sSiwy12 22.11.2006 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 tak dla złagodzenia -Jabko napisał: "Nie piszcie tylko głupot w stylu " Jak ktoś lubi syf i jest biednym brudasem to niech pali drzewem" "Tak jak pamięcią siegam, to podobne sormułowania (no może nie tak dosadne) padały pod adresem "kominkowiczów", a "syf" dotyczył salonu, a nie kotłowni. Z tego co Ty piszesz wynika, że chodzi o narmalny kociołek w kotłowni, a to zmienia "meritum sporu"Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.11.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 jabko chyba masz "doły"? Prosze Cię nie denerwuj się. Zrozumiałam - ten rejon w którym mieszkasz ma po prostu drzewo baaaardzo tanie. OK. Musimy się z tym pogodzić. Rozumiem, że ludzie nie mają na chleb. Chciałabym im pomóc - ale niestety nie jestem wybawicielem świata. Wszystkim nie dam rady. Dobra teraz mi wyjaśnij: rodzina mieszka w boku, mieszkanie 40-50 metrów. Czynsz 500-600 zł. (z gazem, z prądem). Budują dom powierzchnia 100 metrów lub więcej. Nagle powstaje problem jak mają płacić za ogrzewanie 400, 500, 600 złotych /miesiąc. Co ty na to? Przestrzeń życiowa się powiększyła, rachunki niby te same, ale ... BOLI A może moje postrzeganie jest do kitu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.11.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Nie piszcie tylko głupot w stylu " Jak ktoś lubi syf i jest biednym brudasem to niech pali drzewem" Ja tak nie napiszę, bo tak nie uważam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Drzewo u nas jest po takiej cenie i basta. Bez żadnych kombinacji (ojciec kupił dosłownie pare dni temu 3 kubuki za 150zł). Po prostu leśne tereny. Ale my tu chyba rozmawiamy o drewnie do kominka, a Ty zdaje się piszesz o drewnie iglastym do kotła CO. W moich rejonach sosna też jest po 60 zł, ale liściaste już po 140-190. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.11.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 robert czekamy na dalsze spostrzeżenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 22.11.2006 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mam was dość A drzewo do kotłów też kupujemy jak najtwardsze coby się długo paliło Ale mniejsza z tym. Powiedzcie mi czy nie lepiej zamiast prądem grzać wodę a wodą dom to czy nie lepiej zatopić maty i grzać prądem bezpośrednio posadzki ?? Nie wyjdzie to taniej i w nakładach i w eksploatacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Moim zdaniem jest to zasadne pytanie. I też, moim zdaniem, ogrzewanie bezpośrednie (kablami i matami) jest najtańsze inwestycyjnie, najtańsze eksploatacyjnie (jeśli chodzi o ogrzewanie elektryczne), najlepiej sterowalne. Ale jest jeden problem. Jest to inwestycja skończona i nie rozwojowa. Jesli "odwidzi się" lub jest czasowa, to zastosowanie każdego innego kotła w przypadku ogrzewania elektryczno-wodnego jest tylko pewną formalnością i swoistym zaworem bezpieczeństwa na wypadek, gdyby było drogo. I jest to zrozumiałe. Można też między wierszami przeczytać, że nie do końca wierzymy w to co zrobiliśmy.Taka mała asekuracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Instalacja wodna jest jednak rozwojowa - przykładowo - zakładają na wsi gazociąg - wystarczy pociągnąć rurkę do domu i powiesić na ścianie w kotłowni kocioł gazowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 22.11.2006 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 jabko chyba masz "doły"? Prosze Cię nie denerwuj się. Zrozumiałam - ten rejon w którym mieszkasz ma po prostu drzewo baaaardzo tanie. OK. Musimy się z tym pogodzić. Rozumiem, że ludzie nie mają na chleb. Chciałabym im pomóc - ale niestety nie jestem wybawicielem świata. Wszystkim nie dam rady. Dobra teraz mi wyjaśnij: rodzina mieszka w boku, mieszkanie 40-50 metrów. Czynsz 500-600 zł. (z gazem, z prądem). Budują dom powierzchnia 100 metrów lub więcej. Nagle powstaje problem jak mają płacić za ogrzewanie 400, 500, 600 złotych /miesiąc. Co ty na to? Przestrzeń życiowa się powiększyła, rachunki niby te same, ale ... BOLI A może moje postrzeganie jest do kitu??? Witam AGA bardzo trafne pytanie -brawo .Sam sie nad tym zastanawiałem i nic sensownego nie wymyśliłem . Przecież większość nas (prądowców ) po przeprowadzce będzie płaciło właśnie tyle za ogrzewanie ile płaciliśmy za czynsz w bloku -więc w czy problem ?? Ci szczęśliwcy którzy mają ogrzewanie gazem "z rury" płacą tak jak mój kolega po 250-300 zł za gaz a więc jeszcze mniej niż czynsz w bloku . I mimo to słyszę narzekania że drogo . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Przekornie: jesli mozna zapłacić jeszcze mniej, to po co płacić więcej (tyle samo)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 22.11.2006 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Mam was dość Powiedzcie mi czy nie lepiej zamiast prądem grzać wodę a wodą dom to czy nie lepiej zatopić maty i grzać prądem bezpośrednio posadzki ?? Nie wyjdzie to taniej i w nakładach i w eksploatacji ? Sczególnie "fajnie" podziała to-to na deski podłogowe czy parkiet Chyba, że wszędzie dasz gres / terakote... marmur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2006 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 A co niby ma "Sczególnie "fajnie" podziała to-to na deski podłogowe czy parkiet " podziałać - bo nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 22.11.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Teraz będziemy dyskutować o parkiecie, panelach itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 AGA bardzo trafne pytanie -brawo .Sam sie nad tym zastanawiałem i nic sensownego nie wymyśliłem . Przecież większość nas (prądowców ) po przeprowadzce będzie płaciło właśnie tyle za ogrzewanie ile płaciliśmy za czynsz w bloku -więc w czy problem ?? Ci szczęśliwcy którzy mają ogrzewanie gazem "z rury" płacą tak jak mój kolega po 250-300 zł za gaz a więc jeszcze mniej niż czynsz w bloku . I mimo to słyszę narzekania że drogo . No ale z drugiej strony - przed wybudowaniem domu zwykle mamy do opłacenia tylko czynsz i rachunki. A po budowie - raty kredytu, ogrzewanie i inne rachunki. Sumarycznie wychodzi więc sporo więcej i każde 100 zł jest na wagę złota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 22.11.2006 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Przekornie: jesli mozna zapłacić jeszcze mniej, to po co płacić więcej (tyle samo)? Witam hehe zawsze lepiej jest mieć więcej niż mniej . ANPI masz rację ,ale zwróć uwagę że czynsz płaciłeś cały rok w tak samo wysokiej kwocie natomiast ogrzewanie domu obciąża nas "tylko" od mniej więcej listopada do marca kwietnia czyli pół roku pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 22.11.2006 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 sSiwy12 nie uwarzam siebie z starego (30 latek) a mimo to nie mam zamiaru sie bawic z dokladaniem do kominka lub kotla weglowego a czym sterszy jestem tym bardziej jestem wygodny lub leniwy zgadzam sie z tym ze osoby (nie wszystkie) ktore maja kredyty na domki szukaja "dziadoskich " oszczednosci bo poza kosztami ogrzewania dochodzi rata kredytu a w bloku byl tylko czynsz np 500zł jednak ten kto nie ma kredytu placi tylko za siebie czyli np za prad do CO napisze jeszcze pozniej lub jutro rano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 22.11.2006 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 A tak dla żartu, obsmaruję siebie.Będę snobem - ponieważ mój dom będzie ogrzewany prądem.Będę kopciuchem - ponieważ mój dom będzie również ogrzewany kominkiem.Na to wszystko będę "szastał" kasą na prawo i lewo. Ale moją kasą. Będę się pocił przy rąbaniu. Ale to mój pot. Będę patrzył jak mi się ściany kurzą. Ale to moje ściany. Jedni dla oszczędności mają Fiata Panda z dieslem, inni dla przyjemności Audi V6. Każdy ma to co lubi. I to jest w ludziach najpiękniejsze. Po co komuś innemu psuć humor. Z uśmiechem żyje się przyjemniej. Czego i Wam i sobie życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 22.11.2006 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 I myślę, że to jest najlepsze podsumowanie dyskusji o wyższości wygodnictwa nad robieniem z salonu kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 22.11.2006 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Robercie-aw, ale to była tylko "przypowieść" za "przypowieść". Nic wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 22.11.2006 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Zupełnie nie rozumiem dlaczego tak się wszyscy antagonizują i każdy każdego chce na siłę przekonać do swojego stanowiska. Proponuję przedstawiać swoję spotrzeżenia, głównie dla tych, którzy teraz chcą (muszą) podjąć decyzję w kwestii wyboru rodzaju ogrzewania.Widzę, że każdy usiłuje udowodnić pozostałym, że jego rozwiązanie jest najlepsze, a tymczasem rozwiązanie idealne w danych warunkach może być zupełnie nie trafione w innych.Poza PC przetestowałem wszystkie rodzaje ogrzewania i jednak gaz ziemny jest dla mnie optymalny, ale nie koniecznie muszę przekonywać wszystkich do takiego rodzaju ogrzewania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts