Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy YTONG trzeba ocieplać???

Recommended Posts

Ytong o grubości 36,5 i 40 jest przeznaczony do ściany jednowarstwowej bez ocieplenia. Pomimo różnych opinii na formu ja osobiście nigdy nie słyszałam, żeby ktoś mieszkał w domu z Ytonga ileś czasu i następnie ocieplał ze wzgledu na odczuwalne zimno. Natomiast niektórzy ocieplają ze strachu w trakcie budowy, ale wtedy to ich hipoteza, a nie obserwacje z ekspoloatacji. Ja mieszkałam 5 lat w domu z Ytonga, sprzedałam (nie ze wględu na tę technologię!) i nowy właścieciel nie narzeka po pierwszej zimie. W trakcie mieszkania obserwoałam, że dom był ciepły w zimie, a w lecie nawet była korzystniejsza atmosfera niż w domach sąsiadów )ściany dwuwarstwowe). Prześwitów, których tak się wszyscy boją, praktycznie nie miałam, tylko w pojedynczych miejscach niewielkie na ścianach po łuku z ciętych bloczków. Zostały zaszpachlowane klejem z pyłem ytongowym. Sądzę, że powietrze zamknięte w tej zaszpachlowanej spoinie (w sumie milimetrowej) wystarczajaco izoluje, ponieważ obserwowałam potem te miejsca na ścianach i nie były zimniejsze, ani wilgotne. Budowanie z Ytonga nie jest trudne, ekipa która sobie z tym nie radzi ze względu na brak umiejętności murarskich lub nietrzeźwość :evil: na pewno popełni też dużo innych błędów. Nam budował murarz, który pierwszy raz to robił i po instrukcji konsultanta z Ytonga nie miał problemu i był bardzo zadowolony z tej technologii. Następny dom (od wiosny) też na pewno bedzie z Ytonga - ze wzgledu na łatwość instalacji oraz wykończeń, a później możliwość wbijania gwózdków na obrazy i inne "dupsy" bez konieczności wiercenia otworów. Ytong nie zanakał i bez problemu przezimował (w stanie zadaszonym). Nie zauważyłam, aby nasiąkał wodą, natomiast ceramika u sąsiadów po deszu zawsze ciemniała i wysychała stopniowo.

Czy ktoś już budował z YTONGA i czy jest zadowolony? Słyszałam,że YTONGA trzeba ocieplać. Czy to prawda czekam na opinie!!! :D

W naszym rejonie warto ocieplać.

Mamy duża różnice temperatur,

o wiele taniej 24+15,

i pozwole sobie wkleić wcześniejszą opinie.

Jest sobie ściana i jest sobie zima.

Po wewnętrznej stronie ściany jest +20 po zewnetrznej bywa -20.

patrząc na przekruj ściany, w pewnym miejscu będzie 0 st.

Moi znajomi konstruktorzy słusznie (chyba) twierdzą, iż dobrze by było gdyby ten punkt 0 znajdował sie gdzieś w warstwie izolacyjnej.

Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie.

Pozdrawiam

Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie.

Z jakich zrozumialych wzgledów?

Znaczy katastrofa budowlana murowana?

Dachówke mam betonową niczym nie ocieploną , czy poodpada?

Pytam poważnie.

Jak przyjda mrozy to sprawdze zuzycie gazu i porównam.

Ale wydaje mi sie ze tamtej zimy było ciepło.

Moze faktycznie trzeba ocieplać , nie wiem , budowalem 1 warstowo , bo wydawalo mi sie to dobrym rozwiazaniem i nadal tak mi sie wydaje.

Katastrofy nie będzie, ale będzie chłodniej.

Zrozumiałe względy dotyczyły zjawiska ciągłego zamarzania i rozmarzania w pewnej warstwie ściany.

Owa ściana jest na tyle porowata, że zjawiska ciągłego zamarzania i rozmarzania wcale jej nie szkodzą.

Mam dom z Ytong'a i nie zamierzam go docieplać. Nie ma takiej potrzeby.