ESKIMOS 21.11.2006 00:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Coś znalazłem http://www.dobredomy.pl/?id_project=87&infopage=1 i muszę przyznać ze jest dużo bardziej funkcjonalny niż moja poprzednia propozycja mam nadzieję że się przyczynicie do mojego trafnego wyboru więc do dzieła - tylko nie oszczędzajcie krytycznych uwag. Dla mnie to idealny dom dla 2+3 PS Wiem, wiem... konstrukcja dachu... droga... ale i tak starałem się wybrać bez jaskułek czy kukułek (LOL) pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i opinie DIANA No, jak przystało na ksiezniczke....... w konfrontacji z poprzednikiem, jest o mile do przodu. (uwaga - pomylone opisy pomieszczeń w projekcie) 1. Napewno ładniejszy (nawet zdecydowanie ładny), jeśli ktoś toleruje wielopołaciowe dachy i okna połaciowe. Ja akurat nie - ale to kwestia gustu i determinacji do zapłacenia za okazałość bryły domu. 2. Napewno tańszy w budowie (choc nie tani) i eksploatacji. 3. Napewno funkcjonalniejszy (a nawet całkiem funkcjonalny). Co mi pasuje do założeń: 1. Wschodnia działka - więc taras od zachodu (nawet lepiej - tam sie przebywa najwiecej po południu), i jeszcze ta zachodnia sciana lasu (b. dobrze - pozazdrościć) 2. dom na 2+2 lub 3:p - w sam raz. 3. duże powierzchnie w domu - sa. To przestronny domek. 4. ładny - wizulanie - jest. 5. sensownie zaprojektowany - jest. 6. skosy i belki wyeksponowane - będą (oj, bedą nawet w nadmiarze). 7. nie zależy na super jakości podłóg - doradzam na parterze ładna ceramikę. Sprawdza sie doskonale i nie tylko mnie, ale Włochom, Niemcom, Austriakom itd. 8. zainwestować w oświetlenie - pięęknie wyglada taki dom z podświetloną podbitką. Wydatek niewielki a efekt - piorunujacy (oczywiscie na okazje a nie codzień). 9. ogrzewanie - pellets i ewentulanie eko groszek - pasuje jest spora kotłownia i to z b. dobrej północnej strony. 10. Całkiem przyzwoita kuchnia akurat od najlepszej wschodniej strony (uwaga - otwarta na salon, co nie każdy, np. ja - lubi). 11. Ładny zachodni pokój (sypialnia?) na parterze (albo gabinet). Jeśli gabinet - zrezygnowałbym z tej przyległej łazienki i przebudował ten węzeł sypialnia/łazienka/WC. Gabinet bym zmniejszył , WC powiekszył o natrysk a zreszty zrobił pralnie, garderobę, albo inne pom. gosp. 12. Poddasze całkiem poprawnie rozwiazane (co nie jest łatwe pod takim dachem) moze nie liczac tych słupów. Teraz co mi nie leży ( o dachu juz nic nie powiem ): 1. Te słupy na poddaszu. (wolałbym ich nie mieć w sypialni, zwłaszcza gdy zrywam sie w nocy rozespany ). 2. Jadalnia w wykuszu (ładnie ale droogo) 3. Zabiegowe schody, nie dośc ze drogie to jeszcze chodzi sie po nich jak poparzony (ale to da sie zmienić) 4. Fatalnie usytuowana minispiżarka (z salonu? ) - zlikwidowałbym ja całkiem i zrobił omiedzy kuchnia a wiatrołapem. Oczywiscie wymagałoby to przesuniecia scianki wiatrołapu w kierunku salonu (tak na równo z kuchnia). 5. Kontrowersyjne ale dla niektórych oryginalne usytuowanie kominka posrodku salonu(miałem takie w poprzednim domu). - ale to nie wada, a raczej ciekawostka. 6. No i na koniec musze wspomnieć o najsłabszym punkcie tego dachu. To północna rynna koszowa. Wymaga niezwykle starannego pokrycia - podobnie jak cały dach, ale tam w szczególności. Śnieg bedzie tam leżał najdłużej w całej okolicy i rozpuszczał sie b. powoli (zakładam dobre ocieplenie połaci), a wtedy b. łatwo o przecieki w tym miejscu. No, dobra - na dzisiaj wystarczy, bo już .........wolno myslę. Pozdrawiam Sasha i powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ESKIMOS 21.11.2006 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 www333 Mam problem z wysyłaniem prywatnych wiadomości - utykają w skrzynce "do wysłania" i nijak nie mogę ich ruszyć. Ktoś miał podobny problem? To nie jest problem. Tak ma być. Wiadomość przejdzie do wysłanych jak zostanie odebrana przez odniorcę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sail 21.11.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 I dodam pytanie do wszystkich, podajcie link do przez Was wybranego idealnego (wedlug Was) projektu dla rodziny 2+2(3 w ewentualniej perspektywie) z kosztami pod klucz w granicach do 170m2 powierzchni mieszkalnej. Pozdrawiam Witam! Mój prawie idealny: Hermes 3 Projekt w adaptacji u architekta..... A o realnych kosztach budowy będę miał nadzieję mozliwość pogadania za rok... Mam nadzieję zamknąć się w 350-400 tyś.... Założenia do projektu u nas ewoluowały dość długo zanim doszlismy do tego. Warto też wiedzieć jakie są warunki zabudowy bo to też potrafi znacznie ograniczyć zakres poszukiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ricardo1 28.11.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2006 Witam wszystkich serdecznie Stoimy z żoną o krok przed zakupem projektu Prometeusz z podwójnym garażem http://www.dobredomy.pl/?id_project=69&infopage=1&lustro=1 I mamy chyba ten sam problem co każdy czy będzie nas stać na wybudownie tego naszego wymarzonego domku i nie utkniemy nagle w połowie budowy. Planuje budowę z gazobetonu + ocieplenie styropinem i na to tynk strukturalny a na dach blachodachówka. Widzę że tak dobrze doradzacie więc może i mi pomożecie i powiecie z jakimi kosztami muszę się liczy na wybudowanie go do stanu developerskiego ?? Bedziemy również bardzo wdzięczni za wszystkie uwagi Pozdrawiamy Donia i Ricardo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 26.12.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 Witaj, Z żonką stoimy przed tym samym problemem, tj. wybór i zakup projektu. Na chwilę obecną najbardziej zbliżony do ideału (bo ideał nie istnieje ) jest Damian z ARCHIMAATu. http://www.domdlaciebie.com.pl/CM/content.php/default/default?akcja=szczegoly&id_domku=106 Pozdrawiam, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
71kkk 26.12.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2006 mlody - sluchaj sie starszych tak naprawde wszyscy przez to przechodzilimsy, przez te pytania i dylematy. moim zdaniem projekt jest do bani. nie jest funkcjonalny i już. jak szukasz czegos w stylu- http://www.apa. pl czy jakos tak, www. domy i domki, i inne stronki dworkowate. przemysl kwestie domu typu bungalow- tylko parter, szerokie zacienione werandy, moze w srodku patio. jak cos nowoczesnego - www. archtim.pl poza tym koszty - stan surow 900 -1300 za metr pow calowitej, gotowy od 2000 do 3000/ metr nie sa to ceny z sufitu. pamietaj - licz koszty za metra powierzchni calkowitej / nie uzytkowej ktora jest mniejsza/ dom ze schodami to lazenie gora/ dol . jak masz male dzieci- mordega!!!!!!! w budowie domu tak naprawde licza sie detale i wykonczenie - lepiej postawic mniejszy ale wypieszczony, to takie moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arek-L 27.12.2006 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 71kkk dzięki za odpowiedź. Fakt, trzeba się uczyć, także od starszych Założenie przy poszukiwaniach było takie, że dom z poddaszem i układ: salon i gabinet dół, 3 sypialnie góra. Co do braku funkcjonalności - może coś więcej możesz powiedzieć? Informacja w stylu: "nie, bo nie" nie przemawia do mnie. Schody? Masz rację, problem z chodzeniem góra/dół, ale chcieliśmy oddzielić część nocną od dziennej. A poza tym co w tym projekcie jest tak mało funkcjonalnego (może tylko te 2 dziwne schowki na poddaszu)? Dzięki za opinię, jak sam zauważyłeś, "uczę się" czyli m.in. szukam informacji jakimi kryteriami się kierować, na co zwracać uwagę. Pozdrawiam, Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michell 11.01.2007 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Dla nas ważne było-ilosć pokoi-prysznic na dole-kuchnia zeby nie byla na najbardziej oswietlonej stronie i zeby byl widok na listonoszke (bo mi awiza zostawia jak jestem w domu)-zeby salon byl tam gdzie najwiecej swiatła w ciagu dnia-aby dom sie miescil na dzialce tak aby byl frontem do drogi-zeby było wejscie z garazu do domu pewnie zwrociliscie uwagę że czestą są projekty które nie posiadaja tego oczywistego udogodnieniai to było by najważniejsze wybralismy dwa projekty szmaragd i tymek ale ktory bedziemy robic zalezy od kosztow realizacji i dorobienia piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirkan 11.01.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Pierwsze poszukiwania projektu polegały na znalezieniu domu jak z bajki. Po nprostu szukałam domu z marzeń. Dopiero później zaczęłam zwracać uwagę na detale i okazało się, że żaden nie zaspakajałby naszych potrzeb. Więc poczyniliśmy założenia:1. dom parterowy z użytkowym poddaszem2. dach dwuspadowy bez lukarn (koszty i każde załamanie dachu to potencjalny przeciek, poza tym 4 spadowy zabiera więcej powierzchni użytkowej)3. koniecznie strych i piwnica z garażem4. na poddaszu pokoje dla dzieci - min 3 ale nie ciasne klitki5. Na parterze kuchnia, jadalnia, salon, małżeńska sypialnia z osobną łazienką, wc dla gości6. koniecznie pomieszczenie gospodarcze7. mile widziana spiżarnia i garderoba8. stropy żelbetowe wylewane9. schody dwubiegowe ze spocznikiem Na tym kończył się kocert życzeń. Projektu szukałam cały rok i w końcu kiedy już myślałam, że będę musiała robić indywidualny znalazłam na stroinach Archetonu dom o nazwie MELAFIR. Całkiem nowy projekt. po zamówieniu projektu czekałam ponad 2 tygodnie aż pracownia go skończy. http://www.archeton.pl/index.aspx Ale bez przeróbek się nie obędzie. Zwiększam kąt nachylenia dachu, aby mieć strych. Likwiduję jeden balkon na poddaszu (ten przy łazience) i zamieniam łazienkę z pokojem dzięki czemu na wprost schodów (po skróceniu o pół metra największego pokoju) będzie garderoba. Drugi balkon będzie miał taki sam trapezowy kształat jak ten na parterze więc zniknie konieczność robienia podciągów w salonie i jadalni. No i jeszcze klika drobnych zmian dot. okien w piwnicy. Koszty robocizny stanu surowego przykrytego dachem to 50 tys., a byli tacy co chcieli dużo więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts