Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sprzedaz mieszkania a pozostawienie kuchenki, zlewu etc...

Loreandel

Recommended Posts

Umowa decyduje o tym , co zostawić. Ważne, żeby przyszły właściciel miał świadomość ,co kupuje za swoje pieniądze. Ja obecnie zostawiam pełne wyposażenie kuchni nawet z lodówką, rolety w oknach, karnisze, wszystkie meble w zabudowie, wyposażenie łazienki (szafki łazienkowe, baterie, lustra itp.). Oczywiście cena mi to rekompensuje, a przyszly właściciel życzy sobie za tę cenę, aby to wszystko zostalo nienaruszone. Nawet wyraża chęć na dodatkwoy zakup mebli, których nie zabiorę ze sobą. I będzie dokladnie według umowy.

Ale moi znajomi jak kupili mieszkanie, to próba włączenia światła skończyła się porażeniem, bo "oszczędny" poprzedni właściciel zdemontowal włączniki i gniazdka, baterie też zabrał.

Proponuję, aby uprzedzić kupującego, bo zwyczajowo piekarnik, baterie, zlew, wanna, umywalka, muszla (nie wspominając o gniazdkach zostają w mieszkaniu.

• 11 months później...

Witam! Kupiłam mieszkanie od sąsiadki, która przy omawianiu warunku umowy nie mówiła, że zabiera kuchnię gazową. Notariusz nie pytał czy mieszkanie z wyposażeniem czy bez (możliwe że moje gapowe, że ja powinnam zapytać), ale czy notariusz nie powinien zadać takiego pytania? Ja uznałam, że kuchnia gazowa jest elementem z którym kupuje się mieszkanie, bo nie stoi samoistnie. I takie wyposażenie jest jak otrzymuje się przydziałowe mieszkanie spółdzielcze.

Zaufałam sąsiadce!

Przegapiłam sprawę :oops: :cry: ??

Dajcie znać, bo kilka dni sąsiadka jest jeszcze w moim mieszkaniu.

Wg mnie obowiazek zostawienia kuchenki zlewu itd byl w czasach kiedy dostawalos ie mieszkanie spoldzielcze tak wlasnie wyposazone i oddajac to mieszkanie te sprzety musialy zostac. Teraz nie ma tego w zwyczaju, ogladalam juz mieszkania gdzie byly wykrecone nawet gniazdka, pstryki. My kupujac mieszkanie za kazde dodatkowe elementy wyposazenia musielismy doplacic, oni podali nam ceny jakie chca my godzilismy sie albo nie. Uprzedzona zostalam co zabieraja na pewno a co zostaje i co mozna dokupic.

• 3 weeks później...
Wszystko zalezy od umowy z nabywca. Ja kupowalem mieszkanie przezp osrednika i oprócz umowy kupna/sprzedazy sporzadzil mi wykaz rzeczy, które nabywam (m.in. wanna, meble kuchenne, zlew, baterie) – obejmujacy meble, wyposazenie, armature. Potem odbierajac mieszkaie sprawdzilismy z lista czy wszystko jest, podpisalismy protokol przekazania i juz.