Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy tu powinno byc cos dobudowane?

Recommended Posts

Mam nadzieje ze na zdjeciach bedzie widac czerwone strzalki:

http://members.chello.pl/a.rogowski2/Budowa/index1.htm

Czy za murlata od strony zewnetrznej powinno dobudowac sie kawalek sciany? Bo dziura miedzy sciana/murlata a dachem jest tak duza ze cos mi sie wydaje samo ocieplenie dachu nie wystarczy.

Arek

Od srodka ukladasz welne miedzy krokwie i wypuszczasz ta welne za murłate, a od zewnatrz do tej wełny bedzie dochodzic ocieplenie w zaleznosci jakie bedziesz robił, albo z wełny, albo ze styropianu.

Na tym zdjeciu nie chce Cie martwic, ale widze bład jaki popelnia wielu murarzy, tzn scianka na poddaszy dochochi do fili dachowej, a tak nie powinno być. Miedzy folia a ta scianka powinna także byc ułożona wełna żeby ta scianka nie przemarzała.

Nie wiedziec czemu ale zostawienie kilku cm na scianach szczytowych dla wielu murarzy to jakas abstrakcja. Moich nie przypilnwalem i bedzie mostek ale jak koledze powiedzialem by u siebie tego pilnowal to murarze zdziwienie byli, ze wymysla ...ale zrobili :wink:

U nas podobnie jak u twojego kolegi :D . Strasznie się dziwią :o :o :o

Na tym zdjeciu nie chce Cie martwic, ale widze bład jaki popelnia wielu murarzy, tzn scianka na poddaszy dochochi do fili dachowej, a tak nie powinno być. Miedzy folia a ta scianka powinna także byc ułożona wełna żeby ta scianka nie przemarzała.

Wielka racja.

Ale jeszcze do poprawienia, piła do suporexu załatwi temat.

Jeśli chodzi o temat, miałem ten sam problem.

Najpierw nabiłem deski między krokwie od strony zew (deski licują ze ścianą zew po to, aby można było ocieplić ścianę styropianem), a później ułożyłem styropian na murłacie. Przykryję to wełną od wew, a od zew styropianem od elewacji.