małgoś_wiesiek 19.11.2006 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Czy ktoś już budował z YTONGA i czy jest zadowolony? Słyszałam,że YTONGA trzeba ocieplać. Czy to prawda czekam na opinie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 19.11.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ja wybudowałem 4 lata temu z 36,5 i jestem zadowolony , nie potrzebuje docieplenia.Jest ciepło w zimie , chłod latem.Ale roznie ludzie mówią .Ci co mają wybudowane inna technologia , mowia ze trzeba.Jak dobrze wybudowane to nie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 19.11.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ytong o grubości 36,5 i 40 jest przeznaczony do ściany jednowarstwowej bez ocieplenia. Pomimo różnych opinii na formu ja osobiście nigdy nie słyszałam, żeby ktoś mieszkał w domu z Ytonga ileś czasu i następnie ocieplał ze wzgledu na odczuwalne zimno. Natomiast niektórzy ocieplają ze strachu w trakcie budowy, ale wtedy to ich hipoteza, a nie obserwacje z ekspoloatacji. Ja mieszkałam 5 lat w domu z Ytonga, sprzedałam (nie ze wględu na tę technologię!) i nowy właścieciel nie narzeka po pierwszej zimie. W trakcie mieszkania obserwoałam, że dom był ciepły w zimie, a w lecie nawet była korzystniejsza atmosfera niż w domach sąsiadów )ściany dwuwarstwowe). Prześwitów, których tak się wszyscy boją, praktycznie nie miałam, tylko w pojedynczych miejscach niewielkie na ścianach po łuku z ciętych bloczków. Zostały zaszpachlowane klejem z pyłem ytongowym. Sądzę, że powietrze zamknięte w tej zaszpachlowanej spoinie (w sumie milimetrowej) wystarczajaco izoluje, ponieważ obserwowałam potem te miejsca na ścianach i nie były zimniejsze, ani wilgotne. Budowanie z Ytonga nie jest trudne, ekipa która sobie z tym nie radzi ze względu na brak umiejętności murarskich lub nietrzeźwość na pewno popełni też dużo innych błędów. Nam budował murarz, który pierwszy raz to robił i po instrukcji konsultanta z Ytonga nie miał problemu i był bardzo zadowolony z tej technologii. Następny dom (od wiosny) też na pewno bedzie z Ytonga - ze wzgledu na łatwość instalacji oraz wykończeń, a później możliwość wbijania gwózdków na obrazy i inne "dupsy" bez konieczności wiercenia otworów. Ytong nie zanakał i bez problemu przezimował (w stanie zadaszonym). Nie zauważyłam, aby nasiąkał wodą, natomiast ceramika u sąsiadów po deszu zawsze ciemniała i wysychała stopniowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 19.11.2006 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Czy ktoś już budował z YTONGA i czy jest zadowolony? Słyszałam,że YTONGA trzeba ocieplać. Czy to prawda czekam na opinie!!! W naszym rejonie warto ocieplać. Mamy duża różnice temperatur, o wiele taniej 24+15, i pozwole sobie wkleić wcześniejszą opinie. Jest sobie ściana i jest sobie zima. Po wewnętrznej stronie ściany jest +20 po zewnetrznej bywa -20. patrząc na przekruj ściany, w pewnym miejscu będzie 0 st. Moi znajomi konstruktorzy słusznie (chyba) twierdzą, iż dobrze by było gdyby ten punkt 0 znajdował sie gdzieś w warstwie izolacyjnej. Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 19.11.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 odpowiedz jest oczywista nie trzeba ocieplac jak ktos jest malo wymagajacym klientem... wszyscy ktorzy cenia sobie energooszczednosc domow ocieplaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edgar the liar 19.11.2006 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Warstwa izolacyjna ze zrozumiałych względów cierpliwiej znosi zmiany temperatur z ujemnych na dodatnie i odwrotnie. Z jakich zrozumialych wzgledów? Znaczy katastrofa budowlana murowana? Dachówke mam betonową niczym nie ocieploną , czy poodpada? Pytam poważnie. Jak przyjda mrozy to sprawdze zuzycie gazu i porównam. Ale wydaje mi sie ze tamtej zimy było ciepło. Moze faktycznie trzeba ocieplać , nie wiem , budowalem 1 warstowo , bo wydawalo mi sie to dobrym rozwiazaniem i nadal tak mi sie wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 20.11.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Katastrofy nie będzie, ale będzie chłodniej.Zrozumiałe względy dotyczyły zjawiska ciągłego zamarzania i rozmarzania w pewnej warstwie ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andre59 21.11.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Katastrofy nie będzie, ale będzie chłodniej. Zrozumiałe względy dotyczyły zjawiska ciągłego zamarzania i rozmarzania w pewnej warstwie ściany. Owa ściana jest na tyle porowata, że zjawiska ciągłego zamarzania i rozmarzania wcale jej nie szkodzą. Mam dom z Ytong'a i nie zamierzam go docieplać. Nie ma takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 21.11.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Szkoda forsy na ocieplanie. Warunek jest tylko taki, że musi to być min 36,5 odmiany 400... Jak ktoś chce ocieplać to chyba taniej jest budować z siporexu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
małgoś_wiesiek 22.11.2006 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 wielkie dzieki za rady, ale i tak piszcie dalej na tem i na inne tematy!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 22.11.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Właśnie:)Ja mam takie pytanie:Jaki powinien być fundament pod bloczki 36,5?słyszałem że 25 może być za mało...ale znowu 40 to przesada, prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.11.2006 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Właśnie:) Ja mam takie pytanie: Jaki powinien być fundament pod bloczki 36,5? słyszałem że 25 może być za mało... ale znowu 40 to przesada, prawda? Ja mam 38 (bloczki w poprzek). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinor 23.11.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Właśnie:) Ja mam takie pytanie: Jaki powinien być fundament pod bloczki 36,5? słyszałem że 25 może być za mało... ale znowu 40 to przesada, prawda? Ja mam 38 (bloczki w poprzek). Rozumiem że też miałeś wątpliwości czy można na 25? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 23.11.2006 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Rozumiem że też miałeś wątpliwości czy można na 25? Nie Tak miałem w projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts