remx 24.11.2006 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Żenada Mam wrażenie że przemawia przez ciebie żal że byłeś takim sknerą i poskompiłeś na kilka łat więcej Szkoda że fotosik padł. Widziałem ile razy tam wchodziłeś chyba pokazywałeś całej rodzinie Widzę że wykonawca robił co mógł aby jakoś tę łuskę przerobić na koronkę. W zasadzie jest to nawet koronka, tyle że trochę za dużo w pionie przesunął względem siebie te dachówki. Przesunięcie powinno być zdecydowanie mniejsze jak ma wyjść ładna koronka. No ale na przyszłość będziesz wiedział że przesunięcie ma być minimalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Chyba masz na myśli że tańszy bo ładniejszy to napewno nie Tego nie rozumiem. Przecie w koronkę wchodzi o 20 dachówek więcej na metr a to one są drogie a nie łaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 24.11.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Przepraszam za pytanie "off topic" - po ile można teraz kupić ananasy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Troche drożej niż grapeifruty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 24.11.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 OK, przepraszam za wtrącenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 24.11.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Chyba masz na myśli że tańszy bo ładniejszy to napewno nie Tego nie rozumiem. Przecie w koronkę wchodzi o 20 dachówek więcej na metr a to one są drogie a nie łaty Chyba Jabko nie czytałeś uważnie: ...Łuska to oszczędniejsza wersja "pięknej karpiówki" Koronka to niedościgniony ideał. Jednak kto nie chce (...) kłaść 54szt na m2 kładzie łuskę (koło 36szt chyba)... I tu się mylisz, bo w obydwu sposobach krycia ilość dachówek podstawowych na m2 jest ta sama. Jeśli zaś chodzi o oszczędności, to tradycyjna karpiówka jest wersją ekonomiczniejszą od karpiówki żłobkowanej (42 - 46 szt/m2) gotyckiej i sześciokątnej (36 szt/m2), nie wspominając już o wieżowej (60 szt/m2)... A do tego jeszcze zróżnicowanie cenowe za kolor, angobowanie, czy glazurę. P.S.: W każdym razie łuska wychodzi nieco drożej, bo dochodzą dodatkowe łaty... Pozdrawiam P.S.: Już Ktoś wcześniej napisał, że od koronki można dostać oczopląsu, więc jesteś usprawiedliwiony!!! :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 O kur... faktycznie. W tami bądź razie wybór jest jeszcze prostszy.Tańsze i ładniejszeTYLKO KORONKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 24.11.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 O kur... faktycznie. W tami bądź razie wybór jest jeszcze prostszy. Tańsze i ładniejsze TYLKO KORONKA No, ale przecież wcześniej podniecaliście się razem z Remx, że łuska to taniocha, a koronka to klasa, bo droższa... Chwiejny Bracie jesteś!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Znajdź mi post gdzie napisałem że łuska jest ładniejsza od koronki.Nigdy. Koronka ładniejsza A pomyłka dotyczyła tylko ceny (ilosci sztuk na m2) co nie ma nic do wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 24.11.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Oczywiście, że nie pisałeś, że łuska ładniejsza od koronki, ale: Łuska to oszczędniejsza wersja "pięknej karpiówki" Łuska to tani substytut. Opium dla biednych. Taniej to chyba tylko blacha falista. Koronka to już strasznie drogo, wręcz snobizm Jak bym miał siano to koniecznie karpiówka w koronkę wydawało mi się, że Wasz zachwyt wypływał z przekonania, że piękniejsze jest to, co droższe... Ale pasztet nam się tu wykroił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 24.11.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Nie nie . Dwie osobne sprawy 1) Estetyka 2) Kasa Dla mnie ładniejsza jest koronka i basta. Ale nie wiem czmu miałem przekonanie że koronka wymaga 54szt/m2 więc myślałem że dużo drozsza. A te teksy to wybacz...troszke żartobliwe jak cały post Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfpc 24.11.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Oczywiście, że od początku zdawałem sobie sprawę o Waszym żartobliwym tonie w wypowiedziach. Co do gustów - każdy ma swój i koniec. Ale pożartować sobie trzeba!!! Pozdrawiam :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 24.11.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Karpiowka 18x38 cm , koronka / luska : nachylenie .......... rozstaw..........zuzycie 30-35 stopni.........29cm / 14,5cm.........38,3 szt. na m kw.35-40 stopni.........30 cm /15cm............37,0 szt. na m kw.40-45 stopni.........31cm/15,5cm............35,8 szt. na m kw.45-60 stopni.........32cm/16cm...............34,7 szt. na m kw.p. 60 stopni .........33cm/16,5cm.............33,6 szt. na m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 27.11.2006 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Szkoda że kończy się poczucie humoru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 27.11.2006 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2006 Nic sie nie kończy. Bracia mniejsi nie ograniczą naszego poczucia humoru...nawet ułożeni w koronkę...lub w łuskę I powtórzę: Jeśli się chłopu podobaja bardziej łuski niż koronki to klapa na całego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 19.07.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 A mogę mieć bardzo laicką prośbę? Wklejcie proszę jak wyglądają pokrycia, o których mówicie. Też jestem na etapie wyboru pokrycia i jeszcze nie bardzo rozeznaję się w tym nazewnictwie - łuski, koronki itp.... Nasz projekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/agnieszka2/index.php A dachówka ma być ceramiczna i brązowa, ale jeszcze nie mam pojęcia jaki sposób ułożenia i jaki rodzaj... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 19.07.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Wklejcie proszę jak wyglądają pokrycia, o których mówicie. Też jestem na etapie wyboru pokrycia i jeszcze nie bardzo rozeznaję się w tym nazewnictwie - łuski, koronki itp.... Prosze bardzo: http://www.creaton.de/html/pl/152/index.html lub http://www.rupp.pl/realizacje/opal.asp Tez buduje dom z MG Projekt (a konkretnie Benedykta) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2007 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Pete nie zapodałeś gdzie łuska, a gdzie koronka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 robert na tym rysunku z Archtonu to masz chyba jaką marsylkę. Tak to wyględa na tym rysunku. Zalecam przekopiowanie z jakiego innego ich projektu na zwykłego Painta albo innego badziewia do rysowania dachy w dachówce karpiówce.Osobno koronce osobno na łusce. Dopiero wtedy bedziesz widział jak domek się zmieni, a się zmieni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 19.07.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Co do różnicy między łuską, a koronką to poza ceną/ilością na metr kw./ilością łat, czy kontrłat/gramaturą dachu (jego ciężarem na metr kw.) jest zasadnicza różnica.Otóż karpióka ułożona w koronkę będzie wymagała znacznie później przełożenia, gdyż jeżeli dachówka wierzchnia lub spodnia w koronce sięwykruszy to zawsze jest zabezpieczenie w postaci drugiej warstwy. Karpiówka ułożona w łuskę takiego zabezpieczenia nie daje. Wykruszenie się którejkowiek dachówki skutkuje natychmiastową dziurą w dachu. Co przy czekajacych nas coraz częstszych anomaliach pogodowych może skutkować "zjechaniem" całego pieknego dachu, gdyż przez taką dziurę przy wichurze może ulec zmianie tak ciśnienie, że podniesie całość poszycia połaci dachowej. Co do poruszanej tu koronkarskiej metody zabezpieczenia kosza to bym się za bardzo nie podniecał. Mieszkam obecnie pod starą koronką. Od zawietrznej (czyli wiatr nie może podwiewać pod dachówki ułozone w koszu) najprawdopodobniej czeka mnie wymiana całej belki konstrukcyjnej. Będę wiedział jak zdemontuję poszycie mansardy. Widzę jednak zacieki na ścianie pod dobrze ułożoną koronką w koszu, a kosz jest w pełni wyposażony i optycznie poprawnie ułożony w koronkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts