mckwadrat 18.11.2006 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Nikt kto mnie zna choć trochę nie uwierzy, że będę prowadził ten dziennik regularnie, no ale nie zniechęcam się od razu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 18.11.2006 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Kości zostały rzucone ! Na mieszkanie mnie już nie stać - dramat, dobrze że jest alternatywa dla biedniejszych i można dom wybudować. Działka w spadku po dziadku, więc połowa gratis. Do decyzji trzeba było trochę dojrzeć, ale rzeczywistość zdecydowała za mnie. Rozpoczynam czelendż, który na tym etapie zupełnie mnie nie przeraża - zawsze sobie tłumaczę - wszystko jest dla ludzi - inni mogą mogę i ja. Ruszyło jakoś niedawno - trzeba było wybrać projekt. Zasada prosta, jeśli jakiś będzie mi się podobał ciągle po 3 tygodniach oglądania innych - to bedzie ten ! Wymagania formalne na rozwiązanie dopuszczalne oczywiście były wyspecyfikowane, nie mniej analiza wielokryterialna jak wiadomo prostą sprawą nie jest. Warunek na 3 tygodnie pozwalał na uniknięcie lokalnego minimum optymalizacji. W komorze losującej został jeden StudioARCIS AD-59 http://www.studioarcis.pl/opis.php?id=136 i sprawa stałą się zupełnie prosta. Pierwsze śliwki robaczywki ! Dalej gmina - "idzie się dogadać" - wypis z planu już jest. Aktualnie jestem na kilku równoległych etapach: - adaptacja projektu - ustawienie ekipy - geotechnik - pierwsze zakupy - no strasznie bym chciał stali nakupić, sam nie weim dlaczego Jakby ktoś znał kogoś w okolicy to bardzo chętnie nazbieram kontaktów Dość jak na pierwszy raz - trzeba się oszczędzać. Zdjęcia - jaki jest najlepszy patent na zdjęcia ? fotosik, imageshack , ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 20.11.2006 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Nowy tydzień-nowy plan! Narazie spróbuję metody małych planów, żeby od razu się nie zniechęcić. Zatem w tym tygodniu planuję: 1. załatwić geotechnika (ale tak żeby przeżył) - dizęki uprzejmości forumowiczów i okolicznych budowniczych mam dwa kontakty tanie i dobre (możliwe ?) ok 600. za badanie i ekspertyzę - właśnie rozmawiałem - konkretni ludzie - będzie dobrze 2. znaleźć architekta do adaptacji porjektu. Mam już jeden namiar - nie mogę się dodzwonić, ale nie dam mu spokoju 3. no i do tego nie zawalić pracy w pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 23.11.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ciśnienie ze mnie zeszło. Co prawda mam już dogadanego geotechnika na jutro (~600pln), Architekta za 700, tyle tylko, że okazuje się (co pewnie dla większości jest, ale niekoniecznie było wcześniej oczywiste) potrzebuję mapy do celów projektowych od geodety - niby kwestja wydrukowania tego z cada i pieczątki, ale trwa to minimum 2 tygodnie (wiadomo-Warszawa) no i kosztuje - po targach usłyszałem 800 pln - nie wiem czy to dużo. Rozmawiałem z jedną ekipią, krzyknęli 29 ale dopiero na sierpień - konkretni górale, bardzo spoko. Narazie myślę, że sierpień to za daleko, ale jak tak będą szły formalności, to nie wykluczone, że w sam raz. No i najgorsze - wczoraj rano 'studentka' wjechała mi w samochód - chociaż "aż dwa razy spojrzała w lusterko" - dramat - po prostu dramat, ona nie uważała, a ja straciłem kupę nerwów, wczoraj cały dzień i do tego najprawdopodobniej pieniądze, bo znając rzeczoznawców PZU będą kazali naprawiać - a kupiłem nowy samochód (niecały rok) i to mnie nie zupełnie interesuje, jakbym chciał klepany to bym kupił grata z Niemiec. Wybaczcie narzekanie, ale najnormalniej w świecie jestem wkurzony i nawet nie na robotników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 24.11.2006 14:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Dziś był z wizytą geotechnik. Nie powiem, spodziewałem się więcej. Trwało to niecałe 30 min. Powykręcali świderkiem trochę ziemi, zapisując na kawałku kartki kolory piachu (no może to i tak - nie znam się) potem orzekli, że woda jest na 2,20 m co jest prze-dobrą wiadomością (może - jeszcze nie popadam w euforię). 3 dziury, 3 panów, 3 egzemplarze ekspertyzy (we wtorek), 30 min to wszystko po jakimś działaniu, w jakiejś algebrze daje 600 pln. No i tyle (samochód ciągle rozbity, żadnych wieści o wycenie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 05.01.2007 14:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 nowy rok - nowy zapał. Choć geodeta skutecznie mnie go pozbawia - na mapkę do celów projektowych czekam już prawie 2 miesiące - dramat ! A wszyscy już czekają, a bez mapki ani gazu, ani prądu, ani architekta. A ekipa już się grzeje na wiosnę - mam nadzieję, że się uda.Teraz zabrałem się za zakupy - chyba jeszcze ciągle sezon zimowy i będzie taniej. Zacznę od pustaków - w projekcie mam grubości 24, rodzice budowali z 36, ale nie wiem czy warto, bo równica w cenie spora. I tak podobno ważniejsze jest ocieplenie - zobaczymy. Na razie czekam na odpowiedź z zakpolu, w przyszłym tygodniu podjadę do minoxa - ale nie spodziewam się dużych różnic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 05.01.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 polecam darmowy program od googla - sketch-up, rysowanie 3d dziecinnie proste - można sobie pochodzić po nowym domu filmów nie będę umieszczal http://images26.fotosik.pl/2/6bc58c6e15f38bebm.jpg nie wiem jak wy ale ja mam juz ogród z podświetlanymi drzewami a w nim basen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mckwadrat 20.06.2007 07:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2007 Wiedziałem, że nie uda mi się prowadzić dziennika systematycznie - momenty euforii i radości z postępów spędzałem na budowie, w momentach porażek rozpaczliwie szukałem rozwiązań - oczywiście nie mogło się obejść bez "poprawiania ścian: Co tu dużo gadać, jak się nie przypilnuje to dobrze nie będzie - każdy to wie, albo się dowie prędzej czy później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts