Zygul 20.11.2006 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Witam Wszystkich! Temat może nieco "pachnący" ale chodzi o to własnie by potem nie było przykrego zapachu i innych tego rodzaju klopotow. Buduje domek podpiwniczony. W piwnicy mam zaplanowaną małą kuchnię i toaletę - co nie podlega dyskusji. Moje pytania do doświadczonych i użytkujących rózne tego typu rozwiązania: jak najlepiej zrealizować odprowadzenie z piwnicy? 1. Czy osadzić szambo ponizej poziomu parteru a z piwnicy pompować specjalną pompką? 2. Dodac drugi niższy zbiornik szamba specjalanie dla piwnicy? 3. Inne pomysły? Jesli 1 to gdzie umiescic pomkę? Na podlodze piwnicy? Poniżej poziomu podłogi? Czy to urządzenie hałasuje? Jakie pompki polecacie? Chetnie wymienie szczegółowe uwagi na mail albo GG. z góry dziekuję za pomoc. Jesli gdzies na forum znajdują sie odpowiedzi na moje pytania to prosze o skierowanie mnie tam. Szukałem sporo ale niczego nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.11.2006 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 tylko 1) wchodzi w rachubę (moje zdanie)jaki poziom podłogi w garażu wzgl poziomu terenu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 20.11.2006 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Też myślę że 1. Gdzie zainstalować pompkę? Poziom podłogi piwnicy -150cm, garaż wolnostojący... +??cm - jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 20.11.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 szambo na jakim poziomie poniżej terenu?może kibel z młynkiem, a woda z kuchni prosto do szamba grawitacyjnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 20.11.2006 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jak głeboko szambo jeszcze nie wiem, wszystko w trakcie planowania, każda sugestia na wage złota! Na -150cm piasek suchy - nie widac na nim zeby tak wysoko podchodzila woda. Wg. badan geologicznych woda jest na -250 ale możliwe wahania poziomu w górę.Kto ma jeszcze pomocne rady i sugestie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 21.11.2006 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Kto jeszcze pomoże? Podzieli się dowiadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 21.11.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 mam jedna uwagę..... nie rób zadnego zbiornika w piwnicy, ani zadnego w obrębie fundamentów budynku..... miałem takie rozwiązanie i w niekorzystnych warunkach, śmierdziało w kilku pomieszczeniach na parterze jak wszyscy diabli.... jezeli mozesz tego uniknąć to super.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 22.11.2006 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Kto jeszcze pomoże? Podzieli się dowiadczeniami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MimblaM 22.11.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Ja mam rozwiązanie 1 Co do pompy to odradzam jakąś byle jaką pompkę, bo każda jej awaria jest bardzo przykra. U mnie rozwiązane jest to w ten sposób, że przy szambie znajduje się specjalny przykanalik, który jest oczywiście głębszy niż szambo ( zbudowany z kręgów), w tym przykanaliku zamocowana jest pompa, która włącza się automatycznie gdy jest coś do przepompowania. Naturalnie pompy nie słyszymy gdyż znajduje się ona w pewnej odległości od budynku. W tej chwili użytkuje się to ustrojstwo całkiem ok. Niestety wcześniej bywało różnie, szczególnie jak się nam coś zapomniało lub któremuś z gości. Jakiś czas temu poszliśmy po rozum do głowy i wstawiliśmy pompę w taki duży kosz od bielizny z oczkami i dzięki temu nawet jak coś wpadnie to się nie wkręci do pompy. Pozatym doradzam kupienie mocnej pompy z młynkiem i bezpiecznikiem (w razie awarii to on się przepala). Jeżeli to możliwe to najlepiej żeby piwnica była podłączona do pompy a reszta domu bezpośrednio do szamba (niestety u mnie tak nie jest). Gdybym jeszcze raz miała wybór to mimo wszystko wybrałabym opcję 2 ale u mnie woda jest na 6 m anie na 2,5 (zawsze może się podnieść). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 22.11.2006 21:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Dziękuję za wszystkie rzeczowe uwagi MimblaM. Muszę to sobie dobrze przemyleć. Kto jeszcze chce co dodać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ged 22.11.2006 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2006 Wydawało mi się, że to nie problem. Gdzieś widziałem takie kibelki ze skrzyneczką z tyłu. Przypina sie go do kanalizacji znajdującej się kilka metrów wyżej. A skoro kibelki można to i umywalki. Chyba jest reklama w Muratorze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 23.11.2006 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Chyba jest reklama w Muratorze. poczytam, poczytam... Kto jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 23.11.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2006 Ja też buduje dom z podpiwniczeniem ale do piwnicy wstawię tylko pralkę i umywalkę, dlatego że ich spust znajdzie się na wysokości 1 metra nad posadzką piwnicy. A więc POŚ umieszczony 60 cm poniżej poziomu terenu znajdzie się niżej.Byłem tez w jednym domku gdzie szambo znajdowało się bardzo głęboko zakopane w ziemi dzięki temu wystarczyło postawić kibelek w piwnicy na 10 cm podwyższeniu i wszystko ładnie spływa grawitacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 24.11.2006 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 mpoplaw jest to jakie rozwišzanie... rozważam wszystkie możliwoci - choć "tron" na podwyższeniu bedzie wyglšdał miesznie ale za to w chwilach bez pršdu wszystko nadal będzie działało Kto jeszcze podzieli się dowiadczeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisker 24.11.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Coś kojarzę, że z tym głębokim posadawianiem szamba, to trzeba uważać, bo niektóre wozy asenizacyjne mają ograniczoną wysokość ssania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 24.11.2006 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2006 Krisker słuszna uwaga - dzięki. Przyznam, ze mam to w pamieci i musze wykonac dzwona do jakiejs firmy zeby to sprawdzić... tym bardziej ze dojdzie jeszcze odleglosc pozioma, bo chce umiescic zawór w ogrodzeniu. Kto wie jakiej łšcznej długoci nie można przekroczyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 25.11.2006 18:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 Kto jeszcze zna się na tej tematyce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 25.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 jeżeli coś jeszcze, to nie tu tylko NASA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 25.11.2006 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2006 a co ma agencja kosmiczna wspólnego z tym przyziemnym tematem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zygul 30.11.2006 12:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2006 Kto jeszcze ma doświadczenia z piwnica i szambem? Jakie stosujecie rozwiązania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts