kroyena 19.07.2007 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2007 Dla roberta przy pełnym deskowaniu nie mają znaczenia czy będzie mocno ciekło czy nie. Jeżeli dobrze na dole uszczelni blachy okapu to i tak powinno spłynąć do rynny. Krytyczne może być gramatura.Projekt powinien ograniczyć tobie ciężar jakim możesz obciążyć konstrukcję dachu. Pamiętaj że bedzie to pełen ciężar nie tylko poszycia i dachówek, ale takze ocieplenia, płyt gips-karton itp. Wolałbym mieć lżejszy dach niż połamany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 20.07.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 A co byście polecali do naszego dachu?Nachylenie mamy 40 st. A reszta j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 20.07.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Jeżeli to ten pod loginem to coś drobnego. Po chłopsku zapodam. Połaci od cholery i to małych i pokośnych. JAk kupicie duże dachówki to bedzie dużo ścinek. I małe będzie łatwiej dopasować miedzy lukarnami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 20.07.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Z małych spodobała mi się ROMANOKREMPER L21 i ANTICO, ale nie ma brązów.http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/ROM_DFL_NR_hoch.jpg http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/ANT_DFL_nr_hoch.jpgMogę prosić o jakieś sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 20.07.2007 12:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Cześć,dzięki Kroyena - dachówka już ułożonahttp://www.robert582005.republika.pl/dach.gifzdjęcie z marca 07 - aktualne wkleję niebawem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lunetka 20.07.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 robert58, super - czekam na wersje ostateczna.Co to dokladnie za dachoweczka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 20.07.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Cześć, dzięki Kroyena - dachówka już ułożona http://www.robert582005.republika.pl/dach.gif zdjęcie z marca 07 - aktualne wkleję niebawem Dziadostwo ci odstawili. Nie dość że łuska to jeszcze niedokończone. Pewnie nie chciałeś zapłacić za tą fuszerkę (nie dziwię się) i porzucili robotę. Gdzie był kierownik budowy, zwolnij go. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szron 20.07.2007 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Karpiówka jest po prostu śliczna. Niezależnie jak sie ją ułoży. Ja mam dach na 200m2 i nie wyobrażam sobie innej dachówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 20.07.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Teraz to już musztarda po obiedzie.Trzeba będzie rozbierać i kłaść jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 20.07.2007 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 a co Ci się, Remx, nie podoba w moim dachu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wartownik 20.07.2007 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 a co Ci się, Remx, nie podoba w moim dachu?? tez chcialem o to zapytac , chetnie poslucham z pozycji dekarza , zwlaszcza dlaczego trzeba rozbierac dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siemka 22.07.2007 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Podepne się pod temat......jestem w trakcie decyzji dt. rodzaju pokrycia dachu.....jeden warunek.....kolor ciemna zieleń....niestety nie znalazłem takiej karpiówki.Pytanie czy żle szukałem czy naprawdę takiej nie znajdę ????Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 22.07.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Podepne się pod temat......jestem w trakcie decyzji dt. rodzaju pokrycia dachu.....jeden warunek.....kolor ciemna zieleń....niestety nie znalazłem takiej karpiówki. Pytanie czy żle szukałem czy naprawdę takiej nie znajdę ???? Pozdrawiam A moze taka (Creaton Finesse) http://www.creaton.de/jcat-images/Produktbilder/Dachflaeche/FI_DFL_KL_dunkelgruen_gla.jpg Z Ruppa jest chyba tylko "zwykła" zielen http://www.rupp.pl/oferta/opal.asp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 17.09.2007 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Remx, widzę, że jesteś na forum - czy mógłbyś odpowiedzieć na pytanie Wartownika z dn 20 lipca oraz moje? robert58 napisał: a co Ci się, Remx, nie podoba w moim dachu?? tez chcialem o to zapytac , chetnie poslucham z pozycji dekarza , zwlaszcza dlaczego trzeba rozbierac dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 18.09.2007 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Co do różnicy między łuską, a koronką to poza ceną/ilością na metr kw./ilością łat, czy kontrłat/gramaturą dachu (jego ciężarem na metr kw.) jest zasadnicza różnica. Otóż karpióka ułożona w koronkę będzie wymagała znacznie później przełożenia, gdyż jeżeli dachówka wierzchnia lub spodnia w koronce sięwykruszy to zawsze jest zabezpieczenie w postaci drugiej warstwy. Karpiówka ułożona w łuskę takiego zabezpieczenia nie daje. Wykruszenie się którejkowiek dachówki skutkuje natychmiastową dziurą w dachu. Co przy czekajacych nas coraz częstszych anomaliach pogodowych może skutkować "zjechaniem" całego pieknego dachu, gdyż przez taką dziurę przy wichurze może ulec zmianie tak ciśnienie, że podniesie całość poszycia połaci dachowej. Pnieważ stoję przed podobnym wyborem co robert58, chciałem podsumować - rozumiem, że niejako za koronką przemawia: - ilość łat jak przy normalnej dachówce (w łusce x2) - trochę lepiej zabezpiecza dach. Kwestie wyglądu pomijam, bo to sprawa indywidualna. Czy jest jeszcze coś ważnego co przemawia za którąś z nich? Co do poruszanej tu koronkarskiej metody zabezpieczenia kosza to bym się za bardzo nie podniecał. Mieszkam obecnie pod starą koronką. Od zawietrznej (czyli wiatr nie może podwiewać pod dachówki ułozone w koszu) najprawdopodobniej czeka mnie wymiana całej belki konstrukcyjnej. Będę wiedział jak zdemontuję poszycie mansardy. Widzę jednak zacieki na ścianie pod dobrze ułożoną koronką w koszu, a kosz jest w pełni wyposażony i optycznie poprawnie ułożony w koronkę. Czy zatem ogólnie karpiówka gorzej zabezpiecza dach przed deszczem/śniegiem niż standardowa dachówka? pzdr, TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 18.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czy zatem ogólnie karpiówka gorzej zabezpiecza dach przed deszczem/śniegiem niż standardowa dachówka? Gorzej. Dachowki zakladkowe maja zamki, niektore modele nawet podwojne zamki - dzieki czemu sa szczelniejsze niz pokrycie z karpiowki. Karpiowke wybiera sie glownie ze wzgledu na wyglad, a nie "parametry". Czasem za wyborem karpiowki przemawia tez ksztalt dachu utrudniajacy pokrycie go dachowka zakladkowa (np. wole oka). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert58 18.09.2007 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Hej!Remx!Jesteś znów! nie daj się prosić - odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonaszczytno 18.09.2007 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Trochę mało prostowali łaty, kosz koło łukarny (mogło być lepiej, choć to bardziej wina projektanta niż wykonawcy ) ale ten piękny pas nadrynnowy prawdziwy hit (niżej się już nie dało ? ) tyle spostrzeżeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 18.09.2007 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Czy zatem ogólnie karpiówka gorzej zabezpiecza dach przed deszczem/śniegiem niż standardowa dachówka? Gorzej. Dachowki zakladkowe maja zamki, niektore modele nawet podwojne zamki - dzieki czemu sa szczelniejsze niz pokrycie z karpiowki. Karpiowke wybiera sie glownie ze wzgledu na wyglad, a nie "parametry". Czasem za wyborem karpiowki przemawia tez ksztalt dachu utrudniajacy pokrycie go dachowka zakladkowa (np. wole oka). Pete, co Ty kolegę w błąd wprowadzasz zupełnie nie zgadzam się z Twoim zdaniem w kontekście zabezpieczenia przed deszczem i śniegiem nie jest do końca prawdą to co napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
P.e.t.e. 19.09.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2007 Pete, co Ty kolegę w błąd wprowadzasz zupełnie nie zgadzam się z Twoim zdaniem w kontekście zabezpieczenia przed deszczem i śniegiem nie jest do końca prawdą to co napisałeś O, Izat, zmienilas awatar... na taki bardziej... roslinny A ja twierdze z przekonaniem, ze jest tak jak napisalem. Niestety cos za cos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts