Sasha 19.11.2006 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 cześćWitam Wszystkich! Jestem nowym użytkownikiem forum i właśnie zamierzam wybudować swój pierwszy w życiu dom. Mam upatrzoną działkę budowlaną 2400 m2 działka jest uzbrojona w prąd i wodę. Nie jest przewidziana kanalizacja. Wybrałem taki oto projekt http://www.archdesign.pl/index.php?p=dj_151&t=5 koszty realizacji wg projektantahttp://www.archdesign.pl/index.php?p=dj_151&t=12 Czy podane kwoty są realne? Z Waszych wypowiedzi na forum wynika że wybudowanie domu to początek a ja chciałbym się dobrze przygotować do tego przedsięwzięcia. Czy możecie określić ile jeszcze wyniosą dodatkowe koszty zamknięcia budowy - czy przedstawiony kosztorys zawiera wszystkie elementy konieczne do wybudowania domu? Będę wdzięczny za opiniepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 19.11.2006 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Ja bym dorzuciła jeszcze do kosztorysu z ok. 100 tyś.Mój 77 m dom miał kosztować 112 tyś. -kosztuje 180 tyś. pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 19.11.2006 23:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2006 Jestem nowym użytkownikiem forum i właśnie zamierzam wybudować swój pierwszy w życiu dom. Wybrałem taki oto projekt http://www.archdesign.pl/index.php?p=dj_151&t=5 koszty realizacji wg projektanta http://www.archdesign.pl/index.php?p=dj_151&t=12 Czy podane kwoty są realne? Ten kosztorys, to jakaś kpina z naiwnych. Bez połowki miliona sie do niego (tego domu) nie zabieraj! Swoja droga, to wybrałes sobie wybitnie drogi w wykonaniu dom (co nie znaczy wygodny, czy funkcjonalny). Przemysl to jeszcze. Chyba ze masz duuuzo kasy. Ale jak juz masz duuużo - to wybuduj coś sensownego. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 00:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Swoja droga, to wybrałes sobie wybitnie drogi w wykonaniu dom (co nie znaczy wygodny, czy funkcjonalny). Uważasz że ten dom nie jest funkcjonalny? Przynaję że nie mam doświadczenia, ale coś wybrać muszę. Nie bardzo też wiem jakimi kryteriami mam się kierować przy wyborze projektu. Ale jak juz masz duuużo - to wybuduj coś sensownego. Czyli no właśnie co ? Jakimi kryteriami mam się kierowac aby dom był funkcjonalny i wygodny? Wertowałem kilka tygodni net w poszukiwaniu domu z rozsądnym rozkładem pomieszczeń i wydawało mi się że w tym projekcie wszystko jest na swoim miejscu, ale tak jak pisałem mam znikome doświadczenie Będę wdzięczny za odpowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 20.11.2006 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Na początek proponuję zastosować najprostszy przelicznik : ilość metrów (po podłogach) x 2000 zł. Wyjdzie przybliżony koszt domu wykończonego "przeciętnie". Oczywiście ostateczny wynik zmieni się na wyższy lub niższy, zależy jakich dokonasz wyborów typu: droga dachówka ceramiczna czy tania blacha na dach?A dach tani w tym domu nie będzie.... To proste mnożenie da Ci jednak pewne wyobrażenie o skali wydatków. Kosztorys pracowni jest baaardzo zaniżony moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 20.11.2006 00:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 >Sasha Każdy ma własne kryteria, zależy co dla kogo ważne. Moje uwagi co do projektu: Salon niepraktyczny - na każdej ścianie drzwi.Kuchnia trochę mała, trzeba będzie dostawiać szafki na przeciwległej scianie, brak spiżarniPo co w domu z dużą działką te balkoniki?Łazienka na parterze chyba za duża.Sporo dużych okien, to może wpłynąć na koszty ogrzewania no i tanio nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 20.11.2006 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 >Sasha Kosztorys wygląda na bardzo optymistyczny i niekompletny. Dorzuć sobie:- kotłownia i instalacja grzewcza- instalacja alarmowa- ogrodzenie- brama- furtka- śmietnik- szambo- podjazd- przyłącza- wyposażenie kuchni i łazienek Mom zdaniem 600-700 tys wszystko razem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 02:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Na początek proponuję zastosować najprostszy przelicznik : ilość metrów (po podłogach) x 2000 zł. Wyjdzie przybliżony koszt domu wykończonego "przeciętnie". Oczywiście ostateczny wynik zmieni się na wyższy lub niższy, zależy jakich dokonasz wyborów typu: droga dachówka ceramiczna czy tania blacha na dach? A dach tani w tym domu nie będzie.... To proste mnożenie da Ci jednak pewne wyobrażenie o skali wydatków. Kosztorys pracowni jest baaardzo zaniżony moim zdaniem. Przynam że byłem zaskoczony kosztami budowy ~ 260kpln netto czytając to forum. 2000 za metr pojawia się w wielu postach i przypuszczam że jest to w pełni uzasadnione przekonanie dot. kosztów budowy. Oznacza to że wybudowanie tego domu kosztuje 480kpln (2000zł x 240m) Trochę dużo. Ale część z Was wprowadza się już wcześniej do budowanego domu - część prac pozostawiając na później. Pytania: - czy wszystkie prace zlecacie wyspecjalizowanym firmom - z kafelkami i panelami włącznie i czy z tego wychodzi ta kwota 2000 za m2? - w którym momencie można już zamieszkać w wybudowanym domu - zakładając że część prac wykończeniowych robimy własnymi siłami? - jakie prace można pozostawić na później bez szkody dla życia i zdrowia lokatorów Będę wdzięczny za odp pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 03:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 >Sasha Każdy ma własne kryteria, zależy co dla kogo ważne. Moje uwagi co do projektu: Salon niepraktyczny - na każdej ścianie drzwi. Kuchnia trochę mała, trzeba będzie dostawiać szafki na przeciwległej scianie, brak spiżarni Po co w domu z dużą działką te balkoniki? Łazienka na parterze chyba za duża. Sporo dużych okien, to może wpłynąć na koszty ogrzewania no i tanio nie będzie. Dzięki za odp Ciężko jest mi decydować o kryteriach nie mając pojęcia o walorach funkcjonalnych rozwiązania ->Piszesz że salon jest niefunkcjonalny - na każdej ścianie drzwi. Faktycznie tak jest ale czy to jest niefunkcjonalne? Trudno mi to ocenić i byłbym wdzięczny za jakieś rozwinięcie tego wątku ->Kuchnia przynaję faktycznie jest trochę mała, ale uważałem że jadalnia to zrekompensuje. Teraz myślę ze dobrze będzie jak zwiększę odrobinę kuchnię kosztem pokoju. Brak spiżarni... no coż pewnie lepiej żeby była -> co do okien to faktycznie jest ich sporo , ale zamierzałem na dół kupić je w lepszej jakości -> balkoniki... hmnnn. Jak się mają balkoniki do dużej działki? Dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.11.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam.Kosztorys mocno niedoszacowany przynajmniej o 80-100tys.Poniżej 300tys w ogóle się nie zabieraj za niego,a fajnie by było mieć z 400tys. i to bez mebli,szaf itp...Co do projektu-spory,bardzo reprezentacyjny dom,ciekawy kształt z zewnątrz jednak np. dla rodziny 2+2 ciut za duży moim zdaniem...Zwróć uwagę ,iż w projekcie podają tylko powierzchnie użytkową- powierzchnia całkowita "po podłogach" dla tego domu to prawie 300m2,licząc pi razy drzwi nawet 1600zł/m2 poniżej 400tys nie wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 10:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam. Kosztorys mocno niedoszacowany przynajmniej o 80-100tys. Poniżej 300tys w ogóle się nie zabieraj za niego,a fajnie by było mieć z 400tys. i to bez mebli,szaf itp... Co do projektu-spory,bardzo reprezentacyjny dom,ciekawy kształt z zewnątrz jednak np. dla rodziny 2+2 ciut za duży moim zdaniem... Zwróć uwagę ,iż w projekcie podają tylko powierzchnie użytkową- powierzchnia całkowita "po podłogach" dla tego domu to prawie 300m2,licząc pi razy drzwi nawet 1600zł/m2 poniżej 400tys nie wyjdzie Dziękuję za info Arqu Przyznam szczerze że zależy mi aby się wprowadzić za około 300 tys zł - potem mogę coś zrobić ze swoim mieszkaniem i jakoś sfinasować resztę - mam też mniejszy dom na oku http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m44aa6acac1f11 mam kłopot z określeniem przyblizonych kosztów kolejnych faz inwestycji Chciałbym to podzielić mniej więcej tak - stan surowy zamknięty - czytałem że około 1100 zł/m - wykończenie - panele i płytki (średni standard) 600 zł/m - ogarnięcie terenu po budowie - ogrodzenie, podjazd, trawa, tuje - kwota ?? I teraz niestety nie wiem czy ten średni koszt m2 zawiera koszty związane z przyłączami, CO itd.. ? pozdrawiam [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 20.11.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Czyli no właśnie co ? Jakimi kryteriami mam się kierowac aby dom był funkcjonalny i wygodny? Dorzucę trochę do b. sensownych opinii jk69 i a&zb - które też weź pod uwage. Sasha - chcesz mieć własny dom - wiec jesteś prawdziwy facet i już za to Cię cenię. Wiesz - posadzić drzewo to żadna filozxofia, z tym synem też........niewiele (i to całkiem przyjemnej) roboty , ale dom - to jest prawdziwe wyzwanie. Rozbuduje trochę opinie jk69. Najpierw - czy masz działke? (dom dobiera sie do działki, a nawet jej otoczenia). Jak długa i szeroka jest działka, co ją otacza? Jak jest ustawione wzgledem stron swiata? Od tego zależą np. widoki z okien które bedziesz miała przez wiele lat. Żeby czuć projekt trzeba najlepiej widziec i znać dzialkę. Potem przemyśl - na co Cię stać (albo ile możesz pożyczyć, aby w perspektywie pozostać wypłacalnym). Spisz sobie założenia jakim powinien odpowiadać Twój wymarzony dom (w konfrontacji z możliwościami ) i próbuj z wielu, drogą eliminacji wytypować kilka. A z tych kilku to już bedzie łatwiej dopowiedzieć sobie ten czy ten. Jednym z najważniejszych założeń, jest to jak bedziesz ten dom ogrzewał (bo to podstawowy koszt utrzymania domu w czasie zamieszkiwania w nim). Pomyśl też jaka będzie Twoja rodzina (mieszkańcy tego domu) tak za 10 lat. Dom buduje sie na lata, a sytuacja rodzinno-życiowa.ewoluuje. Z moich doswiadczeń wynika że wszelkie kosztorysy biorą w łab, a koszty mozna określić jedynie szcunkowo. Obecnie będzie to w przedziale 1500 - 3000 zł. za m2 9Pod klucz). Przy budowie systemem gospodarczym, pewnym wkładzie własnym, mocno negocjowanych cenach , pewnej skromności w standardzie wykończenia oraz pewnych modyfikacjach projektu w kierunku zmniejszenia kosztów a zachowania funkcjonalności – koszty budowy mozna znacząco zmniejszyc (nawet o 1/4) No i wielkie znaczenie dla kosztów maje projektu. Pamietaj też, że dom funkcjonalny i niefunkcjonalny (przy podobnym standardzie i typie) kosztują tyle samo. Wiec juz na etapie wyboru projektu, możesz sporo zaoszczedzić. Na jednym z watków canna napisała: Ale dom budujemy dla siebie i to nam ma być wygodnie. Te dachy są fajne tylko do oglądania. Pomieszczenia pod nimi to po prostu strych. Z każdej strony skosy, wielka strata przestrzeni a koszt przerasta wartość użytkową. Dlatego nie wybrałam takiego dachu i nie żałuję. Jeśli ktoś musi liczyć się z ograniczeniami działki oraz uważać na finanse a przy tym chce mieć dom wygodny, w końcu dojdzie do wniosku, że dom prosty w budowie, bez niepotrzebnych i kosztownych "ozdobników", z poddaszem użytkowym pełniącym funkcję nocną, z dachem dwuspadowym - to całkiem rozsądny pomysł. Wolę włożyć pieniądze w nową kuchnię, nowe meble, fajne ogrodzenie niż w nikomu niepotrzebny dach "klaustrofobiczny" pod którym zawsze jest ciemno, bo okna połaciowe nigdy nie doświetlą go dostatecznie. I to jest dowód, że również Panie potrafia przytomnie patrzeć na swoje marzenia. Póki co, nie znajac Twoich uwarunkowań, w żadnym razie nie podejmę się jakichkolwiek podpowiedzi, ale mogę uzasadnic mój sceptycyzm do tego projektu który wskazałeś. Moje pierwsze wrażenie jest takie: DJ 151 - ale fajny dom .............na kalendarz ścienny. Duży (240-metrowy) i drogi, (tak w budowie jak późniejszej eksploatacji ). Na zachodnią/północna działkę. Duży (aż za długi) podwójny garaż, z jakimś bezsensownym wyokrągleniem na klatke schodową. (lubie, ale......u dziewczyny ). Dość nieustawny przedsionek (ale jest przejscie do garażu +) Mała (jak na taki dom) kuchenka (na dodatek bez zadnej spiżarki) i dość dziwna (i droga ) enklawa jadalni - kwestia gustu (i kasy). Duży, za to nieustawny salon. Duża dolna łazienka z wanną (gdzie na poddaszu sa całkiem przyawoite 2 łazienki w tym jedna małzeńska), za to brak pralni. Duze pomieszczenie gosp. za garażem. Co to jest? Skład opału? Wtedy przydałoby sie osobne wj=ejscie. Pretensjonalne i b. drogie zaokrąglone schody wyraźnie niekompatybilne z resztą parteru (jakby z innego projektu). Jakis malutki gabinecik i znowu ta sciana (jakby z innej bajki). Na poddaszu duże sypialnie z wieloma skosami pod którymi nie wiadomo co zrobić (wiem - bo mam) I te balkoniki na poddaszu (zwyczaj przeniesiony z bloku) - zwykle nieużywane, za to znakomicie podnoszą koszt i wyprowadzają ciepło z domu zima (mostki termiczne). -> balkoniki... hmnnn. Jak się mają balkoniki do dużej działki? Tak, że w bloku sie mieszka, a w domu......żyje W bloku balkonik, to jedyny kawałek własnego świata na swieżym powietrzu. W domu mamy do tego cała działkę , ze szczególnym uwzglednianiem przysalonowego tarasu. Tam sie można relaksować, grilować, pić poranną kawkę i jadać rodzinne obiady - więc do czego mi te balkoniki? O dachu juz nie wspomne bo przeraża mnie perspektywa budowania takiego po raz drugi (jeden podobny już skonstruowałem i to była porażka.........finansowa). O rozrzucie wezłów wentylacyjno - sanitarno - kanalizacyjnych, też nie wspomnę. Sasha - daleki jestem od zniechecania Cię do Twojego projektu. Uważam jednak że patrząc z boku widzi się nieco inaczej (jak przy szachach, czy pokerze), i warto abyś zwrócił uwagę na pewne szczegóły, dopóki nie stana sie nieodwracalne. Pozdrawiam i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.11.2006 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Przyznam szczerze że zależy mi aby się wprowadzić za około 300 tys zł - potem mogę coś zrobić ze swoim mieszkaniem i jakoś sfinasować resztę - mam też mniejszy dom na oku http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m44aa6acac1f11 mam kłopot z określeniem przyblizonych kosztów kolejnych faz inwestycji Chciałbym to podzielić mniej więcej tak - stan surowy zamknięty - czytałem że około 1100 zł/m - wykończenie - panele i płytki (średni standard) 600 zł/m - ogarnięcie terenu po budowie - ogrodzenie, podjazd, trawa, tuje - kwota ?? I teraz niestety nie wiem czy ten średni koszt m2 zawiera koszty związane z przyłączami, CO itd.. ? pozdrawiam [/url] Średni koszt m2obejmuje całość prac w domu z instalacjami +elewacja,nie obejmuje prac związanych z zagospodarowaniem terenu,ogrodzeniem docelowym,polbrukami itp...Jeśli przyłącza masz na działce lub ewentualnie sieci biegną "w drodze" to może się jeszcze zmieścisz w tej kwocie z przyłączami... Można liczyć 800-1100zł/m2 za stan surowy zamknięty bez instalacji,przy czym ta dolna kwota to tylko w przypadku wybrania domu o konstrukcji ,na przykład, typu "stodoła" z dwuspadowym dachem i niewielką ilością stolarki zewnętrznej... no i od 600zł resztę-instalacje,tynki ,gładzie,okładziny ,stolarkę wewnętrzną itp... Piszesz ,że chcesz przeznaczyć około 300tys+bonus z mieszkania...to spora kwota.Możesz się pokusić o dom trochę bardziej skomplikowany,jednak nie przeszarżuj...ceny wszystkiego od zeszłego roku poszły do góry o około20%... Ten drugi "mniejszy" ? dom też nie jest tani w budowie...powiedziałbym ,że koszty będą zbliżone.... Co do ogarnięcia terenu po budowie to około 20tys powinno Ci starczyć na zagospodarowanie ogrodu + płot frontowy..i jeszcze może na ciut kostki brukowej starczy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Kurcze ale wyczerpująca odp - pięknie dziękuję! NIe będę cię cytował bo post miałby dwie strony działkę mam upatrzoną 2400m prostokącie ze sciąną lasu - któtszy bok ma coś około 40 m dłuższy ok 60m więc wszystko da się tam zbudować. Front domu byłby od strony wschodniej ściana lasu jest po przeciwległej stronie - zachodniej - i nie wiem czy to ok. Rozumiem że jeżeli salon będzie od strony południowej to będzie słoneczny. Ale co z terenem za domem gdzie będzie się spędzać większość czasu (zach strona)? Przez założenia przechodziłem - ogrzewanie - pellets i ewentulanie eko groszek - zamiast szamba - przydomowa oczyszczalnia - dom na 2+2 lub 3:p - duże powierzchnie w domu - i tak więszkość czasu będę spędzał na zew - ładny - wizulanie - sensownie zaprojektowany - skosy i belki akurat uwielbiamy i zamierzamy je wyeksponować - nie zależy mi na super jakości podłóg - planujemy małe dzieci więc wolałbym raczej zjeść te pieniądze - napewno chcemy zainwestować w oświetlenie Mamy w rodzinie elektryka / jakiś hydraulik też się znajdze / ktoś też położy płytki i panele. Koszty wykończenia jakoś uda się opanować. Niestety nie mamy budowlańców i ludzi z doświadczeniem Co do samego domu Chciałem aby był duży - bo planujemy dużą rodzinę 2+3 podwójny garaż - tak - czy za długi? trudno mi określić - to wyokrąglenie też do mnie nie przemawia - zrobi się prostokąt kuchnia faktycznie mała - planuję poszczerzyć kosztem salonu a salon? - że nieustawny - bardzo trudno mi to ocenić - dla mnie to miejsce na dwie kanapy, fajny fotel i kominek + TV dach - pisaliście wcześniej że drogi - faktcznie 1 kukułkę można spokojnie zlikwidować łazienka na dole - faktycznie nie ma pralni - myślę że uda się to zrobić zamiast wanny skosy - już pisałem - wiem że niefunkcjonalne ale urokliwe pomiesczenie za garażem to jak sądzę kotłownia balkoniki - zgadzam się z argumentacją - są bez sensu Wilekie dzięi za podpowiedzi... musze przyznać że ten projekt podobał mi się najbardziej z tych które widziałem, a widziałem chyba kilka tysięcy a dzięki wam patrzę na niego już trochę inaczej... Tak jak pisałem post wcześniej mam na oku mniejszt dom, ale rozkład jego pomieszczeń jest dziwny http://www.archon.pl/index.php?act=32&sid=m44aa6acac1f11 niestety nie mogę liczyć na pomoc znajomych ponieważ nikt z nich się nie budował i sensowną pomoc mogę uzyskać tylko tutaj. Tak jak pisałem - przy powyższych założeniach chcę się wprowadzić wydając maks 300kpln - mam jeszcze mieszkanie (w dużym mieśćie) ale nie chcę jej tak od razu sprzedawać na samym początku przygody z budową domu. będę wdzięczny za opinie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jk69 20.11.2006 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Biorąc pod uwagę wszystko co już napisali tu inni, jeśli chcesz wprowadzić się za 300 k powinieneś moim zdaniem: - wybrać inny projekt - planować mniejszy dom - albo wybrać parter + poddasze możliwe do późniejszej adaptacji (w miarę powiększania się rodzinki ). - w takim projekcie na "dwie raty" powninny na parterze być ze dwie sypialnie, żebyście mieli gdzie spać do czasu rozbudowy - parter powinien mieć więc maks. 130 metrów + garaż - albo większy parter a garaż w przyszłości do zbudowania. Jak mówił mój szef : nie można zjeść ciasteczka i mieć ciasteczka. I zgadzam się z przedmówcami, że projekt jest tak sobie funkcjonalny. Jeśli masz jeszcze czas - poszukaj innych! Tu na forum jest wiele wątków o projektach. Warto też poodgapiać coś z rzutów domów forumowiczów! A kukułki zostaw w spokoju - jeśli już, zrezygnuj z jaskółek! Choć to też miłe ptaszki! Pozdrawiam serdecznie, i życzę samych dobrych wyborów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www333 20.11.2006 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam, Sam nie mam jeszcze doswiadczenia w budowaniu wlasnego domu, ale mieszkalem i budowalem dom z rodzicami, poza tym przymierzam sie do budowy wlasnego domu i duzo czytam na ten temat.Musze powiedziec ze masz szczescie dostac bardzo duzo, bardzo dobrych porad, niemalze wszystkie rady sa trafione szczegolnie wzialbym sobie do serca rady a&zb i sasha - w 100% trafione, mozna oczywiscie z nimi dyskutowac ale lepiej uwierzyc na slowo, gdyz naprawde maja racje.Moja opinia na temat projektu (tego wiekszego): z zewnatrz naprawde ladny, ale widac ze drogi tak w budowie jak i w eksploatacji, absolutnie nie realny kosztorys z muratora. Podpisuje sie pod wszystkimi uwagami przedmowcow plus: za mala kuchnia a jadalnie tego nie zrekompensuje, oczywiscie ze salon jest nie funkcjonalny (po co dwa wyjscia na taras w zyciu dwoch nie bedziesz uzywal), brak spizarni to bardzo duzy mankament niby mozna ja zrobic w pokoju 1.7, ale troche daleko od kuchni), poza tym dom moim zdaniem za duzy jak na 2+3 - 170m2 wystarczy. I ja uwazam ze w takim domu powinna byc piwnica, przynajmniej pod jego czescia - ale pewnie tu bede mial duzo oponentow. Musisz sobie odpowiedziec na pytanie czy dom ma byc na pokaz czy do mieszkania, oczywiscie najlepiej polaczyc jedno i drugie, ale wtedy musisz wydac min. 600tys zl i liczyc sie z droga eksploatacja.Projektu drugiego - wybacz nie bede komentowal, calkowita porazka, brzydki i nie funkcjonalny rozstaw pomieszczen. I dodam pytanie do wszystkich, podajcie link do przez Was wybranego idealnego (wedlug Was) projektu dla rodziny 2+2(3 w ewentualniej perspektywie) z kosztami pod klucz w granicach do 170m2 powierzchni mieszkalnej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 20.11.2006 22:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 I dodam pytanie do wszystkich, podajcie link do przez Was wybranego idealnego (wedlug Was) projektu dla rodziny 2+2(3 w ewentualniej perspektywie) z kosztami pod klucz w granicach do 170m2 powierzchni mieszkalnej. Coś znalazłem http://www.dobredomy.pl/?id_project=87&infopage=1 i muszę przyznać ze jest dużo bardziej funkcjonalny niż moja poprzednia propozycja mam nadzieję że się przyczynicie do mojego trafnego wyboru więc do dzieła - tylko nie oszczędzajcie krytycznych uwag. Dla mnie to idealny dom dla 2+3 PS Wiem, wiem... konstrukcja dachu... droga... ale i tak starałem się wybrać bez jaskułek czy kukułek (LOL) pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 20.11.2006 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Ja jestem przysięgłym zwolennikiem parterowców, ale jak już bym musiał piętrowy, to cos takiego: http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_dwukondygnacyjne/arizona_2/default.asp?id=493&ver=CE Jest duży garaż nie obciążający jednakże optycznie bryły budynku jak większość wbudowanych w te z użytkowymi poddaszami, zero skosów i taras słusznych rozmiarów a nie jakieś balkoniki a la Romeo i Julia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 20.11.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 >Sasha Ten jakoś lepiej wygląda w rzutach. Daszek jednak z tymi wszystkimi kantami też chyba tani nie będzie. No i 13 okien dachowych, trochę za nie skasują... Na zewnątrz to mi się bardziej poprzedni podobał, takie wielokrotnie łamane dachy w naturze wyglądają ciężkawo Ciekawość zmusza mnie do zadania bezczelnego pytania. Na czym polega wyższość spożywania posiłków w czymś co przypomina witrynę sklepową? Mnie się to kojarzy ze stołówką... Sorry, ale nie mogłem się powstrzymać. Ten układ kuchnia - jadalnia - salon wygląda lepiej, aczkolwiek słyszałem narzekania na taki kominek wstawiony w środek. System rodzice na dole dzieci na górze wydaje się niegłupi. Zabrakło miejsca na gabinet ale teraz w czasach wifi można sobie z laptopem siąść gdziekolwiek. Nawet, nawet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
azb 21.11.2006 00:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 www333 Mam problem z wysyłaniem prywatnych wiadomości - utykają w skrzynce "do wysłania" i nijak nie mogę ich ruszyć. Ktoś miał podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts