Kuna 18.11.2006 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2006 Chodzi mi po głowie przeróbka pieca Camino na miał węglowy . Piec jest górnego spalania .Zamierzam wstawić wentylator w miejsce szybra powietrza w drzwiczkach popielnika . Oraz zastosować mikroprocesorowy regulator temperatury kotła sterujący wentylatorem i pompą cyrkulacyjną . I tu mam problem - Jaki wentylator i jaki sterownik zastosować ? Oczywiście szukałem w internecie i dostałem poplątania z pomieszaniem . Interesują mnie rozwiązania o dobrej relacji jakość/cena . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 19.11.2006 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Sąsiad podpowiada mi aby dodatkowo zastosować półrurki (dysze) doprowadzające powietrze do pieca . Nie wiem jak ten element wygląda i gdzie go nabyć i gdzie zamontować .Proszę o rady co o tym myślicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zorro 19.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Jak coś proszę o kontakt na [email protected]Mam coś takiego tyle że na piecu Ogniwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 26.11.2006 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2006 Widziałem taki piec po przerobieniu na miałowy działa bardzo dobrze . Rozmawiałem z właścicielem . Żeby było ciekawiej odkupił używany piec Camino ze złomowca za 280 zł . Dokupił jedne górne drzwiczki za 125 zł . Fabryka nadal produkuje te piece i części zamienne do nich . W dolnych drzwiczkach została zdemontowana klapka doprowadzająca powietrze i w jej miejsce zamontowany wentylator zasilający palenisko w powietrze . Wentylator nie jest bezpośrednio połączony z drzwiczkami tylko przez łącznik - rurę o przekroju prostokątnym . W miejscu połączenia tego łacznika z drzwiczkami ( w środku) jest klapka z blachy , która zamyka dopływ powietrza do popielnika w czasie gdy wentylator nie pracuje . W momencie pracy wentylatora klapka automatycznie się otwiera (pod wpływem ciągu powietrza) umożliwiając przepływ powietrza do pieca . Pracą wentylatora i pompy cyrkulacyjnej steruje elektroniczny sterownik . Który posiada także funkcję przedmuchu gazów powstałych w procesie spalania miału weglowego . Posiada także kilka możliwości zaprogramowania temperatur pracy kotła . Oczywiście na odpływie ciepłej wody z kotła zamontowany jest czujnik temperatury . Całe przedsięwzięcie jest tanie a ludzie nie zdają sobie sprawy i wyżucają dobre piece na złom . Ten piec , który oglądałem obudowany był twardą wełną mineralną i blachą ocynkowaną łączoną na nity zrywalne i całkiem estetycznie wyglądał . Aha piec ma ruszta z żeliwa w których jest kanał wodny . Dzięki temu ruszta się nie wytapiają . Całość przedsięwzięcia może nie jest zbyt nowoczesna ale jest trwała i niezawodna w eksploatacji oraz nie przekracza 1000 zł . Pokażcie mi piec na miał za mniejszą kwotę . Piec można rozbudowywać zwiększając jego moc przez dodanie kolejnych członów środkowych , które są nadal produkowane przez fabrykę lub można je kupić na złomowcu . Trzeba trochę cierpliwości , zachodu i drygu do majsterkowania . Poza tym piec jest niesamowicie odporny ze wzgledu na swoją segmentową konstrukcję z żeliwa . Jest także odporny na idiotoobsługę . Można w nim także palić drewnem wchodzą klocki o średnicy 25 cm długie nawet do 70 - 100 cm w zależności od ilości członów (segmentów) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caro11 13.02.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Palę w tak przerobionym piecu - Camino3/6 (moc-15,35kW, 1,1 mkw. powierzchni grzejnej) od chyba 8 lat. Koszt przeróbek to koszt wentylatora, sterownika i pompy obiegowej+trochę własnej pracy ślusarskiej. Piec ogrzewa ok. 250mkw powierzchni, przy obecnych temperaturach zużywa 3 wiaderka 10 l opału na ok. 20-24h, przy temperaturze wody wylotowej 55 st. Mankamentem jest niestety wyrzucanie popiołu i ładowanie pieca co dobę lub przy temperaturach poniżej - 20 co 12 godzin. Piec można rozbudowywac o nastepne człony, ale mój ma już 26 lat i lepiej go chyba nie ruszać. Zresztą w tym roku wymieniam na jakiś z automatycznym podajnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 03.03.2007 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2007 caro11 możesz się nie obawiać . Piece Camino mają trwałość 50 lat . No chyba , że ktoś je będzie młotem traktował . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caro11 04.03.2007 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 To wiem, ale uciążliwe jest dorzucanie co 24h. Dlatego musze kupić jakiś z podajnikiem np. Stalmark z podajnikiem tłokowym. Jakby ktoś miał jakieś pytania odnośnie przeróbki to chętnie odpowiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciu10 04.03.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Witam!Mój teść ma piec Camino, który stoi bezczynnie w garażu. Zastanawiam się czy można go przerobić na piec na ekogroszek po zakupie podajnika ślimakowego. Przecież kotły żeliwne Viadrusa czy Reco to są przerobione kotły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caro11 04.03.2007 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2007 Raczej nie ma szansy przeróbki na piec retortowy - jak zamierzasz zmieścić palnik? Według mnie ten piec nadaje się do przerobienia na piec miałowy(nowy zasyp za każdym rozpaleniem pieca) i to niestety koniec. W przypadku zainstalowania palnika trzeba by pozbyć się ruszt - a w nich jest woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piciu10 05.03.2007 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Przecież kocioła Viadrus Ling Combi też ma ruszt wodny. Zastanawiam się tylko czy piec Camino nie ma za małej szerokości, ponieważ jest wąski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caro11 05.03.2007 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2007 Tu nie chodzi o to czy ma ruszt wodny czy nie, ale o wymiary retorty. Jedynym miejscem gdzie retorta może się zmieścić jest palenisko - ale czy retorta sie tam zmiesci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.