Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo a budynek podpiwniczony

Zygul

Recommended Posts

Witam Wszystkich!

Temat może nieco "pachnący" ale chodzi o to własnie by potem nie było przykrego zapachu i innych tego rodzaju klopotow.

Buduje domek podpiwniczony. W piwnicy mam zaplanowaną małą kuchnię i toaletę - co nie podlega dyskusji.

:o Moje pytania do doświadczonych i użytkujących rózne tego typu rozwiązania: jak najlepiej zrealizować odprowadzenie z piwnicy? 1. Czy osadzić szambo ponizej poziomu parteru a z piwnicy pompować specjalną pompką? 2. Dodac drugi niższy zbiornik szamba specjalanie dla piwnicy? 3. Inne pomysły? Jesli 1 to gdzie umiescic pomkę? Na podlodze piwnicy? Poniżej poziomu podłogi? Czy to urządzenie hałasuje? Jakie pompki polecacie?

Chetnie wymienie szczegółowe uwagi na mail albo GG.

z góry dziekuję za pomoc.

Jesli gdzies na forum znajdują sie odpowiedzi na moje pytania to prosze o skierowanie mnie tam. Szukałem sporo ale niczego nie znalazłem... :oops:

Ja mam rozwiązanie 1

Co do pompy to odradzam jakąś byle jaką pompkę, bo każda jej awaria jest bardzo przykra.

U mnie rozwiązane jest to w ten sposób, że przy szambie znajduje się specjalny przykanalik, który jest oczywiście głębszy niż szambo ( zbudowany z kręgów), w tym przykanaliku zamocowana jest pompa, która włącza się automatycznie gdy jest coś do przepompowania. Naturalnie pompy nie słyszymy gdyż znajduje się ona w pewnej odległości od budynku.

W tej chwili użytkuje się to ustrojstwo całkiem ok. Niestety wcześniej bywało różnie, szczególnie jak się nam coś zapomniało lub któremuś z gości. Jakiś czas temu poszliśmy po rozum do głowy i wstawiliśmy pompę w taki duży kosz od bielizny z oczkami i dzięki temu nawet jak coś wpadnie to się nie wkręci do pompy. Pozatym doradzam kupienie mocnej pompy z młynkiem i bezpiecznikiem (w razie awarii to on się przepala). Jeżeli to możliwe to najlepiej żeby piwnica była podłączona do pompy a reszta domu bezpośrednio do szamba (niestety u mnie tak nie jest).

Gdybym jeszcze raz miała wybór to mimo wszystko wybrałabym opcję 2 ale u mnie woda jest na 6 m anie na 2,5 (zawsze może się podnieść).

Ja też buduje dom z podpiwniczeniem ale do piwnicy wstawię tylko pralkę i umywalkę, dlatego że ich spust znajdzie się na wysokości 1 metra nad posadzką piwnicy. A więc POŚ umieszczony 60 cm poniżej poziomu terenu znajdzie się niżej.

Byłem tez w jednym domku gdzie szambo znajdowało się bardzo głęboko zakopane w ziemi dzięki temu wystarczyło postawić kibelek w piwnicy na 10 cm podwyższeniu i wszystko ładnie spływa grawitacyjne.