Gość 28.04.2003 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 czy inst. CO z Cu prowadzona w ścianach to dobry pomysł?? Mam obawy przed układanie w posadzce - boję się ewentualnego kucia w razie awarii. Jak Wy robicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek99 28.04.2003 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 chyba nie ma co się obawiać inst. co w posadzce - setki osób tak robi. Wszystko jest ok, jeśli inst. jest wykonana prawidłowo, tzn. bez łączenia rur w posadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tommco 28.04.2003 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 A ja właśnie dziś skończyłem i mam łączenia w posadzce. Orientowałem się i podobno nie jest to aż tak ryzykowne. Pewnie powiecie, że mam nierówno pod sufitem, ale trudno. Tak to sobie wymyśliłem i tak mam. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wstep Bronislaw 28.04.2003 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Arek99: w miedzi twardej zawsze bedziesz miał łączenia, w miękkiej przy systemie rozdzielaczowym - nie. Oba sposoby sa prawidłowe.Ja zażyczyłem sobie, właśnie ze względu na brak łączeń, systemu rozdzielaczowego (w plastiku zresztą). Niestety nie zadbałem o c.w.u i mam podłogę naszpikowaną złączkami. O maly włos zreszta nie doszło do nieszczęścia: moi [tiiiit] hydraulicy zwineli się, twierdząc ze wykonali próbę i instalacja jest szczelna. Dwa dni później miał zjawić się posadzkarz i zalac to wszystko betonem. Atak zimy sprzed dwóch tygodni szczęśliwie go "powstrzymał" a ja zauważyłem że ciśnienie w instalacji siada. Okazało sie że jedna ze złączek przeciakała.Teraz nie zgodziłbym się na jakiekolwiek łączenia w podłodze.Bronek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reckruth 09.05.2003 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2003 To że wystąpił przeciek to wina instalatora a nie materiału czy połączenia. Dla 100 % pewności połączenia w miedzi polecam system zaciskany typu SANHA Pressfittings. W takich systemach producent systemu bieże na siebie odpowiedzialność za połączenie a nie ponosi jej instalator (ewentualne odszkodowanie wypłaca producent).Prawidłowo wykonana instalacja miedziana w otulinie (dającej możliwość rozszeżalności cieplnej) nie ma prawa nawalić zalana w betonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 10.05.2003 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2003 Rób jak chcesz każdy sposób jest dobry pod warunkiem ze inst . została wykonana prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts