Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kiedyś zachęcano do modernizacji kotłowni przechodzenia na olej opałowy - miałobyć tanio i ekologicznie ... ale jak politykierzy zaczęli majstrować przy akcyzie i podatkach to wiadomo jak to się skończyło. Teraz na tapecie jest gaz, w wyniku błędnych decyzji Millera i spółki, braku odpowiednich działań obecnie na panujących gaz znacznie zdrożał i wiele wskazuje na to, że będzie drożał. Ciekawe kiedy zabiorą się za prąd i drewno opałowe (dziwne, że jeszcze żaden geniusz na to nie wpadł) ????

Węgla razczej nie ruszą, bo będą bać się górników. Zostają stare opony ... :wink: Jak łatwo zauważyć, trudno podjąć właściwą decyzję o doborze ogrzewania, bo to co dziś jest w miare tanie , za kilka lat już niekoniecznie będzie tanie.

Pzdr dla wszystkich forumowiczów :p

Rozumiem że wybudowanie tej nitki było według ciebie w Polskim interesie ...

tak

Miler liczył ze Ukraińcy za zawetowanie będą dozgonnie wdzieczni za to Polakom

a oni sie wypieli ... wprowdzili embargo na polska zywnośc

Opłat tranzytowych Gaz-prom nie płaci, i od tej nitki tez by nie płacił....

skąd wiesz ?

to była sprawa do negocjacji

Gdzie więc by był w tym Polski interes ??

byłby przynajmniej taki, ze nie słychac byłoby ciagłego biadolenia tego typu:

Widzieliście projekt Gaz rury ?? Normalnie będzie nas omijać nie tylko od północy ale tez od zachodu i południa...

pzdr

Witam

Po podaniu przez autora wątku kwoty 36 zł na na dobę wszyscy zaczęli z ironią pisać że jak to jest dużo itp zapominając że autor wątku dopiero rozpoczął grzanie (zimny dom) i włączył kocioł na stałe !!! Jeśli piec pracuje non stop to nie ma się co dziwić że tyle energii zużył . Wszyscy wiemy że początek ogrzewania w nowym domu jest zawsze niezbyt przyjemny dla kieszeni . Jeśli docelowo piec będzie pracował 4-5 godzin dziennie to łatwo policzyć że zużycie powinno spaść do akceptowalnego poziomu np. 15-20 zł dziennie co w skali miesiąca da 450-600 zł a to już różnica . Jest tu na forum inny wątek dotyczący ogrzewania prądem i jedna z forumowiczek też na gorąco relacjonuje swoje zyżycie prądu przez elektryczny piec Kospel mając nagrzany dom . Piec wyłącza się o 6 rano i do 16 (jak dobrze pamiętam) temperatura w domu spada tylko o 1 stopień (oczywiście podczas silnych mrozów będzie gorzej ) . W tym czasie piec nie pracuje -jest wyłączony . Pamiętajmy więc że w dobrze ocieplonym domu taki piec będzie pracował tylko kilka godzin na dobę .

pozdrawiam

Daj linka do tego wątku :-)

Ja wyliczyłem, że grzejąc non-stop w taniej taryfie pełną parą podłogówki zapłacę 16 zł/d czyli 480 miesięcznie. Bardzo chciałbym policzyć, czy to aby wystarczy, ale nie za bardzo wiem jak :roll:

Do tego będę dogrzewał kominkiem, zakładam, że nie przekroczę 600 zł/m-c na cele grzewcze. A jak będzie - czas pokaże...

caly czas informuje ze piec pracuje na okraglo bez postoju! a budynek nie jest jeszcze szczelny calkowicie! do tego caly czas kreca sie robotnicy!

wczoraj wlaczylem termostat ale byl zle ustawiony i nic nie wyszlo

dzisiaj o godz 11.00 umiescilem termostat w odpowiednim miejscu i wieczorkiem sprawdze ponownie wtedy podam wyniki :D

dla mnie nie jest najwazniejsze ogrzewanie za grosze tylko komfortowe i bezobslugowe a do tego nie zmuszajace mnie do robienia remontow co rok (kominek) no chyba ze ktos lubi babrac sie w syfie :lol:

Niektórzy nazywaja to snobizmem

Ale faktycznie my drewniacy i wy prądowcy nigdy się nie zrozumiemy.

My kupujemy 12m3 drzewa na cały rok za 600zł (słownie sześcset złotych - dane z poprzedniej zimy. Parterówka 110m2, Ytong 24 +8styro)

Na cały rok nie tylko na czystą zimę.

Wy płacicie 600zł/m-c i piszecie że nie chcecie syfu i lubicie komfort.

My płacimy 600zł/rok i musimy to poprzeć własna pracą

Najedzony nigdy nie zrozumie głodnego a bogaty biednego.

I druga strona medalu. Ty jesteś silny i młody i całe życie przed Tobą. Ja już się narąbałem, nasprzatałem i oszczedzałem. Teraz chcę "odcinać" kupony od życia. Czysto, bezobsługowo.

Parafrazując: młody nigdy nie zrozumie starego.

A Buzek liczył że po wybudowaniu gazociągu północnego z Norwegii do Polski niemożliwe z przyczyn technologicznych było by zbudowanie gazociągu rosyjskiego, a wtedy Polska stała by się centrum tranzytowym gazu dla całej Europy i Putin musiał by akceptować Polskie stawki tranzytowe. A dzięki Milerowi mamy odwrotną sytuację i coroczne podwyżki cen gazu.

to prawda ... :-?

My kupujemy 12m3 drzewa na cały rok za 600zł (słownie sześcset złotych - dane z poprzedniej zimy. Parterówka 110m2, Ytong 24 +8styro)

Witam

No to jak już jesteś taki szczegółowy to napisz jeszcze kto pali w kominku jak nie ma nikogo w domu i co robisz jak wyjeżdzasz na kilka dni . Mi by się nie chciało palić przez kilka miesięcy w kominku kosztem wolnego czasu i nocnego wstawania aby dołożyć do kominka . -chciałbym mieć taki komfort jak w bloku a palić kominkiem tylko wtedy kiedy mam na to ochotę .

pozdro D.RZ

ps. A do bogatego jeszcze mi baaaaaaardzo daleko :lol:

jabko bez urazy - bo nigdy i nikogo nie chcę urazić na tym forum - zrozum: nie każdy ma "wejścia", zeby kupić drzewa za 600 zł./rok (u nas obecnie 160 zł. za m3). To tak jak z budową domu: jeden ma w rodzinie 10 budowlańców i dom go wychodzi "za grosze", a drugi musi budować sam lub przez dewelopera. Druga sprawa: jak ludzi stać na budowę domu, to i chyba stać ich na ogrzewanie (często 2-3 krotnie większych powierzchni niż mieszkania).

Ty sie zaliczasz do biednych? do głodnych?

Jeżeli kogoś uraziłam tym postem to z góry przepraszam.

Witam

No to jak już jesteś taki szczegółowy to napisz jeszcze kto pali w kominku jak nie ma nikogo w domu i co robisz jak wyjeżdzasz na kilka dni .

Podciągam napisz kto będzie palił jak wyjedziesz na kilka dni? Albo jak nikogo nie będzie w domu? (piszę tak bo wiem, ze dopiero wykańczasz :D ).

tPiec to jakis Zębiec za ponad 2tyś zł. Stoi w kotłowni.

Drzewo u nas jest po takiej cenie i basta.

Bez żadnych kombinacji (ojciec kupił dosłownie pare dni temu 3 kubuki za 150zł). Po prostu leśne tereny.

Ale mniejsza z tym

oni nie wyjeżdzaja. piec nie ma nawet akumulatora.

Jak ich nie było 3 dni to wrzucili koksu a po dwóch dniach przyszedł teściu i napalił.

Co do mnie to planuje akumulator i dużo lepsze ocielenie..

Aga nie zaliczam się do biednych ale jak bym wydał 600zł/m-c na ogrzewanie to mogłoby mi braknąć na chleb.

Mi nie chodzi o to że jest to najfajniesze ogrzewanie a prąd jest bee.

Nie piszcie tylko głupot w stylu " Jak ktoś lubi syf i jest biednym brudasem to niech pali drzewem"

Jak bym miał 6tyś zł pensji to też grzałbym prądem za 600zł.

Ale nie pisałbym na forum w 40mln kraju że to tani bo niektórzy za 600zł zabiliby Cie na ulicy bez mrugnięcia okiem.

No dobra. Nie zwracajcie na mnie uwagi bo mam jakieś smętne melancholijne dni.

Wchodziłem w poniedziałek do apteki bo synuś mi choruje i staruszce brakowało 6zł na lek Dałem jej a potem ona stanęła za mnaw kolejce to ja puściłem.

I wiecie co ? Dała receptę i kupiła cos tam za 9zł. :o

Życie jest takie kurewskie że aż szkoda gadać :evil:

A tu wchodzę a gośc mi pisze że da 600zł/m-c za ogrzewanie i jest super bo jak ktoś grzeje tanio to "lubi syf"

Kurwa mać :x