Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 120cm szerokosci.

niko6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

120 dzielone wyglądają tragidznie

mam takie i płaczę żewnymi łzami

pocieszm się tylko że praktyczne będą :-?

Ja proszę o zdjęcia, zastanawiam się dlaczego tragicznie :roll:

Uważam, że okno niedzielone może byc tam gdzie raczej je sie tylko uchyla, bo otwieranie jest kłopotliwe.

Wygląd zalezy też pewnie od wysokości okna, projektu i zamiłowań inwestora. Ja będę miała dzielone 8)

Namiary wysłałem na priv. Zdjęcia wkleję jak zrobię (może do końca tygodnia). Jak widać nie jestem wielkim fanem dokumentacji fotograficznej (i każdej innej) dzieła życia. Na przykład dzielny zamiar wpisywania wszystkich wydatków na budowę do arkusza kalkulacyjnego padł już po około dwóch tygodniach. Może to i dobrze bo na widok sumy dzisiaj pewnie popadłbym w stan :o :evil:

Ja parę lat temu wymieniłam w mieszkaniu typowe okna na jedną taflę. Wyglądają owszem ładnie, ale mają jeden wielki mankament - przy wietrzeniu trzeba uchylać całą taflę, co w zimie niekiedy powoduje "wymrożenie" pokoju przez noc. Z kolei po zamknięciu robi się za duszno. Jeśli masz w tym samym pomieszczeniu inne okna, to w porządku, ale jeśli to ma być jedyne, zastanów się nad tym, jak będziesz wietrzyć pomieszczenie.

te 150 cm napewno trzeba zrobic dzielone

Wcale nie ma takiej potrzeby, z tym, że lepiej dla takich okien by były raczej uchylane, a nie otwierane na oścież :wink:

My mamy 150x150

http://www.cosgan.de/smiliegenerator/ablage/217/88.png

http://p6.labfoto.pl/photos/t/6/0/60d39cb93291c35d90188746c7f612f3-1332243.jpg

Przeklinam je gdy przychodzi do mycia :wink:

no nie powalają mnie te okna, ale to tylko dlatego że etap histerii mam już za sobą :cry:

http://images4.fotosik.pl/224/190cd848299fda94m.jpg

w środku nie wygląda tak źle, są przedzielone bo się mąż upierał twierdząc że nieprzedzielone to niepraktyczna duża tafla - zgniły kompromis polega na tym że na zewnątrz są brązowe

http://images3.fotosik.pl/266/9c9e189dae54c579m.jpg

chyba to wkleję do wątku w którym się załamuję :-?

majster od pkien powiedzial ze musi byc dzielone bo jest duze i moze sie obwieszac jakos :-?

Nic nie musi 8) Na prawdę, no ale wadą takiego skrzydła jest jego masa - obwieszają się dużo bardziej niż mniejsze okna :-?

Ladne wnetrza masz :wink:

To do mnie było? Jeśli tak, to dziękuję i pragnę zwrócić uwagę na oryginalny kinkiet - ten wystający ze ściany na wprost :o Żartuję :lol:

• 6 months później...

Witajcie!

Cieszę się, ze powstał taki wątek bo sama głowię się nad moimi oknami i nie wiem co robić. Wszystkie moje okna mają szer. 120 cm, różnia się tylko wysokośćią (140, 158, 170 i 250 cm)

i wszystkie są pojedyncze - czyli niedzielone, ale za to ze szprosami (nieotwierane, rozwieralno-uchylne albo tylko uchylne). Jedyne moje dzielone okno ma szer. 150 cm. Moje wątliwośći są takie:

1. czy okna o tak dużej powierzchni (np. bakonowe 120/250 nie będą sie zwieszać (okucia i szyby antywlamaniowe np. p2) - producent okien uwaza, ze grozi im zwieszanie sie, ze bedą za cięzkie

2. czy pojedyncze okna o szer.120 cm będą sie wygodnie otwierać i nie będą zagracac całego pokoju, gdy będą otwarte

3. czy gdyby z nich zrobić okna dzielone, to będzie dobrze wyglądać biorąc pod uwagę jeszcze szprosy.

4. czy cena takich szerokich okien bardzo odbiega od okien tzw. typowych

Błagam pomóżcie, wklejcie jakieś swoje fotki albo napiszcie jak użytkujecie takie okna, bo za chwile stawiamy ściany i musze się zdecydować czy zmniejszać je czy nie.