Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy do nowego M-3

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

Za ok. pół roku czasie stanę sie szczęśliwym (miejmy nadzieję) posiadaczem nowego M-3. Budunek powoli pnie się w góre, także mam jeszcze możliwość ingerencji w układ i instalacje.

Zaproponowano nam indywidualne ogrzewanie gazowe z dwufunkcyjnym kotłem z zamkniętą komorą. Wersja bazowa to kocioł Junkersa, na razie jeszcze niezindentyfikowanego typu. Aparatura ma zostać ulokowana w łazience. Nie upieram się przy tym Junkersie...

Czy przy metrażu ok 60-70 m2 typowy kocioł nie będzie pracował na minimalnych nastawach? Czy nie wpłynie to negatywnie na jego wydajność? Rozumiem, że zapewne optymalne byłyby kotły o jak najniższych górnych mocach. Jakieś sugestie co do firmy/rozwiązania?

Drugie pytanie dotyczy cwu. Czy jest sens, żeby taki kocioł pracował samodzielnie, bez dodatkowego zasobnika cwu, czy taki układ będzie wystarczająca do komfortowego użytkowania (kąpiel, kuchnia odlegla o ok 5m - 2 osoby). Jeżeli zasobnik byłby sugerowany, to czy istnieje możliwość instalacji obu urządzeń "wisząco" (troche mi żal powierzchni łazienki). Jakie firmy oferują takie układy?

Z góry dziekuję za sugestie!

Krzysztof

Obecnie w swoim mieszkaniu mam dwufunkcyjny Vaillant. Umieszczony jest w kuchni /nawiew/. Chyba musisz mieć dużą łazienkę skoro pozwolą co Tam umieścić taki kocioł. Bo jak tam masz zaplanowany nawiew to ci co nieco będzie wiało. Sąsiedzi mają Junkersa, ktoś tam ma Wolfa. Rachunki płace podobne jak sąsiedzi /większość ma Junkersa/. Tyle ze mój piec kosztował 1/3 więcej. Na dodatek serwis jest droższy. Chyba nie warto było przepłacać. Zasobnik kiedyś też przerabiałam. Miałam 80 l. Gdy miałam nieszczęście się kąpać jako druga zostawałam z pianą na włosach. A większy zasobnik to już chyba musi stać. No to myśl dalej. Pozdrawiam.

Obecnie w swoim mieszkaniu mam dwufunkcyjny Vaillant. Umieszczony jest w kuchni /nawiew/. Chyba musisz mieć dużą łazienkę skoro pozwolą co Tam umieścić taki kocioł. Bo jak tam masz zaplanowany nawiew to ci co nieco będzie wiało. Sąsiedzi mają Junkersa, ktoś tam ma Wolfa. Rachunki płace podobne jak sąsiedzi /większość ma Junkersa/. Tyle ze mój piec kosztował 1/3 więcej. Na dodatek serwis jest droższy. Chyba nie warto było przepłacać. Zasobnik kiedyś też przerabiałam. Miałam 80 l. Gdy miałam nieszczęście się kąpać jako druga zostawałam z pianą na włosach. A większy zasobnik to już chyba musi stać. No to myśl dalej. Pozdrawiam.

Z tego co wiem, to przy zamknietej komorze spalania i zaplanowaniu instalacji (ma byc osobny kanal do pobierania powietrza i odprowadzania spalin) kociol taki nie potrzebuje osobnego nawiewu (choc zdaje sie przepisy wymagaja "kratek&quot:wink:.

Myle sie?

Co do zasobnika, to obawiam sie ze bedzie jednak zawalal miejsce pod kotlem.

Ma ktos moze osobiscie, albo instalowal takie systemy w mieszkaniach (~65m2). Z tego co czytam to glownie posiadacze domow dyskutuja o kotlach gazowych.

Czy moge korzystac z jednego zasobnika ~120l w lazience, chcac korzystac z ciepej wody i w lazience i kuchni (~5-7m odlegla). Czy bedzie potrzebny drugi zbiornik?

Jakies rekomendacje co do sprzetu na tak maly metraz?

Ma ktos instalacje gazowa w mieszkaniu?

Niedawno zakładaliśmy u rodziny kociołek w małym mieszkaniu, ale to trochę inny przypadek, bo to małe mieszkanko (ok. 40m2), więc kociołek (Termet MiniMax) niewielki, dwufunkcyjny, z otwartą komorą, bez zasobnika.

Brak zasobnika trochę jednak męczy - niestabilna temeperatura cw. Ale proponowane tu 120l to moim zdanie za dużo na M-3 i 2-3 osoby. Bez przesady. Gazem to się dość szybko podgrzewa, i nawet dwie kolejne kąpiele w wannie nie powinny sprawiać kłopotu. Do wanny leje się wodę ciepłą i zimną, czyli z tych 120l może być mieszanka ok. 240l. Poza tym trzeba się wytrzeć, wyjść - a piec w tym czasie robi swoje.

On 2003-04-29 15:56, pawel_l wrote:

Junkers ma wiszący zasobnik 75l. Ale przy takim zasobniku po co dawać dufunkcyjny kocioł. Lepiej jednofunkcyjny.

Ja zrozumiałem, że to spółdzielnia zaproponowała Junkersa dwufunkcyjnego, ale chyba w taki razie bez zasobnika (poszli na łatwiznę). Bez małego choć zasobnika komfort jest "taki sobie". Temperatura wody nie jest dostatecznie stabilna. Zanim gaz się zapali leci zimna. Potem, jeśli ktoś jeszcze pobiera wodę, są wahania. To nie jest za przyjemne, gdy się siedzi pod prysznicem, a tu nagle woda robi się zimniejsza i taki chłodek leci po plecach. Choć może zdrowe?

A moze lepiej jakis kociolek ze zintegrowanym zasobnikiem cwu? Widzialem, ze chyba Vaillant ma takie cos i zdaje sie Ariston? Ma ktos takie cos? To jest zdaje sie ok 40-60l, ale dla 2-3 osob bez "seryjnych" kapieli chyba powinno wystarczyc?

Zalezy mi, zeby mozliwie uniknac stojacego sprzetu (zasobnika). Szczegolnie, ze kat w ktorym mi planuja kociol planowalem pod pralke ladowana z gory...

Kolejna sprawa, jak wyglada montaz podtynkowy kotlow dwufunkcyjnych z zamknieta komora? Czy urzadzenie jest zabudowane z bokow tylko (bo chyba dostep serwisowy musi pozostac)?

Dziekuje za komentarze powyzej!

W ofercie Vaillanta jest kocioł 2F z otwarta i zamknietą komorą. Wydatek cwu 165lit/10min jest większy niż z zasobnikiem 120lit.

Wymiary kotła wys 800 szer 440 głęb 497. Jeśli chodzi o wodę jest ok ma wbudowany zasobnik 20 lit ładowany warstwowo. Można podłączyć cyrkulację cwu. Moc 10,7-28 kW Zamontowałem kilka tego typu kotłów i klienci są zadowoleni z komfortu cwu. Na stronie www znajdziesz interesujące Cię informacje.

http://www.vaillant.pl/pdf/VUI_p.PDF

Troszkę za dużo. Lecz mam kontakt z klientami u których go montowałem i twierdzą że jest ok. Powierzchnie mieszkań od 55-125 m/2

Można też kocioł VU PLUS 202 z zasobnikiem wiszacym 70 litrów

http://www.vaillant.pl/pdf/VUWPLUS_p.PDF

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-04-29 22:07 ]

[ Ta wiadomość była edytowana przez: VPS dnia 2003-04-29 22:08 ]