Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy gont bitumiczny to "dziadostwo" ???

Olinka

Recommended Posts

Ze wszystkich normalnych poszyć (strzecha jest poza konkurencją :smile:) ma najkrótszy czas eksploatacji. Co roku trzeba włazić na dach, sprawdzać, poprawiać, czyścić - po kilkunastu latach trzeba przełożyć. Za to jest najbardziej "plastycznym" poszyciem - łatwo wyrobić różne lukarny, bawole oczka, itp... i jest lekki - można nim pokryć dachy nad nieużytkowymi poddaszami z kratownic (dachówka wymaga już solidnej więźby), domy w szkielecie drewnianym nie wytrzymałyby (jak sadzę :smile:) ciężaru dachówki.

W sumie ma wady i zalety. Jeśli nie ma wyraźnej potrzeby (np.: ciężar) to ja bym odradzał. Ale "dziadostwo" to gruba przesada.

Gont bitumiczny to inaczej papa kolorowa i ładnie pocięta :smile:

Szwagier ma już 5 lat na dachu, kolor nie zmienił się, ale ma problemy ze szczelnością (szczególnie na wiosnę). Dziś powtórnie by tego na dach nie położył, ale wtedy to była nowość okrzyczana i dał się namówić, nie mówiąc ile kosztowała :smile:

Dziadoskie jest kazde pokrycie , które jest źle wykonane - i to nie ma znaczenia czy to strzecha czy najlepsza dachówka.

Wszystko zależy od wykonawcy i zachowania technologii przy kładzeniu. Partacz wszystko spieprzy. Na tym forum mozna znaleźć różne cieknące dachy. Kłania się obecność (nieobecność)kierownika budowy podczas tych prac, zresztą innych też.

pzdr.

zgadzam sie z aninimem - wydaje mi się że gont bitumiczny jesli dobrze położony spełni swoje zadanie - oczywiście krócej niż dachówki - wydaje mi się pierwszorzędny na dachy np. altan, lub wolnostojących pomieszczeń gospodarczych, sąsiad ma wiate kryta własnie gontami - i jest ok...

na dom jednak bym tego nie dał 9chyba że tylko na jakiś czas)

snow

Mam ok. 10 lat dachówkę bitumiczną i nie wiem o czym piszecie. Nie mam z nią żadnego z wymienionych kłopotów!!!. Ale oczywiście fachowcy nie byli by godni swojej nazwy, gdyby czegoś nie spiepszyli. Nie zmieniłbym tego pokrycia na żadne inne, dla mnie jest super. Lecz są różne pokrycia dachowe, i wszystkie są dobre- pod pewnymi warunkami- muszą być odpowiednio wykonane(zgodnie z technologią).

Marek.

Dobrego gatunku gont bitumiczny i dobry fachowiec znający sztukę układania - nic lepszego.

Gont, co chyba w tym wszystkim jest najważniejsze, należy układać w wysokich temperaturach, by miał możliwość szybkiego zwulkanizowania się.

Poza tym gonty potrzebują dobrego przewietrzania połaci.

Ponadto należy pamiętać, że są gonty które mają pięć lat lub czterdzieści lat gwarancji.

Kupując najtańsze - nie oczekujmy luksusów.