robert58 18.11.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Witam, stoję przed wyborem pokrycia dachowego. Dom w Orchideachhttp://www.archon.pl/index.php?act=12&menu_act=1&sid=m3f8bcb265d0f0 Proszę o opinie dachówki ceramicznej tzw. "karpiówki" - zalety, wady użytkowania, położenia itd. Porównanie z dachówkami ceramicznymi typu "średzka", "eska", "kera", "sirius", "rubin" itp. jak najbadziej pożądane. Z góry dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 18.11.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 W kwestii ulozenia. Jesli przy karpiowce zdecydujesz sie na wzor luski wez pod uwage, ze bedziesz potrzebowal dwa razy wiecej lat.No i do karpiowki musza byc naprawde dobrzy dekarze - przy karpiowce kazda fuszerke bardzo widac... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 18.11.2006 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 dzięki P.e.t.e. Nie dopisałem wcześniej - a pewnie istotne.Dach będę miał już niebawem w pełni odeskowany i pokryty papą. Nie jakie to ma znaczenie odnośnie ilości łat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.11.2006 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Iloć łat się nie zmieni.Przy karpiówce łatš jest pierwsza warstwa.Układanie wydaje mi się łatwiejsze (układałem).Wadš jest większa masa dachu i większa iloć dachówek do układania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 19.11.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Masz dosyć "wyniosły" dach. Przy karpiówce będzie on wyglądał bardziej lekko. U mnie powierzchnia dachu to około 370m2. Mam karpiówkę Koramic-a (antracytowa angoba), choć planowana była Braas Cisar. Teraz patrząc na dach nie wyobrażam sobie innej. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 19.11.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 dzięki P.e.t.e. Nie dopisałem wcześniej - a pewnie istotne. Dach będę miał już niebawem w pełni odeskowany i pokryty papą. Nie jakie to ma znaczenie odnośnie ilości łat. Deskowanie nie ma znaczenia jesli chodzi o ilosc lat - po prostu przy ukladaniu karpiowki w luske laty daje sie 2 razy gesciej (to wynika z po prostu z ukladu dachowek, ktore zachodza na siebie w ok. 50 %). Chyba, ze zdecydujesz sie na ulozenie karpiowki w koronke - wtedy ilosc lat nie podwaja sie. P.S. Ja też jestem zdecydowany na karpiówkę, tylko nie zdecydowałem się jeszcze ostatecznie na kolor... W moim przypadku w grę wchodzi raczej Creaton albo Rupp Opal... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 19.11.2006 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Mamy Creatona czerwoną angobę i prawdę powiedziawszy NIE WYOBRAŻAM SOBIE INNEJ DACHÓWKI NA NASZYM DACHU!!! Łat faktycznie było 2x więcej, pełne deskowanie i droższa folia, ale efekt końcowy wart jest tego! Nawet na naszym 2-spadowym dachu... Taki już skromny jestem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.11.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Gdybym miał taki dach jak ty to nie kładłbym karpiówki ponieważ wyjdzie taniej i łatwiej do ułożenia, Pomijam względy estetyczne. Karpiówka wygląda na dachu bardzo ładnie szczególnie ułożona w łuskę ale dach musi być troche pokombinowany a taki masz. Mi osobiście dachy proste dwuspadowe bardziej podobają się pokryte tradycyjnymi dachówkami niż karpiówką. Piszę to jako właściciel dachu pokrytego karpiówką z wolim okiem ,który jak bedzie budował drugi dom bez wolego oka to nie będe kładł karpiówki ze względów ekonomicznych. ale to się zrozumie po jakimś czasie.U mnie jakieś dwa lata kiedy myślę co bym zrobił inaczej w drugim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
benyś 19.11.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Zdecydowanie najcięższe i napewno najdroższe zarówno w zakupie mat jak i robocizny wśród wszystkich dachówek pod wzgledem szczelności również nie taka super natomiast położona w łuskę zdecydowanie najładniejsze pokrycie ceramiczne dachu ,wybór należy do Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 19.11.2006 20:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 wiem wiem ... wybór należy do mnie. Koszty są tu (forum murator z całym szacunkiem) drugorzędne - myślę, że zorientuję się otrzymując kosztorysy. Wszelkie inne argumenty są mile widziane - dla wyboru coś za coś. Ot, taki kolejny kompromis w życiu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Na kopertowym dachu tylko karpiówka . Kolor zostawiłabym taki jak na projekcie. Czasami poszukując lepszych rozwiązań można bardzo ładny dom zepsuć niewłaściwym doborem kolorów. Zaufaj projektantowi. U nas też będzie karpiówka. Antracyt angobowana. Creaton lub Rupp Ceramika (ceny i jakość bardzo podobne). Wszędzie odradzają natomiast Koramika, bo jest niedokładny, ma na powierzchni szczeliny, w które wsiąka woda i gdy chwyci mróz może dojść do pękania dachówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 21.11.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Oczywiście wszystko jest sprawą gustu i kasy. Moge coś napisać bo jak pisałem wczesńiej mam dach pokryty karpiówką w łuskę coś koło 320 m2. Teraz kiedy tak sobie patrzę na mój dach mówię sobie że wygląda bardzo ładnie ale jak bym budował kiedyś nastepny dom to wybrałbym dach który mozna pokryc dachówką tradycyjną ( ale tylko ze względów ekonomicznych). Dach był najdroższym elementem domu tj wiecej niż okna i całe instalacja wod-kan i CO oraz tynki razem wzięte no i chyba troche elektryki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 21.11.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Karpiówka to najpiękniejsze z pokryć.Jednak najpierw w koronkę a później w łuskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 21.11.2006 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Karpiówka to najpiękniejsze z pokryć. Jednak najpierw w koronkę a później w łuskę Twój post może wywołać dyskusję podobna do tej o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi lub odwrotnie. Masz racje że jest najpiekniejszym z pokryć. [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
K74 21.11.2006 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Karpiówka to najpiękniejsze z pokryć. Jednak najpierw w koronkę a później w łuskę Twój post może wywołać dyskusję podobna do tej o przewadze Świąt Bożego Narodzenia nad Wielkanocnymi lub odwrotnie. Masz racje że jest najpiekniejszym z pokryć. [/img] Eee... dyskusji chyba nie będzie, bo wszyscy jakoś wyjątkowo jednomyślni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.11.2006 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 No co wy, tylko w koronkę.Kto układa w łuskę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 21.11.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Czy to jakas prowokacja przeciez duzo , duzo wiecej nowych dachow jest kryta w luske. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.11.2006 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Oni nie wiedzą, że powinno się układac w koronkę. Tak lepiej życ w nieświadomości.Tak jest najładniej, obejrzyj sobie domy. Sam przyznasz mi rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 21.11.2006 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Oni nie wiedzą, że powinno się układac w koronkę. Tak lepiej życ w nieświadomości. Tak jest najładniej, obejrzyj sobie domy. Sam przyznasz mi rację Muszę Cię zmartwić - łuska jest The Best, a koronka to The Best 2... Tak naprawdę, to kwestia gustu, tak jak i kolor, styl nowoczesny lub retro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 21.11.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Widzę u ciebie chęć kompromisu, ale to się nie liczy i nie dam się na to złapać. Tylko koronka. Ale ja Braas. Karpiówka nie dla mnie. Za droga. Chociaż dach aż się prosi o karpiówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts