julcik 20.11.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 Jakie encyklopedie,atlasy,słowniki polecacie dla siedmiolatków.Chodzi mi o to jakie wydawnictwa są warte zainteresowania.Zamierzam kupić małej pierwszą encyklopedię ,atlas geograficzny na mikołaja,więc co polecacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paulka 20.11.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2006 najlepiej idź do księgarni i kazda encyklopedię, która wpadnie ci w oko przeglądnij - na jakie działy jest podzielona, -w jaki sposób udziela odpowiedzi na pytania (czy siedmiolatka je zrozumie), - czy jest interesująca - dziecko szybko sie znudzi, jeśli nie dowie sie ciekawych rzeczy w ciekawy sposób - czy korzystanie z niej jest łatwe dla dziecka (jeśli będzie sie chciała dowiedzieć jakiejs konkretnej rzeczy - czy znajdzie inf bez problemu, czy też bedzie musiałacałą książke przekartkować) czy szata graficzna jest ok czy jest dużo ilustracji (ale na temat - kiedyś widziałam encyklopedie, w której rysownik był chyba pod wpływem grzybków halucynogennych ), Wydawnictwa nie polecę, bo ja jestem na raziemna etapie przedszkolnym a ty potrzebujesz coś dla ucznia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kofi 21.11.2006 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2006 Mogę poradzić Ci tylko, żeby nie była za prosta. To, co często sprzedają pod dumną nazwą "encyklopedia" to zbiór jakichś pytań i odpowiedzi z kolorowymi obrazkami na ładnym papierze, ale nie ma to wiele wspólnego z wiedzą encyklopedyczną. Mam takie doświadczenia, że lepiej za trudne i tylko sobie uważnie przejrzeć z dzieckiem (w końcu encyklopedii się nie czyta na codzień i do poduszki), niż za łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts