Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy Ytong ma bloczki bez uchwytów

I.W.

Recommended Posts

Wszędzie widzę Ytonga który ma uchwyty montażowe. A ja tego nie chcę i chciałbym kupić gładkie (ewentualnie tylko z piórem i wpustem)

Jak dla mnie uchwyt to jest dziura obniżająca parametry cieplne ściany. Wiem że zaraz ktoś napisze że powietrze zamknięte w niewielkiej przestrzeni jest izolatorem ale ta przestrzeń jak dla mnie w tym przypadku jest za duża. Czy ktoś ma argumenty że się mylę?

Jak byś miał ułożyć kilka tysięcy bloczków Ytongu które są gładkie jak szklanka, mają krawędzie jak linijka na dodatek na cienką warstwę kleju a ktoś durny pozaklejał uchwyty. Dopiero szlag by cię trafił. Bez uchwytów z takiego materiału nie da się sprawnie budować. Ciekawe czy ktoś by się podjął. Na szczęście w ofercie Ytonga nie ma takich udziwnień o jakie prosisz.

Inni producenci oferują również bloczki gładkie i nie wiem czy można nazwać to udziwnieniem.

Ytong jest najbardziej powszechny i dostępny najłatwiej go kupić i stąd moje pytanie.

Sam postawiłem garaż z suporeksu bez uchwytów i żyję a bloczki udało się precyzyjnie ustawiać za pomocą gumowego młotka. Prawdopodobnie dom też będę kleił sam

Chwilowa wygoda dla murarzy a konsekwencje ponosi się przez całe lata. To jest jeden z przykładów że materiał jest robiony dla wykonawców nie dla inwestora

• 1 month później...
Kombinujesz, kombinujesz, miałeś w ręku suporeks i Ytong? Porównaj ich gładkość i dokładność wykonania.

Miałem ale to nie ma nic do rzeczy. Wręcz przeciwnie -dokładniejszy materiał jakim jest Ytong kładzie się łatwiej niż suporex i śmiem twierdzic że bez uchwytów jest to w pełni możliwe. W poście chodziło mi jedynie o to że nie chcę mieć ściany z dziurami i tyle. Czy fachowcy dają zniżkę jak mają bloczki z uchwytami czy liczą tak samo od metra? Jeżeli mam zapłacic tyle samo to wybór poda na gładkie i scianę mam lepszą. Poza tym bloczki z uchwytem są droższe biorąc nawet pod uwagę różnicę w zużyciu kleju. Zresztą i tak już kupiłem - gładkie.