Aga - Żona Facia 23.11.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Więc faktycznie sie pomyliłem.Mam 180m2 podłóg do grzania. Dopiero później doczytałam. Dla mnie 180 m do ogrzania to jest b. dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 23.11.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 - gaz ziemny 0,037 / 0,9 = 0,041zł/MJ ciepła uzyskanego w bydynku. Wynika z tego, że gaz ziemny jest tańszy. Nie każdy ma szanse na gaz ziemny. Nawet w następnej dziesięciolatce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 23.11.2006 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Właśnie tego nie rozumiem. Ogrzewanie podłogowe wodne i deski (panele itp. oczywiście pod pewnymi warunkami) jest "cacy" a elektryczne jest w takim przypadku "be". A niby czemu? A kto powiedział, że wodne jest cacy ?!? Ja na pewno nie. ŻADNA podłogówka nie służy deskom. Pomijam unoszenie się kurzu w domu... Poza tym im mniej pola elektromagnet. tym lepiej. Co prawda kable DEVI mają niby ołowianą izolację ale ... kto wie co będzie za naście lat ?! Koncernom zwykle nie należy wierzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 23.11.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Do gazu płynnego należy jeszcze dodać jeden miesiąc ogrzewania prądem w plecy bo dochodzi jeszcze dzierżawa za zbiornik od 500 do 1000 zł rocznie i co kilka lat jego "przegląd" kosztów doprowadzenia do budynku i instalacji o wiele drozszego kotła nie liczę -dlatego wybrałem prąd Przy bateriach butlowych 6-8x33kg nie ma dzierżawy.. Przy LPG - Shell, BP stosują promocje - często nie ma opłat za dzierżawę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.11.2006 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Tak prosto wyliczając, to wysokość pomieszczeń wynosi w Twoim przypadku 4m (kubatura/powierzchnię do ogrzania)!!! Drugiego też nie rozumiem obniżasz U o 1/3 i jednocześnie zwiększasz moc kotła o 50% - gdzie tu logika? To może tak prosto nie licz Ale masz rację, wartość podałem z projektu Archonu tego co w stopce bezmyślnie, natomiast mi wychodzi 402m3 wg powierzchni nawet nie odliczając skosów, tutaj zonk z mojej strony Zapotrzebowanie całoroczne na energię potrzebną do ogrzania można wyliczyć ze współczynnika tj. 30kWh/m3 x kubatura. Moim zdaniem, jesli dom posiada ściany o U mniejszym od 0,3 należy moc szcztyową liczyć ze wspólczynnika 30 do 50W/m2 oraz zapotrzebowanie całoroczne z współczynnika od 20 do 25 kWh/m3. Tutaj Ty się nieznacznie rozpędziłeś, np do podłogówki liczy się chyba ciut więcej, chyba 70-80W/m2 ? Dodaj do tego fakt, że muszę tym piecem ogrzać jeszcze c.w.u w miarę możliwości szybko (piec jednofunkcyjny z zasobnikiem). Jeśli z obliczeń wychodzi ok 12kW zapotrzebowania projektantowi (mam nadzieję, że to obliczył dobrze w przeciwieństwie do kubatury ) to zapas 6kW w czym jest problemem ? Cenowo kocioł wychodzi tak samo, mi szybciej nagrzeje grzejniki, a i mam rezerwę do szybkiego podgrzania c.w.u. Zobacz sobie zresztą wykresy kotłów gazowych kondensacyjnych, najwyższą sprawność mają w dolnej części zakresu a potem leeeeecą w dół. Kotły niekondensacyjne najwyższą sprawność mają w połowie mocy palnika. Więc pytanie czy zakup kotła większego o te 50% nie ma jednak sensu ? Tak na marginesie nie rozumiem skąd taki pęd do zawyżania mocy szczytowej kotłów ( nie dotyczy to kotłów na paliwo stałe - bo to jest logiczne). Nie jest pęd, kwestia wygody, doświadczenia, zależy co kto lubi itd Tak jak z samochodem, wolę mieć zapas mocy niż męczyć biedny silnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 23.11.2006 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Małe sprostowanie Mice sprawność każdego kotła jest zależna od różnicy temperatur w relacji spaliny - wymiennik. Im ta różnica większa, tym sprawność wieksza. Moc palnika i kotła ma tu zdecydowanie pośrednie znaczenie, a nawet przewymiarowanie kotła działa odwrotnie niż Ty twierdzisz, poniewasz powoduje znaczne zwiekszenie liczby załączeń palnika, co powoduje powstanie przy każdym załączeniu strat rozruchowych, nie mówiąc już o zacznym skróceniu żywotności palnika. Dlatego skonstruowano palniki modulowane, żeby używać mocy adekwatnej do potrzeb w danej sytuacji. Osobiście odradzam stosowania przewymiarowanych kotłów, jeżeli nie posiadają modulowanych palników. To bardziej szkodzi, a w niczym nie pomaga.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 23.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 ... Dla mnie 180 m do ogrzania to jest b. dużo. To jest powierzchnia podłóg (czyli nawet pod skosami których inni nie liczą). Pomieszczenie nad garażem ma skosy do samej podłogi. Użytkowa 121m2 (teraz czytane z projektu) Ile aguś masz uzytkowej ? Czepiliście się tej powierzchni jak rzep ... Mam jeden z najmniejszych i najprostszych domków na forum i w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 23.11.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Pozwolę sobie, włączyć się do dyskusji. Na początek wprowadzę nieco zamętu. Obecnie mam działkę, dom z podłączonym prądem, gazem, wodą i kanalizacją. Mieszkamy w nim. W mieście, niestety do rozbiórki. Stary, mały etc. Na tej działce postawię nowy dom i gazu w nim nie będzie. TYLKO Dlatego, że prąd jako medium do ogrzewania wychodzi mi najtaniej*. * Piszę w pełni świadom tych słów, zdrów na umyśle i dopiero przed wieczornym piwkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 23.11.2006 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Małe sprostowanie Mice sprawność każdego kotła jest zależna od różnicy temperatur w relacji spaliny - wymiennik. Im ta różnica większa, tym sprawność wieksza. Moc palnika i kotła ma tu zdecydowanie pośrednie znaczenie Nigdzie nie napisałem, że moc ma znaczenie dla sprawności, tylko o sprawności kotła w zależności od wykorzystania mocy podanej na piecu a to dwie różne rzeczy. a nawet przewymiarowanie kotła działa odwrotnie niż Ty twierdzisz, poniewasz powoduje znaczne zwiekszenie liczby załączeń palnika, co powoduje powstanie przy każdym załączeniu strat rozruchowych, nie mówiąc już o zacznym skróceniu żywotności palnika. czyli zakładasz że palnik który ma moc max 12kW wystarczy skoro mam takie zapotrzebowanie na ciepło w domu ? Pomijam tutaj fakt, że dolicza się również moc na podgrzanie c.w.u. (wg literatury). Ale nie rozumiem jak do tego ma się modulowany palnik. Skoro potrzebuję 12kW na cały dom to zimą piec będzie dawał max w palnik, a nie utrzymywał 1/4 gwizdka i do czego byłby mi modulowany ? Dlatego skonstruowano palniki modulowane, żeby używać mocy adekwatnej do potrzeb w danej sytuacji. Nie czytałem, poczytam Osobiście odradzam stosowania przewymiarowanych kotłów, jeżeli nie posiadają modulowanych palników. To bardziej szkodzi, a w niczym nie pomaga. Akurat ja będę miał piec na prąd i mogę w miarę płynnie regulować moc, a piec będzie ponad wymiar, żeby uciągnąć ogrzewanie podłogowe akumulacyjne i dogrzać szybko c.w.u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.11.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 jabko zawsze miałam dylemat dot. powierzchni użytkowej U mnie jest 120 m2 (w tym: 3 sypialnie, salon, kuchnia, spiżarnia, wiatrołap, hole-korytarze, garderoba, wc i łazienka) plus garaż ponad 25 metrów i Pomieszczenie gospodarcze ponad 4 metry. Garażu, pom. gosp. i spiżarki nie będę ogrzewać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.11.2006 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Mice jaki będziesz miał piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 24.11.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pozwolę sobie, włączyć się do dyskusji. Na początek wprowadzę nieco zamętu. Obecnie mam działkę, dom z podłączonym prądem, gazem, wodą i kanalizacją. Mieszkamy w nim. W mieście, niestety do rozbiórki. Stary, mały etc. Na tej działce postawię nowy dom i gazu w nim nie będzie. TYLKO Dlatego, że prąd jako medium do ogrzewania wychodzi mi najtaniej*. * Piszę w pełni świadom tych słów, zdrów na umyśle i dopiero przed wieczornym piwkiem Znowu potwierdza się teza, że każdy wybiera co dla niego jest NAJLEPSZE. Prosimy o więcej szczegółów nt. ogrzewania na prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.11.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Mice jaki będziesz miał piec? Na chwilę obecną planuję kospela, do niego podłączony zbiornik 140l na c.w.u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 24.11.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ja też mam Kospela, ale nie zdecydowałem się na użycie go do CWU. W zasobniku mam grzałkę 2 kW i 2 wężownice, jedna do kominka, druga będzie podłączona do solarów (na wiosnę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 24.11.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Pomijam unoszenie się kurzu w domu... przy podlogowce kurz sie unosi w domu bardziej niz przy grzejnikach sciennych? z czego to wynika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 24.11.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Ja też mam Kospela, ale nie zdecydowałem się na użycie go do CWU. W zasobniku mam grzałkę 2 kW i 2 wężownice, jedna do kominka, druga będzie podłączona do solarów (na wiosnę). Ja nie chcę solarów i kominka z płaszczem (solary może kiedyś ) i dlatego takie rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert-aw 24.11.2006 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 podaje odczyty licznika termostat ustawiony na 18st.C (cala doba) dodatkowo w ciagu dnia przez okolo 9 godz. oswietlenie+wiertarki itp srednio 400-500W (na godz.) w ciagu nocy oswietlenie srednio 100W(na godz) 1, czwartek 23.11.06 godz 7.15 stan licznika 3411 2, czwartek 23.11.06 godz 18.00 stan licznika 3435 3, piatek 24.11.06 godz 9.00 stan licznika 3470 temperatura zewnetrzna w ciagu dnia 6 temperatura zewnetrzna w ciagu nocy okolo 3 domek jeszcze nie uszczelniony calkowicie jestem bardzo zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 24.11.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Witam Robert -bardzo dobre wieści . Proponuję sie skupić na tym co pisze Robert bo to jest tu najważniejsze i jest tematem wątku . Przez ponad 24 godziny piec zużył 59 kw . Gdybyś miał dom "uszczelniony " i nie byly prowadzone prace wykończeniowe można założyć 45-50 kw na dobę przy takich temperaturach jakie teraz panuja (bardzo łagodne) . Przy mrozach można założyć zużycie 70-100kw na dobę co przy drugiej taryfie dało by ...no właśnie ,ile teraz średnio kosztuje prąd w drugiej taryfie ?? pozdro ps. Dodam że jeśli wierzyć książkom to przy podłogówce ,aby osiągnąć konfort termiczny można obniżyc temperaturę w pomieszczeniach o 1-2 stopnie w porównaniu z grzejnikami .ps2 -mój domek ma kubaturę około 450 m3 do ogrzania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Jeśli przy obecnych temperaturach miałoby na ogrzewanie iść 40-50 kwh na dobę to przy dużych mrozach pójdzie ze 3 razy tyle. Straty wynikają różnicy temperatur między domem a dworem(polem). Jeśli teraz ta różnica wynosi 10-15 stopni to w najzimniejsze dni może być 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.11.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dodać do tego należy CWU - około 20%, które jak sądzę jest podgrzewana równocześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts