Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna 120cm szerokosci.

niko6

Recommended Posts

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 8 months później...

Ja mam w wykuszu okno 120 nie dzielone. Długo się zastanawiałam bo dzielone było w tej samej cenie i jestem zadowolona. Jest to duża tafla szkła bo na 200 wys. i bez szprosów.

Myślę że z delikatnym szprosem wyglądało by jeszcze lepiej. Co do funkcjonalności to nie zamierzam go zbyt często otwierać (są okna boczne praktyczniejsze w wietrzeniu) więc nie interesuje mnie przestrzeń potrzebna na jego otwieranie.

Jeśli ze słupkiem to tylko ruchomym - zabiera mniej światła owtoru.

Witam

Ja też miałam problem z oknami, czy dzielić je na skrzydła czy nie. tym bardziej że obok okna 120 miałam jeszcze 180, długo zastanawiałam się jak to razem zestawić żeby pasowało do siebie, w końcu wybrałam 120 jednoskrzydłowe

a 180 dwuskrzydłowe. Jestem zadowolona z efektu, bardzo ładnie wygląda i cieszę się że nie zrobiłam dzielonych, mnie osobiście nie podobają się takie maleńkie szybki, ale to kwestia gustu, oczywiście. Z otwieraniem nie zauważyłam żadnego problemu. :wink: :wink: :lol:

pozdr.

Aga

• 3 years później...

Podbijam wątek. Okna mamy już wstawione. Jeszcze nie mieszkamy. Zdecydowaliśmy się na 120cm bez dzielenia i bez szprosów. Z czego na parterze (dużo otwartej przestrzeni) są 120 szerokości na 140 wysokości. A na piętrze 120x120. Jedno jedyne okno w lukarni mamy o szerokości 150cm i musiało być dzielone na 2 i mam przez to porównanie, mimo iż 150 jest większa to te niedzielone dają dużo więcej światła i wyglądają wg mnie sto razy lepiej. I szczerze powiem że 120 bez dzieleń to była najlepsza decyzja w naszym życiu. Wszyscy którzy odwiedzają nasz domek (w tym również budowlańcy) jednogłośnie mówią że nasze okna są świetne właśnie dlatego że są bez dzieleń.

Nie mam zamiaru przekonywać nikogo na siłę że 120 są lepsze bez dzieleń nad tymi z dzieleniami bo to sprawa indywidualna, zależy czy ktoś będzie często otwierał okna (my okna częściej uchylamy a jak zajdzie potrzeba to zostawiamy otwarte drzwi tarasowe) czy przestrzeń jest otwarta czy zamykana (o dziwo akurat bardzo dużo od tego zależy) a przede wszystkich ważne aby podobało się właścicielom.

Jak już ogarniemy otoczenie domu podzielę się zdjęciami.