Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dochody z ryczałtu, a możliwości zaciągnięcia kredytu

seblo

Recommended Posts

Witam.

Mam pytanie do tych, którzy prowadzą działalność, rozliczając się w ramach ryczałtu i wzieli kredyt.

Pracuje w szkole jako nauczyciel na pół etatu (umowa na czas określony), a główny mój dochód pochodzi z własnej działalności, w której nie wystawiam rachunków, a jedynie prowadzę ewidencję przychodów. Żona ma umowę na czas nieokreślony ale niskie dochody, więc poszukujemy banku, który przede wszystkim uwzględni moje przychody z prowadzonej działalności. Nasz budowa na etapie stanu surowego otwartego, a więc wraz z działką wkład własny jest znaczny. Chcemy zaciągnąć kredyt na 80-100 tys.

Chciałbym dowiedzieć się od Was, w jakich bankach dostaliście kredyt, a które nie chciały z Wami rozmawiać.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...
Gość jotpe

Przy ryczałcie jest o tyle ciężko, że trudno jest wykazać dochód. Roliczasz przecież tylko ryczałt i w sumie nie wiadomo ile z tej kwoty zarobiłeś. Równie dobrze mogłeś świadczyć usługi ze stratą. O ile się orientuję to na pewno wygamagany będzie PIT-28 oraz zaświadczenie z ZUS i US o niezaleganiu ze składkami. Chyba bardziej opłaca się przejść na książkę przychodów i rozchodów w której mamy do czynienia z podatkiem dochodowym w czystej postaci.

Weźmy na przykład kogoś kto żyje tylko z podatku VAT który otrzymuje jako zwrot z towarów wysyłanych za granicę. Dla banku nie ma on stałego źródła dochodu choćby zarabiał na tym VATie niezłe tysiączki.