I.W. 17.11.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Wszędzie widzę Ytonga który ma uchwyty montażowe. A ja tego nie chcę i chciałbym kupić gładkie (ewentualnie tylko z piórem i wpustem) Jak dla mnie uchwyt to jest dziura obniżająca parametry cieplne ściany. Wiem że zaraz ktoś napisze że powietrze zamknięte w niewielkiej przestrzeni jest izolatorem ale ta przestrzeń jak dla mnie w tym przypadku jest za duża. Czy ktoś ma argumenty że się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 17.11.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2006 Jak byś miał ułożyć kilka tysięcy bloczków Ytongu które są gładkie jak szklanka, mają krawędzie jak linijka na dodatek na cienką warstwę kleju a ktoś durny pozaklejał uchwyty. Dopiero szlag by cię trafił. Bez uchwytów z takiego materiału nie da się sprawnie budować. Ciekawe czy ktoś by się podjął. Na szczęście w ofercie Ytonga nie ma takich udziwnień o jakie prosisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 20.11.2006 05:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Inni producenci oferują również bloczki gładkie i nie wiem czy można nazwać to udziwnieniem. Ytong jest najbardziej powszechny i dostępny najłatwiej go kupić i stąd moje pytanie.Sam postawiłem garaż z suporeksu bez uchwytów i żyję a bloczki udało się precyzyjnie ustawiać za pomocą gumowego młotka. Prawdopodobnie dom też będę kleił samChwilowa wygoda dla murarzy a konsekwencje ponosi się przez całe lata. To jest jeden z przykładów że materiał jest robiony dla wykonawców nie dla inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 20.11.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Kombinujesz, kombinujesz, miałeś w ręku suporeks i Ytong? Porównaj ich gładkość i dokładność wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 20.11.2006 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Mój serdeczny przyjaciel który sam murował z siporeksu bardzo narzekał na uchwyty bo wg niego to jest niecny sposób producentów na to żeby szło więcej kleju Który jest drogi i przez to on musi go więcej kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 20.11.2006 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 W przypadku Ytonga tłumaczenie przyjaciela KaiMa nie ma zastosowania bo klej w odpowiedniej ilości jest wliczony w cenę materiału.U mnie faktycznie kleju było w sam raz - dokładnie tyle ile potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 29.12.2006 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Kombinujesz, kombinujesz, miałeś w ręku suporeks i Ytong? Porównaj ich gładkość i dokładność wykonania. Miałem ale to nie ma nic do rzeczy. Wręcz przeciwnie -dokładniejszy materiał jakim jest Ytong kładzie się łatwiej niż suporex i śmiem twierdzic że bez uchwytów jest to w pełni możliwe. W poście chodziło mi jedynie o to że nie chcę mieć ściany z dziurami i tyle. Czy fachowcy dają zniżkę jak mają bloczki z uchwytami czy liczą tak samo od metra? Jeżeli mam zapłacic tyle samo to wybór poda na gładkie i scianę mam lepszą. Poza tym bloczki z uchwytem są droższe biorąc nawet pod uwagę różnicę w zużyciu kleju. Zresztą i tak już kupiłem - gładkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts