Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

inst. CO z miedzi w ścianch czy posadzce??

Gość

Recommended Posts

Arek99: w miedzi twardej zawsze bedziesz miał łączenia, w miękkiej przy systemie rozdzielaczowym - nie. Oba sposoby sa prawidłowe.

Ja zażyczyłem sobie, właśnie ze względu na brak łączeń, systemu rozdzielaczowego (w plastiku zresztą).

Niestety nie zadbałem o c.w.u i mam podłogę naszpikowaną złączkami. O maly włos zreszta nie doszło do nieszczęścia: moi [tiiiit] hydraulicy zwineli się, twierdząc ze wykonali próbę i instalacja jest szczelna. Dwa dni później miał zjawić się posadzkarz i zalac to wszystko betonem. Atak zimy sprzed dwóch tygodni szczęśliwie go "powstrzymał" a ja zauważyłem że ciśnienie w instalacji siada. Okazało sie że jedna ze złączek przeciakała.

Teraz nie zgodziłbym się na jakiekolwiek łączenia w podłodze.

Bronek

• 2 weeks później...

To że wystąpił przeciek to wina instalatora a nie materiału czy połączenia. Dla 100 % pewności połączenia w miedzi polecam system zaciskany typu SANHA Pressfittings. W takich systemach producent systemu bieże na siebie odpowiedzialność za połączenie a nie ponosi jej instalator (ewentualne odszkodowanie wypłaca producent).

Prawidłowo wykonana instalacja miedziana w otulinie (dającej możliwość rozszeżalności cieplnej) nie ma prawa nawalić zalana w betonie.