dyzmund 18.11.2006 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Otrzymałem warunki zabudowy na budynek wielorodzinny, sporo danych ale jednej sprawy mi brakuje a o dwóch nie mam pojęcia. Proszę o pomoc dobrze poinformowanych 1. Jeżeli chodzi o wskaźniku wartości powierzchni zabudowy - 0,3. Czy mam to interpretować, że 30% wielkości działki nie może przekraczać: - powierzchnia terenu zajętą przez budynek, czy - powierzchnia terenu zajętą przez budynek plus podjazdy i parking (1-1,5 miejsca postojowego na mieszkanie) co pomniejszałoby znacznie max powierzchnię budynku bo wszystkich miejsc parkingowych nie zmieszczę chyba w podziemiu. 2. Nigdzie nie ma słowa o ilości kondygnacji mieszkalnych, poddaszu i podpiwniczeniu podają tylko wysokośc w kalenicy 14m i wysokośc górnej krawędzi elewacji frontowej 9m oraz kąt nachylenia dachu 30-45 st. Czy to oznacza, że mogę zbudować np podpiwniczenie+ dwie kondygnacje+poddasze użytkowe? W badanej okolicy stoją podobne budynki ale z dokumentów ilośc kondygnacji nie wynika 3. w pkt. ustalenia z energetyką podaje się uzbrojenie wystarczajce przy mocy przyłączeniowej 32kW. Czy istnieje jakiś przelicznik minimum na mieszkanie albo m2? Chodzi mi o 8-10 mieszkań (2 piętra + poddasze) o łącznej powierzchni 500-540 m2 + plus garaże w podpiwniczeniu+ mały parking. Jeśli moc byłaby za mała to czy byłby problem z uzyskaniem większej, czy to wystarczy wystąpić o warunki i energetyka MUSI przyłączyć ile będę chciał ( w granicach rozsądku - chodzi o to żeby nie zabrakło z praktyki lub jakiegoś przepisu. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pozdrawiam wszystkich budujących i nie tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.11.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 1. do powierzchni zabudowy nie wliczamy utwardzonych powierzchni. Inaczej byłoby gdybys miał okreslony np procent powierzchni biologicznie czynnej.2. na wysokości 9m do okapu zmiescisz nawet 3 pełne kondygnacje + dach3. Jesli występowałeś o WZ, podawałeś tam moc jaką będziesz potrzebował - ale generalnie nie ma raczej problemów z takimi rzeczami. Zatrudnij w końcu architekta, to już najwyższy czas - i wszystkie wątpliwości Ci dokładnie wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dyzmund 19.11.2006 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Dzieki serdeczne. Rozumiem, że jeżeli w WZ nie ma podanej ilości kondygnacji i zakazu budowania podpiwniczenia to ograniczony jestem tylko powierzchnią zabudowy, wysokością, kątem połaci i fantazją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 19.11.2006 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 no prawie.. trochę to bardziej skomplikowane dodajmy jeszcze: istniejącymi warunkami terenu (grunt, nasłonecznienie działki, nasłonecznienie budynków sąsiednich, ), prawem no i jak to zwykle przy tego typu inwestycjach bywa tzw. "czynnikiem ekonomicznym" powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts