Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Chcę wziąć kredyt, ale trochę się boję...

assad

Recommended Posts

Mam dylemat dotyczący kredytu. Działkę dostaliśmy od rodziców, dom-stan surowy otwarty wybudowany za własne oszczędności, najprawdopodobniej na wiosnę kupimy jeszcze za gotówkę okna. I na tym się skończy...Nie chcemy budować domu przez kolejne 10 lat więc myślimy o kredycie. Dodatkowo przemawia za tym fakt iż mieszkamy z moimi rodzicami, dziadkami i bratem. Mamy dla siebie 1 pokój ok. 20 m kw. (ja,mąż i 3-latek). Reszta domu jest wspólna i ciągle są z tego powodu jakieś zgrzyty.

Mąż w najbliższych dniach zaczyna nową pracę, w której będzie miał zarobki w wysokości ok.3000-3500 zł netto. Ja na razie nie pracuję.

I tu pojawia się dylemat czy damy rade z kredytem? Banki wyliczyły nam ok. 750 zł raty miesięcznej przy kredycie 100 000 na 15 lat.

Proszę o pomoc osoby, które spłacają podobny kredyt. Jak sobie radzicie, czy nie jest to zbyt duże obciążenie domowego budżetu? A przede wszystkim czy nie czujecie się trochę jak więzniowie własnego kredytu?

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja bym brala kredyt i sie nie wachala, sytuacja jest nieciekawa w domu, wiec kredyt to najlepsze wyjcie. Razem z mezem wzielismy kredyt na 120tys z srodkami na zycie 2 tys i wystarcza nam to przy splacie raty ok 600zl, czynsz 400zl i jakos dajemy rade, bez wiekszych wyrzeczen. Odwagi :) my tez sie balismy :) a teraz okazuje sie, ze nie jest tak zle, chociaz caly czas czuje ciezar...

Weź 200 tyć na 30 lat i wykończysz dom łącznie z ogródkiem.

Rata 750 PLN na miesiąc przy zarobkach 3500 daje sporo na życie jeszcze

Nie bać się i brać.

Ale dobra rada, lepiej bierz więcej i potem nie dobieraj, my zaplanowaliśmy, ze sie zmieścimy w swoim, potem dobieraliśmy i niepotrzebnie dwa razy koszty ponosiliśmy a i teraz sie szarpiemy z wykończeniem

Mam dylemat dotyczący kredytu. Działkę dostaliśmy od rodziców, dom-stan surowy otwarty wybudowany za własne oszczędności, najprawdopodobniej na wiosnę kupimy jeszcze za gotówkę okna. I na tym się skończy...Nie chcemy budować domu przez kolejne 10 lat więc myślimy o kredycie. Dodatkowo przemawia za tym fakt iż mieszkamy z moimi rodzicami, dziadkami i bratem. Mamy dla siebie 1 pokój ok. 20 m kw. (ja,mąż i 3-latek). Reszta domu jest wspólna i ciągle są z tego powodu jakieś zgrzyty.

Mąż w najbliższych dniach zaczyna nową pracę, w której będzie miał zarobki w wysokości ok.3000-3500 zł netto. Ja na razie nie pracuję.

I tu pojawia się dylemat czy damy rade z kredytem? Banki wyliczyły nam ok. 750 zł raty miesięcznej przy kredycie 100 000 na 15 lat.

Proszę o pomoc osoby, które spłacają podobny kredyt. Jak sobie radzicie, czy nie jest to zbyt duże obciążenie domowego budżetu? A przede wszystkim czy nie czujecie się trochę jak więzniowie własnego kredytu?

Witam!

Proponuję rozważyć zaciągniecie kredytu na dłuższy okres spłaty, (do 30- 40 lat) co spowoduje obniżenie raty kredytu a jak zakończysz budowę, wyposażysz dom i poprawi się Twoja sytuacja finansowa np. skrócisz okres spłaty podwyższając wysokośc rat lub po prostu będziesz nadpłacać uprzedzając o tym swój bank : :D

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Jeśli potrzebowałaś porady w stylu "bierz, odwagi " to je otrzymałaś.

Chce jednak zwrócić uwagę, że nikt z doradzających Ci na tym forum nie spłaci Ciebie tego ewentualnego kredytu, w związku z czym takie porady niewiele kosztują, a jeszcze mniej znaczą. Od biedy można przeżyć za 1 000 zł, wszystko zależy jakie kto ma potrzeby. A każdy ma różne. Ja bym się bardziej oparł na własnych wyliczeniach dotyczących domowego budżetu - ile wydajecie i czy możecie i chcecie wydawać mniej. Oczywiście jak już poradzono, kredyt warto wziąć z opcją wcześniejszej spłaty bez dodatkowych kosztów. O ile w ogóle warto wziąć kredyt...

...pamiętajmy: musi coś zostać na "waciki", tak więc rata na miarę naszych możliwości...i juz. :wink:

Juz bank sie o to zaopiekuje... Mi skur...yny przyznali znacznie mniejszy kredyt niz wnioskowalem. Do tej pory jestem wku... wkurzony.

Te debile maja swoje wspolczynniki ile ja powinienem wydawac. A po przeanalizowaniu moich wydatkow (w ostatnich 3 miesiacach!!! Tylko 3 miesiacach, w tym wakacje) stwierdzili, ze mam spore wydatki. Nie zauwazyli, ze wydatki sa rowniez firmowe (spore). Debile!!! Slow nie mam... Teraz musze kombinowac. Co by na waciki zonie starczylo!