Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gość

Recommended Posts

Może ktoś jest w stanie podpowiedzieć mi coś na temat ocieplenia płaskiego dachu na dobudówce. Wygląda on tak: dwie warstwy papy na deskowaniu 25mm, to na legarach 16cm x 7cm a pomiędzy nimi styropian 10cm i 5cm na "wcisk". Poniżej ma być sufit z płyt GK. Czy powinna być dodatkowa warstwa ocieplenia pod legarami? Jeżeli tak to ile i czy ze styropianu czy lepiej z wełny? Proszę o pomoc!!!

• Odpowiedzi 76
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Jak zakołkujesz sam styropian to papa może ci pofrunąć. Ja właśnie przymierzam się do ocieplenia styropapą (styropian z przyklejoną do niego papą podkładową). Kołkować będę naturalnie łącznie z papą podkładową - przynajmniej w pobliżu krawędzi. Co prawda nie wiem czy w tym roku jeszcze się wyrobię - nagłe spiętrzenie pracy przy równie nagłym spadku posiadanego czasu, ale już zakupiłem styropapę włąśnie 8 cm fs20 (strop także żużlowy)

Czy 8 cm na dach to nie za mało ? Ile teraz kosztuje styrpapa (8 cm) i czy na wierzch kładzie sie jeszcze papę termozgrzewalną ? Z tego co wiem to problemem stropodachów są "garby" po większych różnicach temperatur. Jak tego uniknąć. Czy może styropapa nie powoduje takich falowań ?

Pozdrawiam

Ja płaciłem 26,22 zł/m2, ale to było w kwietniu i z 7% VAT-em. Ponieważ na styropian przyklejona jest papa podkładowa więc na nią koniecznie należy położyć wierzchnią. Garby mogą się pojawwić jeśli będziesz wierzchnią przyklejał (przgrzewał) tylko przy krawędziach, ale zalecane jest podgrzewanie na całej szerokości rolki, wtedy i dach będzie mocniejszy i izolacja pewniejsza.

Trochę chodzę po dachach i jak zwykle wszystko zależy od ekipy układającej papę. Dobra załoga potrafi nawet dwuteownik wystający z dachu tak okleić, że kropli wody nie puści na łączach.

Jakiś tydzień temu właśnie byłem na takiej robocie - wyrównanie skosu dachu (woda stała po deszczu), wymianie orynnowania, poukładanie 10 cm warstwy styropianu FS20, zakołkowaniu jego, załorzeniu nowej blacharki, położeniu dwóch warstw papy termozgrzewalnej (podkładowej i wierchniej). Pani inwestor jest zadowolona z wykonanej roboty.

Dzięki serdeczne za wypowiedzi - przy okazji jeszcze jedno pytanko - czy rezygnując ze styropapy i układając zwykły styropian należy go kołkować bezpośrednio czy po ułożeniu papy podkładowej (kołki przez papę)?

Jeżeli chodzi o cenę to fachowiec chce ode mnie 20,00 zł za 1m2 (w tym ułożenie i okołkowanie styropianu, 2 warstwy papy i poprawki opierzeń przy kominach i gdzieniegdzie - tam gdzie trzeba) - dużo to czy mało???

Pozdrawiam Sebastian M.

... Jeżeli chodzi o cenę to fachowiec chce ode mnie 20,00 zł za 1m2 (w tym ułożenie i okołkowanie styropianu, 2 warstwy papy i poprawki opierzeń przy kominach i gdzieniegdzie - tam gdzie trzeba) - dużo to czy mało???...

Myślę, że nie jest to za dużo bo przecież roboty przy ty jest co nie miara. To co wyżej opisałem robiliśmy przez 3 dni po godzin przez 4 osoby a czwartego dnia już tylko dwie osoby podklejały na gorąco drugą warstwę papy. Powierzchnia dachu to 110 m2.

U mnie będzie nieco kiepsko (zaczynam niedługo) - chciałem dać styropian 10cm - ale ze względu na wysokość ogniomuru muszę dać 8 cm (nie wiem czy wystarczy). I tak przy 8cm przy szczycie jednego z ogniomurów (niższego) po ułożeniu styropiany papa wierzchnia będzie lażała na opierzeniu ogniomuru. Nie wiem czy tak może być (mój "fachowiec" twierdzi, że może) boki - zejście do części pionowej opierzenia ogniomuru mówił, że zaszpachluje i będzie ok.

Natomiast zakończenia dachu twierdził, żeby dać sobie spokój z kantówkami i dodatkowym opierzeniem - on ścina styronian do zera - i twierdzi że jest ok.

I co o tym wszystkim sądzić ?????

Sebastian