy

Szacunkowo (nie znam sprawności pieca, ani gatunku drewna) przeliczając podane przez kbab dane oceniam, że zuzył w omawianym roku około 13.500 kWh , co daje około 104 kWh na m2. czyli inaczej licząc, gdyby miał wszystko na prąd to zapłaciłby około 4.850,- za cały rok

Drewno to dąb.

Dzięki za przeliczenie zużytej energii na kWh, jednak ilość jest niedoszacowana a to dlatego, że z paneli solarnych jest wkalkulowana tylko ilość kWh pobranych przez pompę. Natomiast ilość kWh uzyskanych przez solary jest pominięta. Nigdzie nie spotkałem wyliczenia oszczędności wynikających z zastosowania solarów, dlatego wszyscy uważają, że jest to zbytek i niepotrzebny wydatek, dodatkowo niemożliwe jest wyliczenie zwrotu z takiej inwestycji. Myślę, że dopiero porównanie wydatków w różnych systemach mogłoby dać odpowiedź czy taka inwestycja jest opłacalna.

Pozdrawiam Leon z Wrocławia

No właśnie. Min. dlatego liczenie kwotowo nie ma sensu - bo pominełeś "darmową energię" z solarów, a mnie liczyłeś "darmową" energie z wegla i drewna. Jest to niestety anologia.

Co do energii uzyskanej z solarów , na podstawie tego co pisałeś (w grudniu 2006 podgrzewają zbiornik 300l o 10 stopni), mozna śmiało przyjąć, że uzyskana w nich energia oscyluje wokół 2.000kWh w ciągu roku.

Pozdrawiam

Nigdzie nie spotkałem wyliczenia oszczędności wynikających z zastosowania solarów, dlatego wszyscy uważają, że jest to zbytek i niepotrzebny wydatek, dodatkowo niemożliwe jest wyliczenie zwrotu z takiej inwestycji. Myślę, że dopiero porównanie wydatków w różnych systemach mogłoby dać odpowiedź czy taka inwestycja jest opłacalna.

Ja gdzieś widziałem takie szacunki, oczywiście była to strona producenta więc niby optymistyczna ale i tak wyszło mi, że nakład "być może się zwróci".

A co do porównania wydatków to ma to tak naprawdę sens tylko w przypadku zastosowania różnych sposobów/mediów w tym samym domu, dla tych samych mieszkańców. Inaczej zawsze będzie to tylko szacunek z większym lub mniejszym błędem.

No właśnie. Min. dlatego liczenie kwotowo nie ma sensu - bo pominełeś "darmową energię" z solarów, a mnie liczyłeś "darmową" energie z wegla i drewna. Jest to niestety anologia.

Co do energii uzyskanej z solarów , na podstawie tego co pisałeś (w grudniu 2006 podgrzewają zbiornik 300l o 10 stopni), mozna śmiało przyjąć, że uzyskana w nich energia oscyluje wokół 2.000kWh w ciągu roku.

Pozdrawiam

Oczywiście były to chyba 2 lub 3 dni słoneczne, ale wracając do tematu kosztów, jak wyliczyłeś koszt zużytej energii wyniósłby 4850 zł, a wydałem 3 157 zł to oszczędność w moim systemie jest ewidentna. Dodam, że od marca do listopada mam sporo ciepłej wody, a od kwietnia do października wyłączam piec gazowy. Myślę, że solary (koszt ok. 5200zł) kiedyś się zwrócą, chociaż niezupełnie jest to "darmowa energia", ale w tej energii płacę znikomą akcyzę i vat (tylko w cenie za prąd). Wcześniej obliczyłem cenę Twojego zużycia energii wg moich możliwości, wyniosła 20,62308 zł/m2 rocznie.

Wracając do kosztów "bytowych". Przyznam, że bardzo długo starałem sie je wyliczyć. Ponieważ mój przypadek nie jest "reprezentatywny" prosiłem znajomych o podawanie ilości zużytej energii (gazu i elektryczności) - dodam, że dane te pochodziły z mieszkań w blokach - czyli nie były "obarczone" energią zuzyta do pomp obiegowych CO i CWU. Mieszkania te były rózne tzn. grzanie wody CWU gazem, Ciepła woda z siecii, gotowanie na gazie, gotowanie na kuchence elektrycznej. Samie mieszkania dość duże, bo najmniejsze ponad 50m2, a najwieksze ponad 80m2. Miałem równiez szczęscie, bo uzyskałem dane od osób samotnych (była baza porównawcza). W każdym mieszkaniu było podobne wyposażenie w "pojedyńczych egzemplarzach"

Oczywiście gaz "przemieniałem na elektryczność" - a oto co wyszło;

Ilość energii "bytowej"(gotowanie, oświetlenie, TV, zmywarka, pralka, itp.) średno na gospodarstwo miesiecznie 200 kWh + po 30 kWh na osobę pracującą (uczacą się) i + 50 kWh na osobę pozostajaca w domu.

Próbowałem również "uśrednić" ilość energii potrzebnej do ogrzania CWU na 1 osobe. Średnia miesięczna wyszła około 120 kWh - przy czym skrajne wyniki to od 80 do blisko 190 kWh.

O ile koszty bytowe zużycia energii były porównywalne, to w przypadku ogrzania CWU nie jest tak prosto.

Pozdawiam

re sSiwy12

Bierzesz po uwagę koszty "bytowe". W takim przypadku jak rozliczysz ciepło np wydostające się z piekarnika??? U mnie w czasie pieczenia pokojowy wyłącznik termiczny nigdy nie uruchomi pieca CO. Czy w takim przypadku ciepło wydalone przez piekarnik nie obniża kosztów na CO??? Dlatego tym bardziej połączenie wszelkich kosztów na energię ma sens, ponieważ również uwzględnia różnicę ceny jednostkowej kWh uzyskanej z różnych źródeł energii.

Witam

Z moich obliczeń dla taryfy 12 w Enei rejon Bydgoszcz prąd ogólnie potaniał około 1-2% (niektóre składniki podrożały, niektóre potaniały) niby niewiele, ale jednak można.

Musimy zwracać uwagę na to, że zmiana nośnika ciepła z grzałki na wodę i dalej transport ze stratami do grzejników wodnych również pociąga za soba określone straty-straty zależą oczywiście od izolacji, kotła itp. Najefektywniej ogrzewać konwektorami elektrycznymi w miejscu gdzie żądamy określonej temperatury. Oczywiście przy ogrzewaniu elektrycznym najlepiej stosować elektroniczne reg. temperatury.

W sumie jest to jednak dla mnie dość drogi sposób ogrzewania stąd tylko dogrzewam się elektrycznie, zasadnicze ogrzewanie to kominek.

Musimy zwracać uwagę na to, że zmiana nośnika ciepła z grzałki na wodę i dalej transport ze stratami do grzejników wodnych również pociąga za soba określone straty-straty zależą oczywiście od izolacji, kotła itp.

No tak, ale te straty to ciepło, które też dogrzewa dom.

mcb

lukol-bis

podal calkowite koszty ogrzania, oswietlenia itp w domu i to jest wlasciwe podejscie do tematu

jesli wiec rozdzielimy wszystkie rachunki i skupimy sie tylko na CO to wyjdzie na to ze ja place wiecej o okolo 100-150zł/miesiac od osoby ktora ogrzewa gazem :D a gdzie koszty inwestycji? roznica w kosztach instalacji zwraca po okolo 10 latach a wtedy to moze byc roznie :wink:

powtarzam sie ale musze

jesli ja podaje np zurzycie 2000kwh na miesiac to wiekszosc forumowiczow przelicza 2000kwhx40gr=800zł :( tragedia tyle za ogrzewanie??? a to jest kwota dotyczaca wszystkich odbiornikow w domu (prosze sprawdzic wczesniej jakich)

z moich obliczen wynika ze moj rachunek za samo oswietlenie, gotowanie (plyta ceramiczna) i boiler 80l powinienem wynosic w granicach 150-200zł/miesiecznie :-?

osoby ogrzewajace innym sposobem niz ja prosze o podanie calkowitych kosztow ogrzewania, oswietlenia itp z pewnoscia po zebraniu wszystkiego razem oplaty beda nizsze lecz nie bedzie to wielka suma

jesli ktos ogrzewa weglem ,mialem lub kominkiem to czy liczy swoja robocizne? moze warto doliczyc koszt utrzymania palacza na 1/2 etatu?

bo ja np nie mam zamiaru sie zrywac rano z luzka :D

niektorzy posiada deputaty lub jakies inne ulgi typu nizsza stawka za prad to nie podaja realnych danych bo na czyms sobie oszczedza a ja nie moge bo place za wszystko normalna stawke :(

wracajac do regulacji temp. kotla elterm

regulacja 33%, 67%, 100% teraz ustawilem na maxa szybciej sie nagrzewa woda

a reg. temp wody dziala jako termostat czyli ustawiam na max to temp jest np 80st.C i jesli osiagnie ja kociol w 15 minut to rozlaczy grzalki a po spadku temp wody zalaczy grzanie ponownie wiec w ciagu 1,5 godz grzania grzalki moga byc zalaczone tylko np 50min :D