robert-aw 23.11.2006 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wczoraj umocowalem termostat we wlasciwe miejsce ustawilem temp 17st.C bo "chlopaki" sie poca jak jest cieplej iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii kociol nie wlaczyl sie ani razu temp w budynku byla 17.5 wiec dzisiaj ustawilem termostst na 18 a piec na max-a aby szybko mogl wyrownywac temp zmniejszylem tez doplyw cieplej wody na 1 pietro a odkrecilem kaloryfery na parterze aby temp byla w miare rowna bo niestety poprzednio na pietrze bylo okolo 21-22 a na parterze 17.5 jeszcze nie wszystko jest uszczelnione ale juz dzisiaj bedzie prawie idealnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Zupełnie nie rozumiem dlaczego tak się wszyscy antagonizują i każdy każdego chce na siłę przekonać do swojego stanowiska. Proponuję przedstawiać swoję spotrzeżenia, głównie dla tych, którzy teraz chcą (muszą) podjąć decyzję w kwestii wyboru rodzaju ogrzewania. Widzę, że każdy usiłuje udowodnić pozostałym, że jego rozwiązanie jest najlepsze, a tymczasem rozwiązanie idealne w danych warunkach może być zupełnie nie trafione w innych. Poza PC przetestowałem wszystkie rodzaje ogrzewania i jednak gaz ziemny jest dla mnie optymalny, ale nie koniecznie muszę przekonywać wszystkich do takiego rodzaju ogrzewania. Pozdrawiam Widzisz lukol-bis ja też przetestowałem wszelkie rodzaje ogrzewania poza PC i :. 1) Nigdy nie zrobie kotłowni w salonie 2) Gaz jest baaaaaardzo drogi (Mieszkanie nie ocielone 107m2. Gaz do 350zł, drzewo skrajnie mokre do 80zł ) 3) Prąd jest najdroższy, wielokrotnie droższy od reszty A to że każdy ma inne zdanie to normalne. Ja odrzucam prąd bo mnie nie stać i muszę ( powtórzę muszę) szukać tańszych (dużo tańszych) źródeł. Tak więc logicznym jest że muszę pogodzić siez faktem jednego dnia w roku straconego na rabanie drzewa i z bieganiem conajmniej raz dziennie do pieca. Prądowcy mają kasę to i mogą pozwolić sobie na luksus nie biegania do pieca i nie tracenia czasu na rabanie drzewa. Ważna jest tylko żeby nie pisać na forum ża 600zł/m-c to TANIO bo to to samo co czynsz w bloku. jak bym to przeczytał na początku przygód forumowych to niedaj Boże zdecydowałbym się przez takie posty na prąd i teraz umierałbym z głodu Piszcie owszem "Mam prąd, super wygodny, baaaardzo drogi (najdroższy) ale mnie stać i dobrze mi z tym" Wtedy jesteśmy szczerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 robert-awNapisz coś o swojej instalacji. Bo rozumiem że instalka na prąd powinna mieć minimalną pojemność wody a wiec grzejniki o jak najmiejszej pojemności, cieńkie rurki itp. Czy jest inaczej ? Właśnie duży zład i akumulator żeby przetrzymac okresy gdy nie ma II taryfy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.11.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Jabko, jaki duży dom planujesz wybudować? Jakie przewidujesz zapotrzebowanie na ciepło? Bo przyczepiłeś się tego prądu, jak rzep do ogona - ja też nie jestem bogaty, a jednak wchodzę w prąd - bo co z tego, że zapłacę 100% więcej, jak to nadal będzie mniej niż 400zł w najmroźniejszych miesiącach. Co więcej, przy ciepłym domu, koszt droższej instalacji CO zwracałby mi się bardzo długo, więc jest to kolejny powód wejścia w prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Po podłogach mam około 280m2. Bez garażu czyli do grzania jakieś 240m2Czyli dom niewielki. Czepiłem się bo sam chciałbym grzać na prąd.Jak wiem że mogę ogrzać drzewem za 100zł to daje do myslenia. A w 400zł nie wierzę.Pytam i prowokuje (ot w postach "wojennych" można dowiedzieć się najwięcej) bo moja ciotka miała piec na prąd i po rachunkach około 1000-1200zł zmieniła na normalny kocioł na wszystko. Teraz spala do 2m3 drzewa w styczniu (piec zmieniła gdzieś 3 lata temu). Drzewo kupuje po 50-60zł/m3 czyli koszt 120zł max.1200zł : 120zł = 10x mniej A tu czytam że 400zł a może nawet 300zł.I o co chodzi ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A ja, przy dochodzących zewsząd głosach o podwyżkach cen energii wszelakiego rodzaju, zamierzam zakupić piec na stare opony samochodowe i butelki typu "PET". Reszta nośników energii powoli zdaje się być poza zasięgiem mojego portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Eh, mamy inny pogląd na to co to jest "niewielki dom". Ja planuję około 100mkw powierzchni użytkowej. Zapotrzebowanie roczne na ciepło wychodzi z symulacji około 5-7MW. Instalacja najprostsza - czyli żadne CO, ale podłogówka elektryczna + grzejniki (chyba podobnie zrobił Jezier). Przy 7MW zapotrzebowania wychodzi 2500zł/rok w taryfie dziennej. Średni koszt miesięczny to 208zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Tylko, że te wszelkiego rodzaju symulacje, to można o kant ... tym bardziej kiedy przychodzi zima ze średnią temp -25 st .. Ja mimo wszystko, patrząc z ekonomicznego punktu widzenia, skłaniałbym się ku tradycyjnym sposobom ogrzewania domów. Z wygodnego punktu widzenia owszem, gaz albo prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.11.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Tylko, że te wszelkiego rodzaju symulacje, to można o kant ... tym bardziej kiedy przychodzi zima ze średnią temp -25 st Dlaczego "o kant.."? Obliczenia to zwykła inżynieria - matematyka, fizyka i trochę chemii . I ile dni dni w roku masz takie mrozy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A ile miałeś takich dni w zeszłym roku ? Dlatego te symulacje są o kant ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.11.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 jabko:Po podłogach mam około 280m2. Bez garażu czyli do grzania jakieś 240m2 Czyli dom niewielki. jabko, napiszmy "Moim zdaniem 280m2 to niewielki dom. Stać mnie." Wtedy jesteśmy szczerzy... To taki mój mały kijek w... Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ale to nie jest powierzchnia uzytkowa tylko "po podłogach" czyli w sumie będzie to jakieś 135-145mkw uzytkowej;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sgt.Highway 23.11.2006 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Dokładnie - zależy co kto uważa za "mały" oraz "tanio". Ogrzanie 240m2 będzie kosztowało proporcjonalnie więcej niż 120m2 (przyjmując podobny standard ocieplenia). Dlatego można zapłacić za prąd np. 400zł przy 120m2 i 800zł przy 240m2 -prawda? Drewno też nie wszędzie tak tanie - w większości kraju standardowa cena to obecnie ok. 150zł/m3. Gdyby wziąć to pod uwagę, to 2m3 drewna kosztują "niewiele" (też pojęcie względne) mniej od np. tych 400zł za prąd w przypadku domu 120m2. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Eh, mamy inny pogląd na to co to jest "niewielki dom". Ja planuję około 100mkw powierzchni użytkowej. ... ... jabko, napiszmy "Moim zdaniem 280m2 to niewielki dom. Stać mnie." Wtedy jesteśmy szczerzy... To taki mój mały kijek w... ... Piszemy o tym samym Użytkowej mam 120m2 czyli 20m więcej niż frykow. Z tym że nie ogrzewamy tylko użytkowej. Lepiej podawać powierzchnie podłóg bez zważania na skosy poddasza, schody itp. A wtedy wychodzi ~180m2 do ogrzania Więc faktycznie sie pomyliłem. Mam 180m2 podłóg do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 frykow nie wierz w obliczenia z projektu.Tam budowa kosztuje 200tys zł a jak zaczniesz to zobaczysz. Z ogrzewaniem to samo.Policzą ci piec 12kW. KUP 20kW a ledwie starczy. A to pierwsze 2 sezony dom wilgotnyPóźniej często otwirałeś drzwi a projektant tego nie liczyA to goście napalili to i okno na 5 mintuA straty jednak troszke większeitd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 23.11.2006 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 wreszcie podaje srednie koszty ogrzewania przy ciagle otwieranych drzwiach i rozszczelnionych oknach a czasami otwartych kociolek "lyknal" 50kw pradu na dobe czyli 20zł temp. wewnatrz utrzymana na poziomie 18st.C jabko moje CO to 10 grzejnikow na okolo 100m2 (nie pamietam mocy podam jak oblicze, razem z rozkladem na pomieszczenia) kociolek ELTERM 12kw (z pompa i zbiornikiem wewnatrz) tylko 1 taryfa (bo w nocy spie )przyczyny podalem wczesniej nie posiadam tzw akumulatora termostat elektroniczny i tyle nie jestem jakims bogaczem tak jak ktos pisze o osobach majacych "elektryke" mam normalna prace i nie zarabiam "kokosow" jednak wole pieniadze zaoszczedzone na nizszych kosztach instalacji CO zainwestowac w cos innego co przyniesie mi wyzsze zyski niz same oszczednosci na ogrzewaniu ale gdybym mial kredyt to z pewnoscia szukalbym najtanszego ogrzewania jednak trzeba pamietac tez o osobach ktore maja kredyty na mieszkania bo placa one czynsz np 500zł + rata kredytu i nie moga szukac na sile oszczednosci tak jak to robia niektore osoby majace domy moje porownanie 1, wlasciciel mieszkania 50m2 czynsz 500zł i rata kredytu 900zł (wlasciciel nie szuka oszczednosci i zyje) 2, wlasciciel dodomu koszty utrzymania domu nizsze plus rata kredytu xxx (wlasciciel szuka na sile oszczednosci i ogromnie placze ze drogo) czyli jest tak jak sie mowi "ci co placza najwiecej kasy maja") mozliwe ze jest inaczej ale w to watpie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.11.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 A ile miałeś takich dni w zeszłym roku ? Dlatego te symulacje są o kant ... Muszę cię zmartwić Średnia temp. w moim rejonie, w grudniu 2005 0C, w styczniu 2006 to -7C, w lutym 2006 -3C. Z tego co pamiętam dni z mniej niż -20C było u nas może z pięć.. Dane z http://www.imgw.pl/wl/internet/zz/pogoda/tempsred.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 23.11.2006 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Piszemy o tym samym Więc faktycznie sie pomyliłem. Mam 180m2 podłóg do grzania. Nie. Powierzchnia mojego domu wg obrysu to 114mkw, a więc 63% twojej. Pewnie dlatego, że to dom parterowy, na planie prostokątu (zbliżonego jak się dało do kwadratu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 23.11.2006 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Fuksiarz, reszta kraju nie miała tak dobrze a zapewne korzystali z tych samych kalkulatorów do wyliczenia zapotrzebowania na ciepło. Dlatego te symulacje są o kant .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 23.11.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Drewno jest na rynku sprzedawane w mp i cena jest odniesiona do tej jednoski. W związku z tym jeśli mamy cene 150zł/mp to daje cenę 230zł/m3 i 355zł/t. Jeżeli przeliczymy to na jednostki energi (przy założeniu 12MJ/kg) daje to cenę 0,030zł/MJ.Dla porównania gaz ziemny (35MJ/m3) i cenie 1,3zł/m3 otrzymujemy 0,037zł/MJ.Uwzględniając sprawności urządzeń wychodzi odpowiedznio:- drewno 0,030 / 0,7 = 0,043zł/MJ ciepła uzyskanego w budyku- gaz ziemny 0,037 / 0,9 = 0,041zł/MJ ciepła uzyskanego w bydynkuWynika z tego, że gaz ziemny jest tańszy.Oczywiście można drewno kupić taniej. Pytanie tylko, czy każdy może?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts