Szadoki 28.04.2003 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Chcę zacząć budowę domu o powierzchni użytkowej 150 m2 ,ale nie wiem z czego z Max-a czy z Porothermu?Może znacie jakąś dobrą i tanią ekipę,która wybudowałaby dom w okolicy Krakowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Nie pytaj, szukaj napierw odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzys1 28.04.2003 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Przelicz co taniej. Porotherm to mur jednowarstwowy(44 cm) Max na pewno trzeba ocieplić. Tylko matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 28.04.2003 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Tylko Grupa Krakowska w wątku Klub Budujaych ma tę moc sprawczą, tam szukaj pomocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Feft 28.04.2003 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Do Krzys1:Uważasz, że jak maxa trzeba ocieplać i taka ściana będzie droższa, to już porotherm jest lepszy?A co z izolacyjnością? Mostkami termicznymi? Możliwością rozłożenia inwestycji w czasie?Pewnie jeszcze kilka takich pytań można by dodać.Niestety trudno jest jednoznacznie powiedzieć, że produkt A lest lepszy od produktu B - zależy na czym komu zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 No właśnie. Chcialbym sie wlaczyć i powiedziec, ze nie zawsze taniocha jest najlepsza.Jak chcesz najtaniej to se zbuduj dom z gliny zlasnorecznie formowanej w kozie bobki, potem sobie to ogac i pokryj sloma. Nie ma bata - bedzie najtaniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 28.04.2003 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Po długich przemysleniach zdecydowalem sie na tradycyjnego Maxa i w ogole na sciane trojwarstwową - tradycyjna ceramika z wełną mineralną. O tym co sklonilo mnie/nas do wyboru roznych technologii napisano juz na forum chyba wszystko. Poszukaj, przeanalizuj, czas zweryfikuje nasze wybory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 28.04.2003 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Tak w ogole to Protherm jedna wielka lipa (przynajmniej ten z Zielonki):* potrafi pekac* magiczny wspolczynnik przenikalnosci termicznej nie jest zgodny z wartosciami jakie uzyskano w polskich laboratoriach* zadna cegla nie ma tak jednolitego koloru jak protherm - a dlaczego ?? - bo do gliny dodawana jest farba!!, nie wiem, ale chyba w celach czysto marketingowych, zeby przyciagalo oko klientaGeneralnie do bani !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 28.04.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Miałem ten dylemat co ty, wybrałem Porotherm 30 P+W ale tylko ze względu na cenę ( MAx i Leier nie dali tyle upustu- 1m2 z PTH wyszedł najtaniej)Na to dam 12 cm wełny i będę mial U=0,22Porównaj ceny Maxa, Porothermu i Leiera i wybierajPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 30.04.2003 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2003 Anonimowy skoro jesteś taki mądry to wytłumacz fenomen dlaczego np w Zielonce dodają barwnika(według ciebie),a np Wienerberger w Gnaszynie cz Lęborku nie dodaje. Następnie zadaj sobie trudu i dowiedz się jaki kolor miały cegły produkowane przez cegielnię,która produkowała przed Wienerbergerm z tegoż złoża.Gdy przebrniesz przez powyższe zastanów się jaki sens miałooby "farbowanie" cegły przez poprzednią,malutką cegielnię i czy byłoby ją na to stać.Pozostałe kwestie - zapoznaj się z nimi i dojdziesz do innych wniosków niż sugerujesz.HEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DarekF 01.05.2003 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2003 A my mieszkamy już trzeci rok w domu z porothermu 44 P+W i jesteśmy zadowoleni. Okna są szczelne, wentylacja grawitacyjna a pary na oknach nie ma nawet w łazience po kąpieli. Za samo ogrzewanie nie licząc gotowania i mycia średnio na m-c/rok płacimy ok 200 zł. Dom 150 m2 + garaż. Niepodpiwniczony z poddaszem użytkowym. Garaż w bryle domu połączony drzwiami. Ponieważ są tam rury z wodą to jest kaloryfer ustawiony na zamarzanie i w bardzo zimne dni włącza się. Garaż jest 34 m2 i brama wprawdzie ocieplona ale od spodu niezbyt szczelna. Dodam, że dom jest otynkowany ale nie ocieplony. Ja jestem za porothermem. Atmosfera też jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts