monika_l 20.11.2006 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Muszę poprawiać ocieplenie dachu. Jeszcze przed zimą chcę rozkręcić k-g na skosach dachu, żeby ułożyć 10cm wełnyw poziomie. Wolałabym, aby nowe płyty były nakręcane ponownie dopiero na wiosnę /można szlifować na podwórku/. Teraz natomiast poprawiłabym folię paroprzepuszczalną /jest obcięta około 15 cm ponad murłatą/ i dociepliła krokwie. Czy ktoś może mi podpowiedzieć w jaki sposób ma mocowaną folię do murłaty? Mam dach kryty gontem i płtą OSB. Folię witroszczelną mam ułożoną pomiędzy krokwiami. Wełna i folia wystają ponad murłatą na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 20.11.2006 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Co do folii paroprzepuszczalnej, to ona nie ma byc mocowana do murlaty, ale ma byc spuszczona wzdluz cale dlugosci krokwi a na koncu wypuszczona NA pas nadrynnowy. To taka obrobka blacharska, ktora biegnie wzdluz calego okapu na kocach krokwii, Jest zgieta w kacie rozwartym, tak zeby jedna jej plaszczyzna byla rownolegla do powierzchni krokwi a druga byla wpuszczona do rynny. Folie paroprzepuszczalna wywija sie na ten pas ze sporym zakladem a najlepiej to przykleic jej brzeg do pas andrynnowego. Dzieki temu jakakolwiek woda, ktora dostanie sie pod dachowki, czy to z kondensacji, czy ze sniegu wcisnietego pomiedzy nieszczelne zamki dachowek, splynie sobie grzecznie do rynny, a nie zamoczy ocieplenia, podbitki, czy elewcji. Co do welny, to powinna ona okalac murlate tak, aby od zewnatrz i wewnatrz muru byla welna. Od wewnatrz powinna sie ta welna prawie licowac ze sciana. Prawie to znaczy nalezy zostawic miesjsce na przykrecenie plyty G-K. Folie zas pzryklejamy do brzegu profila, do ktorego przykrecamy pozniej Plyte G-K. Aha jeszcze jedno, Folia paroszczelna ma byc od strony pomieszczenia, a paroprzepuszczalna od strony pokrycia( a wlasciwie to na plytach OSB. Chociaz te plyty chyba nie maja wlasciwosci przepuszczania pary i pewnie wystarczylaby zwykla papa albo folia, ktora ochroni te plyty przed woda. Pamietaj koniecznie o tym, ze miedzy welna a plytami OSB musi byc zachowana szczelina wenylacyjna. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_l 20.11.2006 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Szczelina na szczęście jest. Czy dobrze zrozumiałam - folia powinna biec do końca dachu /aż do rynny/, wełna powinna otulać murłatę. Czy w takim razie wełna od zewnętrznej strony murłaty styka się bezpośrednio z powietrzem z dworu? W jaki sposób można w yeliminować "podwiewanie" wiatru do wewnątrz? Tylko przez dokładne docięcie wełny? Ja myślałam, że to zadanie folii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 20.11.2006 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Tak jest, folia wierzchniego krycia powinna schodzic az do rynny. A Welna powinna otulac murlate. Zadaniem folii nie jest zabezpieczenie welny przed"podwiewaniem" ale przed wilgocia z opadow, ktora dostanie sie pod pokrycie dachowe i moglaby to folie zawilgocic. Co do tego jak zabezpieczyc welne od zewnatrz. Jesli sciana jest dwuwarstwowa, to ocieplenie nalezy dociagnac do jakichs 8-10 centymetrow ponizej Twojej plyty OSB a reszte zalatwi podnitka. Chyba, ze masz nadbitke na krokwiach, to wtedy ciagniesz ocieplenie tak wysoko az zrowna sie z gorna powierzchnia wleny z polaci dachowej, tak aby nie zaslonic szczeliny wentylacyjnej. Jesli sciana jest jednowarstwowa,nalezy ostatnia wartwe wymurowac z duzo cienszego bloczka/pustaka no 11cm, ktory bedzie siegal tak aby tylko zostawic szczeline dla wentlacji welny przestrzen miedzy murlata a tymze bloczkiem/pustakiem wypelnic welna w celu ocieplenia tejze. PozdrawiamJankes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monika_l 20.11.2006 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Bardzo Ci dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts