ESKIMOS 19.11.2006 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 odżywiać mieszkańców grochem, powoduje to wydzielanie duzych ilości "gazu" no nie palnego ale o temperaturze 36 stopni. Chyba to by było najtańsze. Jak to niepalnego. A "ognie bengalskie"? Nie próbowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 19.11.2006 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Na cholerę tak się sprzeczać. Dla mnie moja żona jest najpiękniejsza na świecie, co nie znaczy, że dla innych też. I jakoś nikt z nikim się nie sprzecza. A o ogrzewanie będziecie? Każdy ma to co mu odpowiada. Koniec i basta. A wątek jest ciekawy i nie ma co go rozwalać. Chętnie poczytam czyichś spostrzeżeń w tym temacie, ponieważ sam bardzo długo się wahałem nad ogrzewaniem z kotłem elektrycznym. W końcu zdecydowałem się na aku, konwektory i nalewkę malinową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 19.11.2006 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Zwłaszcza, że (jak podały wczoraj media) bez intensywnych inwestycji, w tym elektrowni jadrowej (na które sie nie zapowiada) - najdalej za 15 lat pradu po prostu zabraknie. Margines bezpieczenstwa energetycznego (ilośc wyprodukowana - zapotrzebowanie) stale sie obniża i w pewnym momencie niezbednym okaże sie wymuszenie spadku jego zuzycia. A na to jest tylko jeden sposób. Budowa elektrowni jądrowej, która pokryje do 5% zapotrzebowania mija się z celem. I tak musimy budować elektrownie pozyskujące energię ze źródeł odnawialnych. A przecież Polska węglem stoi. I nie da się prądu wyprodukować na zapas lub do worka . Produkuję się tyle, jakie jest zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 19.11.2006 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 co tu duzo pisac dzisiaj w domku w pomieszczeniu zamknietym temp 22st.C jutro rano dokonam ponownego odczytu a we wtorek montuje termostat bo jutro nie dam rady jutro wieczorkiem nowe wiadomosci lacznie z odczytem temp na grzejnikach i w najwiekszym pomieszczeniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 19.11.2006 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Na cholerę tak się sprzeczać.... A o ogrzewanie będziecie? Każdy ma to co mu odpowiada. Koniec i basta. A wątek jest ciekawy i nie ma co go rozwalać. Chętnie poczytam czyichś spostrzeżeń w tym temacie, ponieważ sam bardzo długo się wahałem nad ogrzewaniem z kotłem elektrycznym. W końcu zdecydowałem się na aku, konwektory i nalewkę malinową Zgadzam się w 100 %. Nie ma o co się sprzeczać. Czy ktoś ma olej, czy gaz, czy kominek z PW, czy prąd. To jego sprawa. Wątek jest ciekawy i czekamy na spostrzeżenia, uwagi i konkrety. kropi tak całkowicie wodnej podłogówki grzanej prądem to chyba nikt z forumowiczów nie ma. Agnieszka1 ma kominek z PW i do tego kocioł KOSPEL. Ma grzejniki i podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kropi 19.11.2006 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ale mnie chodzi o podłogówkę z kablami grzewczymi typu devi, nexans itd zatopionymi w 5 cm betonu. Zwłaszcza interesuje mnie, czy toto utrzyma temperaturę przez cały dzień, jeśli będzie grzane tylko w taniej taryfie, przy standardowej mocy 80W/m2 . Może można to jakoś obliczyć?? Kto pomoże humaniście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 20.11.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jeśli chodzi o prąd nie jest aż tak źle, za rok rząd będzie zmuszony ruszyć program kaskady dolnej Wisły a to nam da jakieś 2 TWh na rok, a za 20 lat zaczną pracować na świecie elektrownie atomowe na izotop Hel3, i wtedy cena prądu spadnie do symbolicznego 1 centa na świecie i do 20 gr w Polsce. Optymista. (to podobno też pesymista, tyle że ..........dobrze poinformowany - czy jakos tak ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 20.11.2006 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 dzisiaj rano bylo bardzo cieplo w domu wiec skrecilem kociol na 33% mocy od tej chwili spala srednio (po porownaniu odczytow z rana i wieczora) 90kw na dobe czyli okolo 36zl dziennie pompa w dalszym ciagu na 3 biegu, parter nieszczelny a na pierwszym pietrze temp okolo 22-23st.C tak jak wspomnialem jutro uruchamiam termostat, wieczorkiem jak dam rede podam nastepne odczyty jek uszczelnie drzwi na parterze to skrece piec na calkowite minimum zobaczymy jak bedzie jesli dobrze kojarze to zmiana biegu pompy na 2 nie zmieni nic bo termostat wewnetrzny i tak wylaczy grzalki przy osiagnieciu wlasciwej temp aaaaa dodam ze okna w domku rozszczelnione! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 20.11.2006 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 dzisiaj rano bylo bardzo cieplo w domu wiec skrecilem kociol na 33% mocy od tej chwili spala srednio (po porownaniu odczytow z rana i wieczora) 90kw na dobe czyli okolo 36zl dziennie pompa w dalszym ciagu na 3 biegu, parter nieszczelny a na pierwszym pietrze temp okolo 22-23st.C tak jak wspomnialem jutro uruchamiam termostat, wieczorkiem jak dam rede podam nastepne odczyty jek uszczelnie drzwi na parterze to skrece piec na calkowite minimum zobaczymy jak bedzie jesli dobrze kojarze to zmiana biegu pompy na 2 nie zmieni nic bo termostat wewnetrzny i tak wylaczy grzalki przy osiagnieciu wlasciwej temp aaaaa dodam ze okna w domku rozszczelnione! Noo jak na prąd to nieźle ale .... Mam domek dobrze ocieplony ponad 180m2 połowa to podłogówka piec na owies za 8800pln temp. w dzień 21 w nocy 18 do tego CW i jak na tę chwilę zużycie owsa 20 kg/dobę średnio.Wprawdzie zimy jeszcze niema jest ciepełko ale cieszę się że wybrałem taki sposób ogrzewania..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.11.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 ... czyli okolo 36zl dziennie ... Noo jak na prąd to nieźle ale .... 1116zł miesięcznie Nie wiem jak u was ale u mnie nie ma jeszcze zimy i -20 a jedynie +10. 1116zł/m-c Faktycznie nieźle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 20.11.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no suuuper zwlaszcza ze ja schodze do pieca raz na 2 tyg i ogrzewanie dzienne z c.w wynosi mnie srednio 4,7zł (na 2 osoby) dom 120m2 + 65m2 piwnica użytkowa kostka gierkowska niedocieplona wymienione okna tylko na pietrze (walcze z firma ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 20.11.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no suuuper zwlaszcza ze ja schodze do pieca raz na 2 tyg i ogrzewanie dzienne z c.w wynosi mnie srednio 4,7zł (na 2 osoby) dom 120m2 + 65m2 piwnica użytkowa kostka gierkowska niedocieplona wymienione okna tylko na pietrze (walcze z firma ) No to mi drożej 6pln/dzień ogrzewanie +CW. 5 osób. Ale jakoś przeżyję.... Owies kupuje po 300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghostt 20.11.2006 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no jak taniej ? jak 5 osobty masz taniej bo 5 osob to zużywa mase c.w.uw przyszlym roku przejde na owies ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 20.11.2006 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 no suuuper zwlaszcza ze ja schodze do pieca raz na 2 tyg i ogrzewanie dzienne z c.w wynosi mnie srednio 4,7zł (na 2 osoby) dom 120m2 + 65m2 piwnica użytkowa kostka gierkowska niedocieplona wymienione okna tylko na pietrze (walcze z firma ) No to mi drożej 6pln/dzień ogrzewanie +CW. 5 osób. Ale jakoś przeżyję.... Owies kupuje po 300 wiem ze of top ale się pochwal stanisław jaki masz piec bo mam na dniach coś kupić .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwertys 20.11.2006 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Stanisław pali Granpalem z Plimetu http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=84184&highlight=polimet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 21.11.2006 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 on miał na myśli podwyżkę prądu 20% od stycznia A gazik poleci o 10% w górę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stanisław.k 21.11.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 no suuuper zwlaszcza ze ja schodze do pieca raz na 2 tyg i ogrzewanie dzienne z c.w wynosi mnie srednio 4,7zł (na 2 osoby) dom 120m2 + 65m2 piwnica użytkowa kostka gierkowska niedocieplona wymienione okna tylko na pietrze (walcze z firma ) No to mi drożej 6pln/dzień ogrzewanie +CW. 5 osób. Ale jakoś przeżyję.... Owies kupuje po 300 wiem ze of top ale się pochwal stanisław jaki masz piec bo mam na dniach coś kupić .... Jak już ktoś napisął mam kocioł polskiej produkcji Granpal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Widzieliście projekt Gaz rury ?? Normalnie będzie nas omijać nie tylko od północy ale tez od zachodu i południa... niestety nasi durni przywódcy nie pozwolili Rosjanom na przeprowadzenie rury przez Polske ...teraz Polska kupuje gaz po 330$ a Niemcy po 300$ to ile będziemy płacić jak już wybudują tą gaz rurę, i w każdej chwili będzie można zakręcić kurek ?? Normalnie czarno widze ceny gazu za 5 lat. cóz ... moglismy miec i gaz tańszy i zarabiac na tranzycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 21.11.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 ... czyli okolo 36zl dziennie ... Noo jak na prąd to nieźle ale .... 1116zł miesięcznie Nie wiem jak u was ale u mnie nie ma jeszcze zimy i -20 a jedynie +10. 1116zł/m-c Faktycznie nieźle No walsnie, Chetnie wroce do tego watku w styczniu lub lutym jak przez tydzien bedzie po -20 Ciekawe czy w tedy nasz kolega tez bedzie tryskal takim optymizmem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 21.11.2006 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Zaraz zaraz Miler tak się zapalił do 3 nitki gazociągu jamalskiego że zablokował dywersyfikację dostaw, a do tego dożywotnio zwolnił gaz-prom z wszelkich opłat za tranzyt. Nie dość że Polska nie zarabia na tranzycie to jeszcze Niemcy kupowali gaz taniej niż Polska a mają o 800 km dłuższą drogę. ale to nie Niemiec ani Rosjanin Miler to Polak w 2000 roku Rosjanie zaproponowali, że zamiast kolejnej rury z Rosji do Niemiec wybudują krótki gazociąg z Białorusi na Słowację. Polska kwestionowała tę propozycję, gdyż ten gazociąg prowadziłby przez parki krajobrazowe, z dala od dużych odbiorców gazu w Polsce, a ponadto omijałby Ukrainę ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts