Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

G12W było 0,4282 i 0,2051 jest 0,4499 i 0,2155/kWh abonament był 11,74 jest 12,32

Że się tylko wtrącę - właśnie spojrzałem do nowego cennika Enionu (oddział Będzin), a tam:

G12W 0,36zł (w szczycie) i 0,17zł (poza szczytem) (całkowity koszt energii)

Aż takie mamy różnice cen w kraju??

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

G12W było 0,4282 i 0,2051 jest 0,4499 i 0,2155/kWh abonament był 11,74 jest 12,32

Że się tylko wtrącę - właśnie spojrzałem do nowego cennika Enionu (oddział Będzin), a tam:

G12W 0,36zł (w szczycie) i 0,17zł (poza szczytem) (całkowity koszt energii)

Aż takie mamy różnice cen w kraju??

ano mamy, Poznań jest z cenami pomiędzy Wrockiem a Będzinem :wink: ciekawe kiedy będzie można brać energię od dowolnego dostawcy :roll:

ano mamy, Poznań jest z cenami pomiędzy Wrockiem a Będzinem :wink: ciekawe kiedy będzie można brać energię od dowolnego dostawcy :roll:

Tak tylko we Wrocławiu nie ma frycowego 56 zł netto co miesiąc za abonament - jak to doliczysz to cena taniego prądu będzie dużo wyższa niż te 18 gr - no chyba że duuuużo bierzesz (miesięcznie a nie w stosunku rocznym). We Wrocławskiej taryfie jest tylko zapis ze taryfe G12g moze wziąść kazdy kto bierze w roku więcej jak 3000 kwh (cena G12 i G12g - są takie same). Poznańska Enea nie ma takiego zapisu i broni się obniżając cenę (G12gw stosunku do G12) ale za to dowalając 56 zł netto w abonamencie - co już jest całkiem niekrzystne. Zastanawia mnie jedynie co to jest "układ pośredni" a co to układ "bezośredi" - za jeden abo 56 za drugi 10 zł

Sprawdziłem:

układ bezpośredni - jak nazwa mówi pomiar zużycia energii bezpośrednio przez licznik, ma zastosowanie do określonego poziomu np. 20 A ze względu na przeciążalność urządzeń pomiarowych

układ półpośredni - pomiar z zastosowaniem przekładników prądowych

układ pośredni - pomiar z zastosowanie przekładników prądowo i napięciowych

Układ półpośredni i pośredni ma zastosowanie dla odbiorców o dużym poborze mocy - gdzie nie można zastosować standardowych liczników prądu bo poprostu spalą się. Nie wiem właściwie po co to jest w cenniku bo tak naprawdę dla większości (a moze nawet wszystkich) śmiertelników wystarczy zwykły licznik bez żadnych przekładników.

moje ceny są z VAT i z przesyłem na gotowo do zapłacenia w rachunku twoje pewno Netto a może i też bez przesyłu

Z przesyłem, ale doszukałem w końcu, że są to ceny netto. Brutto więc to będzie 0,4392 i 0,2074 zł. Do tego abonament 1,89zł + stała opłata 4,17zł (dla instalacji jednofazowej). Uff, no to wyjaśnione.

Witam

A mnie zastanawia jedna sprawa . (nie dotyczy to tylko ogrzewania prądem -ale wszystkich źródeł ) . Ludzie piszą że temperatura w domu spada w ciągu dnia o 1-2 stopnie jeśli piec lub kominek nie pracuje . Teoretycznie więc jeśli to prawda i temperatura w nocy spadnie do 18 stopni i nad ranem piec się włączy żeby podniesc temperaturę i zajmie mu to parę godzin to przez cały dzień znowu sie nie będzie włączał bo temperatura tak szybko nie spadnie :lol: :lol: :lol: a nawet jeśli spadnie to do 18-19 stopni więc piec znowu sie nie wlączy bo najczęściej wszyscy obniżają temperaturę w domu na noc :lol: .Wychodzi na to że wystarczy tylko kilka godzin pracy pieca w ciągu doby ,aby utrzymać temperaturę na właściwym poziomie :lol: :lol: :lol: .

pozdro

spadek temperatur zalerzy od wielu czynnikow jesli ktros ma spadki w granicach 1-2 stopnie w ciagu dnia to musi miec dom 3 litrowy lub cos podobnego

jesli u mnie jest temp na zewnatrz okolo 3 na plusie to chcac utrzymac temp w domu 22 piec zalacza sie co 2 godziny na okolo 50 minut bo temp spada w tym czasie do 21 czyli 1 stopien na 2 godz

lecz jedna rzecz mnie zdziwila a mianowicie jak temp spadla do 20,5 to spadek do 20 trwal okolo 4-5 godzin :-?

wiec utrzymuje temp w domu okolo 21-21,5 :D :D :D

Koszty, koszty ....

Od 1.12 do 29.12 zużyłam 684 kWh, w tym 211 w drogiej taryfie. Koszt to ok. 190 zł, oczywiście prawie codziennie kominek.

Co do drewna, mój mąż twierdzi że od połowy września poszła 1/3 ("na oko"), czyli ok. 4mp = 320 zł.

Pozdrawiam :)

Własnie dzisiaj o Tobie myślałam. Chciałam zapytać o te koszty :wink:

Ale już znam odpowiedź.