Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa 6m od drogi - jak to jest ??

Recommended Posts

Witam,

Może ktoś z Forumowiczów przerabiał ten temat, albo wie, jak to jest z tymi sześcioma metrami od drogi.

Mam działkę, którą droga "objeżdża" z dwóch stron. Tzn. droga biegnie wzdłuż krótszego boku (tutaj będzie brama wjazdowa) a następnie na rogu mojej działki droga skręca i biegnie wzdłuż dłuższego boku. Dodam (jeśli ma to jakieś znaczenie) że nie ma tam żadnego rozwidlenia czy skrzyżowania, tylko po prostu zmiana kierunku.

W Urzędzie gminy powiedziano mi ogólnie, że linia zabudowy jest 6m od drogi, ale niestety nie dopytałam czy tylko od wjazdu czy z każdej strony muszę zachować odstęp 6m ??

A jeśli drogę bym miała z każdej strony działki ...?

Poratujcie dobrzy ludzie i oświećcie mnie.

upps, i nie da się nic z tym zawalczyć ?? :(

nawet jesli fizycznie tej drogi nie ma od pół wieku (jest zarośnięte pole), bo nikt nie był zainteresowany korzystaniem z tej "drogi" ??

My tylko będziemy musieli zrobic sobie dojazd do naszej działki, a dalej i tak zostanie pole :(

Qurcze, bo domek mi sie nie zmiesci :evil: :evil: :evil:

Droga jest uwzględniona na mapie, nie wiem tylko jaki status ona ma, czy to jest gminna, a moze dojazdowa, nie mam pojecia. Naniesiony na niej jest osobny nr działki, a na mapce sytuacyjnej oznaczona jest jako grunt niehipotekowany.

do działki, do której wiedzie ta droga sąsiad dojeżdża od drugiego jej (drogi) końca. Co ciekawsze - owy sąsiad postawił na drodze bramę a jego dom stoi jakieś 2 m od krawędzi drogi.

Gdzie tu logika i sprawiedliwosc ??

Z drogą jest tak jak już wyżej napisano, 6 metrów, przy działce narożnej, automatycznie dom się chową w głąb bo z dwóch stron go odsówasz, ja tak mam i przy zakupie projektu napomknęłam Pani Architekt jaka jest sytuacja i mi wyliczyła, że zmiesci sie jak by nie stał czy frontem do jednej czy do drugiej drogi, dletego najpierw sprawdzamy plany zagospodarownia i warunki jakie są wymagane potem się decydujemy, a potem kupujemy projekt do działki odpowiadający drodze jednej i drugiej i pamiętamy przy tym o stronach świata, więc jakoś nie po kolei u Ciebie, bo wynika, że najpierw miałaś projekt lub nie sprawdziłaś warunków.

witam Alex,

u mnie sprawę sami sobie troszkę skąplikowaliśmy, :oops: ale po kolei:

działkę mamy "z dziada pradziada" sęk w tym, że przez nią przebiega droga pod bardzo dużym skosem. No więc my ten skos chcieliśmy trochę "wyprostować" a następnie poprowadzić drogę wzdłuż dłuższego boku naszej działki, żeby połączyła się ze swoim dalszym biegiem. W ten sposób drogę mielibyśmy po dwóch bokach działki.

Tak sobie wykombinowaliśmy ponieważ ze wzgledu naten skos drogi musielibyśmy tak odsunąć się z domem, że przed domem (od wjazdu, strona północna) mielibyśmy jakieś 23 m, a na ogród za domem (str.południowa) zostałoby nam może 5-6metrów.

Ale wczoraj byłam w Urzędzie i pani spojrzawszy na nasz pomysł sama powiedziała, że drogę wzdłuż będą traktować jak inną nieruchomość i standardowo odległość może być 4m.z oknami, lub 3 bez okien. :D

I to nam pasuje, bo brakowało nam ok. pól metra (gdyby 6 m.od drogi)

Projekt już mieliśmy upatrzony, taki który nam odpowiada ze wszech miar, jeszcze go nie kupiliśmy. Jakby sie okazało, że nic by się nie dało wykombinować z tymi metrami, to albo szukalibyśmy innego projektu, albo kombinowali z drogą jakoś inaczej.

No tak myślę, ze skoro działka z utrudnieniami to pewnie odziedziczona, myslalam też, że już kupiliście projekt ale jeśli nie to nie ma problemu, wiem, że projekt ważny i jest ich tysiące natomiast jak sie nad nimi posiedzi i analizuje okazuje się, że pasuje na naszą działke zaledwie kilka, ja mialam to samo. Co do drogi to z kolei u mnie był nowy podział i wytyczyli drogi gminne do działek w środku działki sąsiada na przykład gdzie też roślinność jest bardzo bujna i wstępnie to nic nie widać, żadnej drogi, ale na mapie jest....,

pozdrawiam

moonaa

Mam taką samą sytuację, działka narozna. Tylko ze ja sobie ją kupiłam. Byłam zachwycona tą "dróżką" biegnącą wzdłuż działki. Nie wiedziałam że teraz będzie moim przekleństwem. W miejsc. planie zgospod. mojej gminy jest to droga lokalna w projekcie, czyli nigdy. Dzisiaj jest to ujeżdżona przez traktor (jeden) trawa. Linia zabudowy wynosi 10m.[/b ]. I najlepsze :cry: Dom musi stać przodem do tej pseudodrogi, chociaż wszystkie w okolicy stoją odwrotnie.Przez to tył domu gdzie miał być taras i ogród oraz pokoje wychodzi na północnej stronie. Od sierpnia (kupiłam działkę) czekam na cud bo nie wierzę że można było wymyślić coś tak nielogicznego. A w cuda wierzę. Więc moonaa mogło być gorzej.

na str. muratora jest taki poradnik jak kupowac działkę i na co zwracać uwagę i są niektore rzeczy ważne, przede wszystkim żeby zerknąć w plany przestrzennego zabudowania bo się okazać może, że nam wymarzony projekt nie pasuje. Ja mam dwie drogi i czy przodem do jednej czy do drugiej to taras mie wypada na południe lub zachód. Od północy najlepiej planować garaż i część gospodarczą, a taras to w ogóle absolutnie od tej strony, proponuję przeprojektować stolarkę okienną jeśli da radę i może ściany działowe, może tańszym kosztem coś da rade z tymz robić, niż kupować drugi projekt,

pozdr.

anla, może jeszcze nie wszystko stracone. Ja co prawda już jestem spokojna (prawie) 8) ale wynalazłam na forum taki wątek: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=82891&highlight=linia+zabudowy

i byłam gotowa walczyć :)

Zorka31 jeśli nie zależy ci bardzo na czasie, to może warto spróbować.

Pozdrawiam

u mnie (też narożna działka) jest w mpzp warunek 5 m od drogi, ale że działka wąska, to bez problemu wydano nam zgodę na traktowanie jednej z tych dróg (bocznej, wzdłuż długiego boku) jak zwykłej działki -czyli 3 lub 4 m odległości.

Może warto zapytać w gminie czy da się to załatwić.