Gość 28.04.2003 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Witam, Czy ktoś z was spotkał się ze sposobami wentylacji przestrzeni pomiędzy ociepleniem styropianowym (klejonym na placki) a murem?Czy są jakieś standardowe metody i np. coś w rodzaju kratek / szczelin wentylacyjnych, przechodzących na wylot przez ocieplenie?Wydaje mi się, że takie rozwiązanie widziałem kiedyś u naszych zachodnich sąsiadów. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 28.04.2003 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Przejrzyj strony - http://szkielet.com.pl/eifs.shtml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2003 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Dziekuję. Wszystko to jednak teoria i stwierdzenie istniejących wad.Mój problem jest następujący:Mur ceglany + ocieplenie styropianem "na placki" + siatka + ...Placki kleju są dość grube, i moim zdaniem powodują istnienie wystarczającej szczeliny pomiędzy styropianem a murem. Problemem jest odprowadzenie wilgoci z tej przestrzeni oraz jej wentylacja (dół, góra, w płaszczyźnie ściany).Jak to zrobić? Pomijam "łatwe" rozwiązania typu zrywać wszystko i kłaść nową supermetodą. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Qgiel 29.04.2003 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 O wiele gorzej by było, gdyby woda dostała się miedzy mura ocieplenie, które masz na ścianie.Dlatego uważam, że jakies dodatkowe kanały zaszkodzą niż pomogą.Jeśli masz dobra wentylację w domu, możesz spać spokojnie... ścianie nic nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radex 29.04.2003 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Niektórzy producenci oferują styropian ryflowany - z takimi pionowymi rowkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.04.2003 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 wg mnie jak klei się styropian to oprócz packów daje się klej na krawędzi płyty tak że nie ma mowy o jakiejś przestrzeni wentylacyjnej powstają szczelnie zamknięte przestrzenie i dobrze bo nie potrzeba żednej wentylacji takiej ściany tam nie ma wilgoci.owszem styropian ryflowany jest ale stosuje się go do ocieplania fundamentów i ryfle służą zupełnie do czego innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts