Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GŁADŹ GIPSOWA

Marta2000

Recommended Posts

Moze ktoś nam podpowie

Robimy remont, gładzie gipsowe. Chcieliśmy zbić całą poprzednia warstwę gipsu nałożoną niezbyt ładnie przez poprzedników, schodzi farba z gipsem, a pod spodem coś jakby emalia, nie do zbicia. Trzy pokoje zrobione, teraz kuchnia, łapy popuchnięte od walenia szpachelką.

Czym to usunąć, może też to być kilkakrotnie położony Uni grunt Atlasa z emulsją i wodą, tak powiedział facet, który wcześniej robił remont w tym mieszkaniu.

Jak nie usuniemy wszystkiego do końca, to później gipsar nam odchodzi i od nowa trzeba nakładać drapać i tak w kółko.

Podobno jest jakiś ług do ścian. Co to takiego??

Jakiej gładzi użyć i jak sobie poradzić. Pomórzcie. Do tej pory urzywaliśmy gładzi z Atlasa

Pozdrawiam Marta

ja zamówiłem do siebie fachowca do gipsów. mógłbym to sobie zrobić sam ale niestety czas mnie strasznie goni. wziął 8 zeta od metra razem z drapaniem ścian :) . ale do gładzi stosował tylko gips szpachlowy z nidy. gipsar całkowicie ci odradzam bo jedyna jego zaleta to łatwość w obróbce a reszta to same wady (miękutki, źle się trzyma i przy malowaniu wałkiem często odchodzi od niego emulsja). wywal ten gipsar póki czas.

• 3 weeks później...
ja nie uzywalem podkaldow zadnych nie mylem scian zabardzo tylko zdarlem stara tapete lekko szpachelka i trzyma sie az ta lala nie odpada nic ani po malowaniu ani jak dom stoi miesiacami nie ogrzewany uzywalem bodajze gipsaru taki z koniem pegazusem na worku drobi ale latwy w obrubce nakladanie wszystkich gipsow jest i tak podobne a tobie bym radzil poprostu skuc to wszystko i walic gips al;e czy nie wyjdzie taniej wziasc fachowcow szybko maja sprzet wiedza jak i poklopocie

Ja miałam robione (na tynkach cem-wap) Franspolem (chyba tak się to pisze). Zadna ekipa nie chciała robic na CEKOLU (mówili mi że 3 warstwy nie wyjdą, a poza tym cekol to może być na podkład - nie jest idealnie biały, i wogóle). Część miałam robione też Nidą.

Ostatnio mąż musiał coś poprawiać i kupił (bo innego nie mieli w sklepie) kilo CEKOLU - no cóż, nakładało sie go normalnie, natomiast z tą białością to fakt - bardziej przypomina kolor żółty niż biały.

Ja miałam robione (na tynkach cem-wap) Franspolem (chyba tak się to pisze). Zadna ekipa nie chciała robic na CEKOLU (mówili mi że 3 warstwy nie wyjdą, a poza tym cekol to może być na podkład - nie jest idealnie biały, i wogóle). Część miałam robione też Nidą.

Ostatnio mąż musiał coś poprawiać i kupił (bo innego nie mieli w sklepie) kilo CEKOLU - no cóż, nakładało sie go normalnie, natomiast z tą białością to fakt - bardziej przypomina kolor żółty niż biały.

Cekol jest za to bardziej trwadszy - a co za tym idzie trudniejszy w obróbce.

Sebo8877

• 1 month później...

A jakie znaczenie ma kolor, przeciez to tylko gips? :lol: I tak go gruntujesz farbą, której w sumie masz ze 2-3 warstwy, więc prześwitywać raczej nie będzie.

Co do Nidy to nie wiem jak teraz ale te 7 lat temu gdy robiłem remont Nida była totalną porażką w porównaniu do Gipsaru Uni, który faktycznie jest miękki, nawet ślady od pędzla przy gruntowaniu potrafią zostać :o Nida natomist b. szybko zastygała, z pierwszego wiaderka połowę wywaliłem a potem robiłem mniejsze porcje. Z gipsarem nie mialem takich jazd.

Panowie ja jestem właśnie w trakcie remątu i też miałem dylemat co i jaki materjał i oczywiście nie drogi bo mam całą chate do naciągnięcia, i co znalazłem i polecam z mojego małego doświadczenia , na zdrapaną podziurawioną ściane nakładamy tynk-gipsowy "GOLDMAN' jest zajebisty 30kg-36zl. Ale pięknie się nakłada oczywiści wpierw myjemy wodą ściane z kużu , no i potem cieniutko gisp , mało go wychodzi.to lepsze niż naciągać 2x gipsem i płacić tyle kasy a zagrubo niewolno gipsu dawać bo popeka i dupa mokra.Co do gipsu to jest z typu krejsler "gipsel" jest twardy i ładnie się dociera. ODRADZAM GIPSAR jest mięki i to jest gówno

Spoko, przekonaj się sam kup jeden worecze GOLDMANA i sam zobaczysz jak to ładnie idzie.Ja nawet tym starą lamperje zaciągnołem (oczywiście wpierw ją troszke podziurawiłem). Można go nakładać do 1cm, nierozrabiaj zbyt dużo ,zresztą sam wyczujesz.

Pozdrawiam ,ciesze się że mogłem pomóc

Powinieneś go kupić w każdym większym punkcie budowlanym, jest on dość popularny 30kg - około 36zl, co do piwnicy jest to pomieszczenie o zwiększonej wilgotności więc przed zakupem zapytaj fachowca w sklepie bo to tynk-gipsowy, ja naciągam tym pomieszczenie mieszkalne.Życze miłej pracy i czekam na opinie.

Pozdrawia paweł

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

Witam.

Ja z kolei mam inne a moze nawet podobne pytanie...

Otóż miałem do położenia gładz na suchych tynkach czyli regipsach.Własciciel kupił Gipsar Uni.Gładz poszła ładnie i zatarła się idealnie gładko ale problem pojawił się później... :o Zacząłem malowac sciany Farbą akrylową Akrylit-W Dekoral i niestety gładz Gipsaru zaczęła mi sporo odchodzić razem z wałkiem :evil:

Co z tym zrobić????trzeba gładz zagruntowac?juz wiem ze ten Gipsar jest beznadziejny ale czy mozna z tym jakos sobie poradzic??