Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pierwsze podsumowanie CO na prad

Recommended Posts

Drewno jest na rynku sprzedawane w mp i cena jest odniesiona do tej jednoski. W związku z tym jeśli mamy cene 150zł/mp to daje cenę 230zł/m3 i 355zł/t. Jeżeli przeliczymy to na jednostki energi (przy założeniu 12MJ/kg) daje to cenę 0,030zł/MJ.

Dla porównania gaz ziemny (35MJ/m3) i cenie 1,3zł/m3 otrzymujemy 0,037zł/MJ.

Uwzględniając sprawności urządzeń wychodzi odpowiedznio:

- drewno 0,030 / 0,7 = 0,043zł/MJ ciepła uzyskanego w budyku

- gaz ziemny 0,037 / 0,9 = 0,041zł/MJ ciepła uzyskanego w bydynku

taryfa nocna/weekendowa 0,06zł/MJ

- taryfa dzienna 0,122zł/MJ

- taryfa całodobowa 0,104zł/MJ

Wynika z tego, że gaz ziemny jest tańszy.

Oczywiście można drewno kupić taniej. Pytanie tylko, czy każdy może?

Pozdrawiam

A czy w tych wyliczankach sš uwzględnione wszystkie koszty jakie tak naprawdę trzeba ponieœć? Wydaję mi się że trzeba, żeby to było wiarygodne, dodać abonament, koszty przesyłu, przeglšdu kotła itd. Dopiero wtedy to będzie miarodajne.

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proponuję sie skupić na tym co pisze Robert bo to jest tu najważniejsze i jest tematem wątku .

tak jest :)

Przez ponad 24 godziny piec zużył 59 kw . Gdybyś miał dom "uszczelniony " i nie byly prowadzone prace wykończeniowe można założyć 45-50 kw na dobę przy takich temperaturach jakie teraz panuja (bardzo łagodne) . Przy mrozach można założyć zużycie 70-100kw na dobę co przy drugiej taryfie dało by ...no właśnie ,ile teraz średnio kosztuje prąd w drugiej taryfie ??

O ile dobrze pamietam, w Wlkp 0,186zł za goły kW

ps. Dodam że jeśli wierzyć książkom to przy podłogówce ,aby osiągnąć konfort termiczny można obniżyc temperaturę w pomieszczeniach o 1-2 stopnie w porównaniu z grzejnikami .

Podobno, i również w drugą stronę, aby uzyskać efekt akumulacji wystarczy podnieść temp. o 1-2 stopnie

Straty wynikają różnicy temperatur między domem a dworem(polem). Jeśli teraz ta różnica wynosi 10-15 stopni to w najzimniejsze dni może być 40.

Jasne, ale nie jest tak, że teraz idzie spro więcej m.in. na wygrzanie domu ? Do tego można doliczyć ciepła bytowe później i akumulację. Zresztą co ja piszę, Ty tu jesteś uważany za guru elektryczne :wink:

Witam

AWIK - Jaki przegląd kotła ????? Kotła elektrycznego nie musisz "przeglądać " przez lata . Co innego kocioł gazowy -tu masz taki obowiązek tak samo jak przegląd przewodów spalinowych których nie ma przy kotle elektrycznym .

ABONAMENT tez musisz płacić czy chcesz czy nie bo prąd masz i tak więc tego nie należy doliczać .

pozdro .

ps. Jezier -wreszcie się odezwałeś :lol: -prosimy o opinię fachowca -napisz które z naszych wyliczeń sa błędnie a które prawidłowe .

Pozwolę sobie, włączyć się do dyskusji.

Na początek wprowadzę nieco zamętu.

Obecnie mam działkę, dom z podłączonym prądem, gazem, wodą i kanalizacją. Mieszkamy w nim.

W mieście, niestety do rozbiórki. Stary, mały etc.

Na tej działce postawię nowy dom i gazu w nim nie będzie.

TYLKO Dlatego, że prąd jako medium do ogrzewania wychodzi mi najtaniej*.

* Piszę w pełni świadom tych słów, zdrów na umyśle i dopiero przed wieczornym piwkiem :wink: :lol:

To ja też chce takie ogrzewanie

Nie wiem czy są jakies złe obliczenia. Mogę tylko napisać, że z własnych obserwacji nt zużycia energii na cele grzewcze wynika, że jeśli w listopadzie moje grzejniki zżerały 20-25 kWh na dobę to w zeszłym roku w styczniu przy temperaturach zewnętrznych dochodzacych do -30 (średnia dobowa w okolicach -20) potrafiło się wykręcić 80 kWh. Do każdej z tych wartości należy doliczyć ok 20 kWh które szło na cwu gotowanie oświetlenie itp.

Pierwszej zimy gdy jeszcze trwała budowa ale grzałem i utrzymywałem z 18-19 stopni w domu to same grzejniki pochłaniały bardzo podobną ilość prądu co rok póżniej cały zamieszkały dom a temp wynosiła 21 stopni. Daje się też zauważyć spadek zużycia prądu w drugim zamieszkanym sezonie grzewczym (mimo to, że zima była zimniejsza). Teraz zaczyna się już trzecia zima i z optymizmem na nią czekam. Moje całoroczne rachunki za prąd (1 listopada 2005 - 1 listopada 2006) wyniosły 4700 zł (z podatkiem vat i opłatami abonamentowymi) a powierzchnia uxytkowa to 140m2.

Nie mam żadnego regulatora, który przestrzegałby godzin włączania. Nie mam też żadnego regulatora sterującego okresowymi obniżkami temp w domu. Jedyne regulatory to termostaty nagrzejnikowe ustawione na jedną temp w ciągu całej doby (21 stopni).

Nie dogrzewam kominkiem.

Witam

Zastanawiam się czy w takim wypadku jest sens instalować kominek z płaszczem wodnym . Powiedzmy że kupię na sezon drewna za tysiąc zł .Jak je spalę to zaoszczędzę prądu za podobną kwotę :lol: .Jak kupię więcej drewna żeby więcej zaoszczędzić (srednio ludzie zuzywają 8-12 m3 ) to zapłacę od 1200 do 1500 zł i zaoszczędzę prądu za np. 1500 zł więc wyjdę na zero :lol: :lol: :lol: ,ale to czysto teoretyczna dywagacja nie pozbawiona jednak (tak mi się wydaje) sensu .

pozdro

Witam

Zastanawiam się czy w takim wypadku jest sens instalować kominek z płaszczem wodnym . Powiedzmy że kupię na sezon drewna za tysiąc zł .Jak je spalę to zaoszczędzę prądu za podobną kwotę :lol: .Jak kupię więcej drewna żeby więcej zaoszczędzić (srednio ludzie zuzywają 8-12 m3 ) to zapłacę od 1200 do 1500 zł i zaoszczędzę prądu za np. 1500 zł więc wyjdę na zero :lol: :lol: :lol: ,ale to czysto teoretyczna dywagacja nie pozbawiona jednak (tak mi się wydaje) sensu .

pozdro

Widziałem w dodatku do Muratora przeliczenia w których palenie drewnem było chyba tańsze niż gazem ziemnym. Niestety nie pamiętam ceny drewna za kubik jaki przyjeli.

cena pradu w bydgoszczy to

1 taryfa 40gr

2 taryfa 22gr (noc) 50gr (dzien) +\-2gr

wiec przy 2 taryfach teoretycznie ogrzewanie byloby drozsze w czagu dnia o 25% :(

moze warto dodac ze wnetrze domu jest ciagle w remoncie tzn wilgotne lekko sciany (klej pod plytami i farba) nie sa zamontowane 2 drzwi, pierwsze nie sa uszczelnione, okna na 1 pietrze rozszczelnione przez caly czas, do tego ktos ciagle sie kreci

:(

podane wczesniej dane z licznika nie obejmuja CWU ale wszystko pozostale czyli rowniez wiertarki szlifierki itp

Kilka danych na temat kosztów z mojej strony. Mieszkam od 15 września, dom 110 m2 parterowy, Makroterm 16 kw + Kospel 12 kw, taryfa weekendowa. Przez ostatnie półtora miesiąca zużyliśmy prądu ogółem za ok. 180 zł (zgodnie z naszymi obliczeniami), w tym ok. 2/3 to taryfa nocna. Oprócz tego w zasadzie codziennie palimy w kominku, wtedy temp. waha się od 21-24st., w II taryfie termostat nastawiony na 20,5 st. Nie wiem ile zużyliśmy drewna, ale kupiliśmy 12 mp po ok. 100zł i sądzimy że na sezon starczy.

Dodam, że grzaliśmy dość mocno żeby parkiet wysechł, mamy płytę elektryczną i parkieciarze cyklinowali parkiet w I taryfie. Fakt, że na dworze jest dość ciepło. Później podam następne dane, sama kiedyś ich szukałam na forum jak wybieraliśmy sposób ogrzewania i nie znalazłam (dla rowiązania kominek z płaszczem+piec elektryczny c.o.).

Na razie jestem z kosztów zadowolona, ale ostatnio czytałam, że prąd w Polsce jest zbyt tani i w ciągu 5 lat może nawet podrożeć o 50% :evil:

Pozdrawiam :D

Ponieważ jak bumerang powraca sprawa kosztów eksploatacyjnych i opłacalności eksploatacyjnej w stosunku do innych nośników, takie sobie wyliczenia:

Zakładane zapotrzebowanie roczne na energię do ogrzania pomieszczeń (spełnia je każdy dom budowany zgodnie z przepisami, z wentylacją grawitacyjną) 60kWh/m2 powierzchni grzewczej i 500kWh/osobę rocznie dla potrzeb ogrzania CWU, uwzględniając sprawności kotłów. I tak:

energia elektryczna 60kWh/m2 CWU 500kWh/osobę (2.590,-)

olej opałowy 6,7l/m2 CWU 56l/osobe (1.870,-)

gaz miejski 6m3/m2 CWU 50m3/osobę (1.134,-)

gaz z butli (+dzierżawa) 5,4 l/m2 CWU 45l/osob. (1.986,-)

Kotły na paliwo stałe od 2,5 do 6 zł/m2 CWU 20 - 30zł/osobe (od 290 do 700zł,-)

Pompa ciepła 15kWh/m2 CWU 166kWh/osobę ( 678,-)

W nawiasach, na czerwono podałem koszt roczny wyliczony dla domu o powierzchni do ogrzania 100m2 i 2 osób z cenami z dolnośląskiego.

Dla kotłów na paliwo stałe podałem kwoty, bo z różnych względów nie da się tego uogólnić (palenie ekogroszkiem, pellets, owies, słoma, drewno).

Jaki z tego wniosek? Chyba taki, że jeśli ma się w zasięgu gazu miejskiego, i nie chce się samemu palić, to ogrzewanie elektryczne jest porównywalne z innymi bezobsługowymi nośnikami, przy czym inwestycynie może być najtańsze.

Pozdrawiam

Ps. energia elektryczna liczona tylko dla taryfy "normalnej"

Poczatkowo było ciekawiej a teraz w tym wątku jest już prawie wszystko. Wracajac jednak do przedmiotowej sprawy to jak dla mnie wyniki roberta-aw nie są zbyt optymistyczne bo przy temp zew kilka stopni w plusie i temp w środku 18st wychodzi 60KW/dobę a jak sam doszedł do wniosku w jego przypadku raczej wchodzi w grę 1 taryfa po 0,40zł to wychodzi 24zł/dobę czyli 720zł/m-c.

OK dom lekko wilgotny, rozszczelniony itp itd ale chyba nie będzie mieszkał w temp 18st tylko wyższej (no chyba że się mylę) a wówczas zysk po usunięciu tych negatywnych czynników (czyli np 2 sezon) zostanie i tak zjedzony przez podniesienie temp w środku. Więc załużmy że wyjdzie 1:1 i wówczas otrzymamy iż ogrzewanie przy plusowej temp. na zewnatrz kosztuje miesięcznie ok 700zł. Dla mnie to jest sporo.

Wiem, że moje rozumowanie jest uproszczone bo pomijam powierzchnie i inwestycje o czym pisaliście ale ja decydując się na dom decydowałem się na inwestycje tzn koszty na starcie a później ma być tak aby dało się zyć przy różnych sytuacjach zawodowych bo nie wiadomo jak bedzie.