Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dziennik tego domu co Kusi-komentarze

Recommended Posts

Jeńki... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

Nie zaglądałam do komentarzy całe wieki. Dziękuję bardzo za wszystkie życzenia i Wam wszytskim z całego serce życzę wszystkiego najlepszego, spełnienia marzeń (nie tylko tych budowlanych :lol: ), radości z każdego nadchodzącego dnia.

Normalnie mi głupio...

• Odpowiedzi 409
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Domek fajny. Pomysł z rezgnacją z garażu w bryle też - my zrobiliśmy tak samo i mamy teraz większy przedpokój, okno w łazience i dodatkowy mały gabinet.

Jeżeli chodzi o zdjęcia, to wydaje mi się, że superex jest za blisko ziemii. Będzie nasiąkał wodą - trzeba dobrze zrobić izolację pionową tak z pół metra powyżej poziomu terenu. Trzeba było zrobić podłogę trochę wyżej lub pierwszą warstwę z ceramiki.

Do samej ziemi będzie tam styropian, czymś go pokryć?

Styropian powinien być nawet w ziemii (tak z pół metra poniżej poziomu gruntu). To co jest w ziemii i jak pisałem z pół metra ponad nią należy szczególnie starannie zabezpieczyć - nie zapomnieć o kapinosie. Najpierw pomalować ścianę i fundament czymś co izoluje i nie niszczy styropianu. Następnie cokół pokryć lepszą (droższą) masą izolacyjną - znajdziesz to w sklepie lub na forum.

Nie myśl tylko, że się czepiam - po prostu rzuciło mi się w oczy zdjęcie i skojarzyłem z budową obok. Tam też jest nisko podłoga i dlatego pierwszą warstwę ścian budowali z porothermu.

Ale ja wcale nie myślę, że się czepiasz :lol: Dobrze, że jest ktos kto bezinteresownie coś doradzi zamiast czepaić się bóg wie czego. Nie mogliśmy podnieść budynku wyżej, bo koszty nawiezienia ziemi by nas zjadły. Pierwsza warstwa miała być z cegły, ale kiero cos tam powyliczła i stwierdził, że może byc tak jak jest. Poza tym u nas dach będzie wystawał 80 cm poza ściany więc okap będzie dosyć duży.

• 4 weeks później...

Agnieszkakusi, świetny projekt, sam go miałem realizować, ale... no właśnie, w końcu kupiliśmy inną działkę z już rozpoczętą budową innego domku - też fajnego, ale ten Twój zdecydwanie najbardziej mi się podobał ze wszystkich (kilku... set? ...tys?) które oglądałem przed rozpoczęciem babrania w gruncie (i papierach :lol: )

No i świetny dziennik, taki obrazkowy i nie przegadany. Szybko się czyta ;-) . Bd częściej tu zaglądał :-)

ula@ To co masz w podpisie to nieco zniekształcony tekst ze skeczu "Fachowcy" kabaretu Dudek, wykonawcy: Kobuszewski i Gołas, gdzieś z połowy lat 60-tych, a wersja oryginalna (ze skrótami, bo to dialog) brzmi tak:

Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom :wink:

• 3 weeks później...