Olinka 28.04.2003 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2003 Usłyszałam taką opinię że gont bitumiczny to "dziadostwo". Czy to prawda że jest nietrwały, przemaka, ciągnie wodę i blaknie.... itp. Jaka jest wyższość gonta bitumicznego nad dachówką i w czym jest gorszy?Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 29.04.2003 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Ze wszystkich normalnych poszyć (strzecha jest poza konkurencją ) ma najkrótszy czas eksploatacji. Co roku trzeba włazić na dach, sprawdzać, poprawiać, czyścić - po kilkunastu latach trzeba przełożyć. Za to jest najbardziej "plastycznym" poszyciem - łatwo wyrobić różne lukarny, bawole oczka, itp... i jest lekki - można nim pokryć dachy nad nieużytkowymi poddaszami z kratownic (dachówka wymaga już solidnej więźby), domy w szkielecie drewnianym nie wytrzymałyby (jak sadzę ) ciężaru dachówki. W sumie ma wady i zalety. Jeśli nie ma wyraźnej potrzeby (np.: ciężar) to ja bym odradzał. Ale "dziadostwo" to gruba przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agamon 29.04.2003 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Gont bitumiczny to inaczej papa kolorowa i ładnie pocięta Szwagier ma już 5 lat na dachu, kolor nie zmienił się, ale ma problemy ze szczelnością (szczególnie na wiosnę). Dziś powtórnie by tego na dach nie położył, ale wtedy to była nowość okrzyczana i dał się namówić, nie mówiąc ile kosztowała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.04.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 dziadostwem to to nie jest ale znam o wiele bardziej lepsze pokrycia i to w niższej cenie.poszukaj wielokrotnie wypowiadałem się na temat gontów bo takowe posiadam już 5 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.04.2003 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Dziadoskie jest kazde pokrycie , które jest źle wykonane - i to nie ma znaczenia czy to strzecha czy najlepsza dachówka. Wszystko zależy od wykonawcy i zachowania technologii przy kładzeniu. Partacz wszystko spieprzy. Na tym forum mozna znaleźć różne cieknące dachy. Kłania się obecność (nieobecność)kierownika budowy podczas tych prac, zresztą innych też.pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 29.04.2003 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 zgadzam sie z aninimem - wydaje mi się że gont bitumiczny jesli dobrze położony spełni swoje zadanie - oczywiście krócej niż dachówki - wydaje mi się pierwszorzędny na dachy np. altan, lub wolnostojących pomieszczeń gospodarczych, sąsiad ma wiate kryta własnie gontami - i jest ok... na dom jednak bym tego nie dał 9chyba że tylko na jakiś czas) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 29.04.2003 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Mam ok. 10 lat dachówkę bitumiczną i nie wiem o czym piszecie. Nie mam z nią żadnego z wymienionych kłopotów!!!. Ale oczywiście fachowcy nie byli by godni swojej nazwy, gdyby czegoś nie spiepszyli. Nie zmieniłbym tego pokrycia na żadne inne, dla mnie jest super. Lecz są różne pokrycia dachowe, i wszystkie są dobre- pod pewnymi warunkami- muszą być odpowiednio wykonane(zgodnie z technologią).Marek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojciech Nitka 29.04.2003 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 Dobrego gatunku gont bitumiczny i dobry fachowiec znający sztukę układania - nic lepszego.Gont, co chyba w tym wszystkim jest najważniejsze, należy układać w wysokich temperaturach, by miał możliwość szybkiego zwulkanizowania się. Poza tym gonty potrzebują dobrego przewietrzania połaci.Ponadto należy pamiętać, że są gonty które mają pięć lat lub czterdzieści lat gwarancji. Kupując najtańsze - nie oczekujmy luksusów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 29.04.2003 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2003 właśnie tak tylko te droższe (40 lat gwarancji) kosztują tyle że lepiej kupić dachówkę ceramiczną.pozdrawiam wszystkich zwolenników i przeciwników gontów bitumicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts